Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

Блясък на боята или как го подържате?

• Please log in to reply
29 мнения по тази тема

#1 ENOXELA

ENOXELA

Майстор

• Потребители на форума
  • 4188 Мнения:

Публикувано 31 декември 2006 - 10:05

Някой може ли да ми каже как мога да...докарам такъв блясък и на моята.....като тази на горния пост...? :yahoo:
Голяма красота!!! :FlagMB:

Пускай тема и ще ти кажа,но пастата май я няма в БГ.Струва около 25 кинта основата което са 2 пасти. ;)

http://www.zainostor...ory_Code=PHOTOS

Хайде Асене /BENZBOSS/ ти си по- търкането и лъскането!?
  • 0

#2 W123

W123

Майстор

• Потребители на форума
  • 2824 Мнения:

Публикувано 31 декември 2006 - 10:23

За да им блясък боята,на първо място е да имаш хубав и ненарушен слой лак.
Така че ако лака се е матирал,с каквото и да я мажеш,ефекта е временен.
Добър вариянт е да се мине със шкурка 1000,после 1200 и да се "пръсне" само лак да речем на 2 ръце.Тогава ефекта е убийствен.Боята ще се запази още бая години,понеже лака е "слоя" предпазващ самия цвят.
Иначе има много полир пасти на силиконова и парафинена основа.Те освежават лака и премахват финните пукнатини и драскотини.Но ефекта е нож с все остриета.За да се махнат неравностите,пастата работи на принципа на шлайфането,така че се изтънява и самия слой.
  • 0

#3 BENZBOSS

BENZBOSS

Майстор

• Потребители на форума
  • 6668 Мнения:

Публикувано 31 декември 2006 - 20:31

Бате то това е за цял подфорум ако ме питаш мен.

Как се мие мотор,как се мият дjянти,как се мие вътре купето,какви материяали се ползват,полиране на коja,полиране на дjянти,полиране на фарове,подсушаване на колата,пране,парни изпълнения,полиране на боя,запазване на гумените уплътнения или как да им върнем отново черния блясък,ползване на полираща машина,материали за целта,кое какво прави..............Аз верно не съм добре и мога да седна и понапиша нещо по въпроса или поне това което знам и сам ползвал,но Февруари имам работа някаква и няма да ми стигне времето. :yahoo:

Давам предложение за създаването на нов подфорум,нещо от рода на КАК ДА КАПЕМ ЛЮБИМАТА.........че май с една тема няма да стане добра дискyсия.

Ще го опиша накратко,че процедурата е дълга.
Първо мия колата с веро за миене на чинии.То е на алкална основа и е много гадно към всички полиращи пасти.Достатъчно е 2 пъти да си измиеш колата и пастата я няма.Сега колко от вас се хващат за главите не ми е ясно,но и аз това не го знаех,но както и да е.
Почвам първо с гумите на колата,продължавам с дянтите като ползвам 2 различни четки и препарат за миене на дjянти.Мерцедесите ползват много по-меки накладки от доста други марки коли и по таи причина даже след кратко каране дjянтите си почерняват.За целта аз ползвам керамични накладки които отделят 80% по малко черен прах и ми запазват дjянтите,ползвам и капаци на задните които предпазват от праха - представляват нещо като чиния която се слага от вътрешната част на дjянтата,както и паста с която полирам алимуния.Праха които се отделя при спиране е минусов заряд,а самата дянта от движението се зарежда позитивно.Много глупаво звучи всичко,но пиша бързо,че излизам.Пастата която ползвам полага на дjянтата негативен слой и не позволява така лесно да се лепи праха от накладките.Нанасям го с гъбичка за миене на чинии,чакам да засъхне и после го махам с хавлиена кърпа.С 2 думи толкова.
След като сам измил колата,подсушил сам я добе се заемам с полагането на първия слой паста което е основата на процеса.

Първия слой го полагам на рака като внимавам да е равномерен и да положа навсякъде.Това е при положение,че боята ми е добра и няма неравности по нея,не се налага да ползвам полираща машина за изглаждането и и просто си иска полиране.
Чакам първия слой да засъхне и без да го махам полагам втората паста която прави реакция с първата,чака се добре да засъхне и се маха с хавлиена кърпа или ............как да го кажа това.Продават едни такива по 10 бройки тук,стават и за подсушаване и за махане на полирпаста.Аз ползвам продуктите на ЗАЙНО за полиране,че много ми ги хвалят,полагат се лесно на рака,може да се работи на директна слънчева светлина както и на студена кола...........и това е много дълго.
След тази процедура се заемам с черните уплътнения по колата,минавам си ги с един препарат / и да го кажа няма файда,да не скочи някои сега / с които по някой път си мажа и гумите да държат черния си цвят.
След тази процедура чистя стъклата от външната страна и им слагам препарат против дъжд както и на фаровете.После влизам вътре в колата....................и ми трябва подфорум за там.
Хич не ми е лесно и на мен,имам един сак с препарати в багажника,какви ли не хавлий,какви ли не четки,полираща машина / Maкита са много добри /.........За стария Мерц ползвам само тефлонова паста,след като го измия добре,подсуша го so го подкарвам с тефлона,чакам да засъхне и го махам или с полиращата машина или на рака с хавлиена кърпа.Това отнема само около 3 часа,другия ми каса нервите поне ден.

С различни пасти се работи по различен начин,различно реагират на слънце,някои изискват полираща машина...........много е дълго.Ако трябва да махам и набит прахоляк по боята,наслагвания,асфалт,мушички,полиране на фарове заради пожълтяване на стъклата / на четериочките номер е това / ще стане много дълго. :ph34r:

Весело посрещане на Новата Година ви желая,като имам време ще си го допиша както си трябва.
  • 0
.

#4 BENZBOSS

BENZBOSS

Майстор

• Потребители на форума
  • 6668 Мнения:

Публикувано 31 декември 2006 - 23:48

W123 правилно е го е описал - всяка боя която има нужда от премахване на оксидация по нея изисква ползването на паста с абразивни частици в нея.Такава паста изисква доста яко втриване и добри обороти на полиращата машина / около 1000 - 1500 оборота / .
След това се нанася течен лак или по-точно препарат които в някои случаи съдържа силикон или парафин.Има и такива които се нанасят една след друга и се получава реакция между тях като покритието им е доста твърдо и предпазва боята много по-добре.
Работата с полир машината е малко опасна - може при неправилно боравене да се изгори боята или да се премахне напълно.
Това не е за една тема,много хора тук си мият колите и знаят нещо по въпроса,та май е по-добре да го раделим този въпрос на различни теми и да го подкараме сериозно.
Попрегледах какво се продава в БГ и от всичко което видях аз съм ползвал само едно за което мога да кажа,че е добро.Намерих и кратки обяснения кое и как се прави,както и множество препарати,но отзиви за тях няма никъде из нета.

Мога да плясна резултатите от търсенето тук,но са само на фирми търгуващи с такива препарати както и няколко автомивки.Това ако го направя ще си е безплатна реклама за тях и шефа ще ми усуче сополите около врата.Има и разни странни неща - цялостно измиване на кола вътре и вън за 6 лева което отнема около 2-3 часа поне или на мен ми отнема толкова,а същевременно полиране на фар за 25 лева бройката ако не се лъжа което отнема 20 минути за 2 фара.............Пийте си пиенето вие,остават 15 минути до Нова Година,но аз съм 12 часа назад във времето и продължавам да ровя. :yahoo: :yahoo: :yahoo:
  • 0
.

#5 ENOXELA

ENOXELA

Майстор

• Потребители на форума
  • 4188 Мнения:

Публикувано 01 януари 2007 - 11:43

Мога да плясна резултатите от търсенето тук,но са само на фирми търгуващи с такива препарати както и няколко автомивки.Това ако го направя ще си е безплатна реклама за тях и шефа ще ми усуче сополите около врата.

Напротив, смятам темата за доста интересна и полезна, и това ще ти е като дисертация ;) Понякога, много хора ползащи пасти правят груби грешки, точно поради липса на точни пояснения за какво служат различните препарати.
Така, че ще е полезно, да се знае кое за какво е, и ако можеш да помагаш Давай :ok:
  • 0

#6 BENZBOSS

BENZBOSS

Майстор

• Потребители на форума
  • 6668 Мнения:

Публикувано 01 януари 2007 - 22:50

Шефе май трябва малко да поясня някои неща.

Едно от нещата които включва поддръжка на яхта / ние и с това се занимаваме / е почистване,полиране,предпазване...........на гумени уплътнения,месинг,неръждавейка,пластмаса,боядисани повърхности и какво ли не.Отделно,че си мия колата през 3-5 дни,чета кое как е,какво се ползва,как...........и го съчетавам това с нещата които знам от яхтите.Наистина ли искаш да напиша кое и как се ползва,как да работим с полираща машина за 200+$,тефлоn каk се полага,кога,колко,как...........?
Аз имам разкази в друг форум които съм ги писал в продължение на месеци и като гледам и тая може да набaбне до такива размери.Да не споменавам,че пастите които се продават в БГ почти ги няма тук и не мога да кажа кое е добро и кое не,кое как реагира на слънце да речем - на някои пише,че не е проблем да се полагат на пряка слънчева светлина,други проблеми със студа нямали...........

Аз мога да дам примери с тукашни материали,но на никoй няма да му свърши работа.Е брата го чете форума,но ние заедно си мием Мерцовете,някои мои приятели също,но и те си ме знаят колко ми е акала.Мога снимки да понапляскам кое и как го правя,какво ползвам,как ................ и вече всеки да си прецени какво подобно се продава в БГ,но май е по-добре да си направим подфорум спецялно предназначен за мнения свързани с почистване и поддържане на автомобила.Може утре някои професионалист да се включи,да обясни кое как работи,да разясни кой материали са добри и как трябва да се ползват.Аз и да го напиша като материалите ви липсват все тая.Да не говорим,че почистване,подсушаване,полиране,вътре и вън,коja,текстил..............пенкелер в една тема.На някои ще му трябва да си залепи кожата на седалката или да я почисти и ще му се наложи да чете 3-4-5-10 страници докато стигне до там.Един или два въпроса и темата пак ще тръгне от начало.

Мога да напиша накратко кое и каk,но дискусия няma да се получи,а и кой какво ще разбере от това което ползвам не ми е ясно.Мога да напиша кое и какво съдържа,как дайства и защо,но това значи да търсите из етикетите какво подобно има в БГ,а аз поне от интернет не видях съдържание на продуктите.

Има хора с доста запазени коли,не ми се иска да попаднат на препарат които не е добър и да си прецакат колите само защото подоbnо нещо тук работи,а там не или обратното.

От 3 часа ровене / а аз в това cam добър / намерих само едно нещо което сам ползвал тук и то само името му е еднакво,но не и опаковката.В БГ не бях толкова чалнат по въпроса,не че и тук сам много,но имам ли следи от чистачки по предното стъкло това значи,че колата е за миене. :ph34r:

Ако толкова ви е интересно сядам и пиша какво е действието на ZAINO продукцията,от къде се купува,колко струва,как действа,как се полага,какво се ползва...............и после ще приемам поръчки за доставка,че май в Европа го няма,за БГ ептен.
Мога обаче да ви дам една Английска страница с материали за почистване на коja - тубичката по 100$ и пак да ме сърби гъза.Това става да се пуска като пример в някоя тема,как би трябвало а работи продукта,но да пиша за него май не е добра идея.
Аз такова сам виждал как се ползва и какъв му е ефекта,но нали никoй не си мисли,че съм дал 100$ за да си почистя кожата на седалките???Аз за тия пари седалки купувам,но това за мойта кола.На снимките които покзват действието на продукта има сниман Ролс на около 30 години ако не се лъжа.
Дълги са темите и ще е зор,но ще направя снимки тия дни и ще ви пусна само като идея какви ги плещя тук. :blink: :blink: :blink:
  • 0
.

#7 blue190

blue190

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 12 Мнения:

Публикувано 01 януари 2007 - 23:29

ЧНГ колеги здраве и безаварийно шофиране на Мечоците. относно блясъка на боята и лака поддръжката е малко по сложна. и триабва да се внимава. Аз се занимавам с това и мога да помогна стига да има по точен въпрос.Полиране Пастиране и тн. Прелакиране.пасти.гъби.шкурки.др. Пишете. ако трябват на някои нещо мога да помагам с всичко. Успех . ;) ;)
  • 0

#8 BENZBOSS

BENZBOSS

Майстор

• Потребители на форума
  • 6668 Мнения:

Публикувано 01 януари 2007 - 23:34

:yahoo: А така,издаде се.А сега седни и напиши всичко което знаеш да видиш на мен какво ми е. :D

Майтап,да не се върже някои сега. :FlagMB:

Кажи поне кое като матеряl е добро,че аз какъвто и списък да пусна все тая.Материалите на 3М по принцип са добри и видях,че го продават в БГ,но кажи поне какво ползваш,а как се ползва ще го разчекваме както можем.
  • 0
.

#9 blue190

blue190

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 12 Мнения:

Публикувано 02 януари 2007 - 00:08

3М мн-добри продукти има ги БГ . както и Сонакс . 4цр. Нигрин и някои др. марки.
  • 0

#10 BENZBOSS

BENZBOSS

Майстор

• Потребители на форума
  • 6668 Мнения:

Публикувано 02 януари 2007 - 00:21

http://automaniasliv...t.bg/sonax.html

http://www.avtomivka...Antiscratch.htm

Кой продава 3М,че ми бягат от търсачката?

:yahoo: :yahoo: :yahoo:

Фанаф го :ok:

http://solutions.3m..../BG/Bulgaria-BG

Бизнес Парк София
  • 0
.

#11 sakata

sakata

Напреднал

• Потребители на форума
  • 724 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    W210 E320T CDI
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 31 май 2007 - 14:09

BENZBOSS,
понеже си спец в материята и искам да те питам какво ти е мнението за продуктите на тази фирма - http://www.aviatrans...mafra/mafra.htm
Гледам, че тука доста ги ползват в автомивките за безконтактно измиване.
Много се чудя дали да не си купя малка пароструйка - в Метро мисля че има по около 100 $ и с шампоан на МаФра за безконтактно измиване да си мия безгрижно колата. По груби сметки инвестицията ще се изплати най-много за около година, но се чудя дали е по-добре безконтактното измиване пред ръчното - чувам много различни мнения относно безконтактното и ръчнотот измиване. Лично не мен ми се струва, че безконтактното става по-добре

поздрави
  • 0
I expect nothing. I fear no one. I am free.

#12 Didomb

Didomb

Чирак

• Потребители на форума
  • 91 Мнения:
  • Град:Ruse

Публикувано 31 май 2007 - 14:50

Ползвам продуктите на 3М,продават се на грамаж.Първа ръка-почиствам матиралия слой,втора-полирам.
  • 0
W124 260E 122Kw

#13 nizi190

nizi190

Напреднал

• Непотвърдени потребители
  • PipPipPip
  • 692 Мнения:
  • Град:Сандански
  • Автомобил:
    190 , 2.5 D
    90 hp, 1990, grey
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 31 май 2007 - 15:09

На 3М може и с 4 стъпки да пастираш.
1-ва: 3М 74 - паста с едър абразив
2-ра: 3М 75 - паста с дребен абразив
3-а : 3М 76 - паста с много фин абразив
4-та: 3М 77 - вакса за полиране
Ако съм объркал нещо се извинявам и да ме поправи някой,който работи с тях ежедневно.
  • 0
Публикувано изображение

Публикувано изображение

#14 mitun

mitun

Напреднал

• Потребители на форума
  • 616 Мнения:
  • Автомобил:
    W201 230E '88
    W202 250D '95
    S210 200K '01

Публикувано 31 май 2007 - 15:42

BENZBOSS,
понеже си спец в материята и искам да те питам какво ти е мнението за продуктите на тази фирма - http://www.aviatrans...mafra/mafra.htm
Гледам, че тука доста ги ползват в автомивките за безконтактно измиване.
Много се чудя дали да не си купя малка пароструйка - в Метро мисля че има по около 100 $ и с шампоан на МаФра за безконтактно измиване да си мия безгрижно колата. По груби сметки инвестицията ще се изплати най-много за около година, но се чудя дали е по-добре безконтактното измиване пред ръчното - чувам много различни мнения относно безконтактното и ръчнотот измиване. Лично не мен ми се струва, че безконтактното става по-добре

поздрави

Леле аз каква сметка направих: 52 х 5лв = 260 лв годишно, ако си направиш кооперация с някого... идеята е най-малкото за обмисляне
  • 0
Публикувано изображениеПубликувано изображение
светещи желетки, що сте толко нервни?
bliznatsite написаха: mn ne mi haresvat za6toto emblemata na mecedesa e kato mernik i izglezda 4e 6a te zastrelq

#15 Чичко

Чичко

Чирак

• Потребители на форума
  • 135 Мнения:

Публикувано 31 май 2007 - 16:12

Аз само не знам откъде се роди тоя термин "безконтактно измиване" по нашите автомивки.

Нали като я наплюят-изплакнат с химикала, после я търкат с гюдерия или фибър за да я изсушат. Кое му е безконтактното на това?

Иначе мен ми е все тая на къв принцип ще я мият. И в двата случая не мое да се предпазиш от фините драскотинки.

Иначе наистина безконтактна автомивка съм виждал в Австрия, но там бирата е съвсем друга. Тя си е автоматична като тия с четките, само че пръскат дюзи с химикал и много високо налягане, после се суши колата от сушоар. Е на това му викам аз безконтактно, само че тук няма кой да инвестира в такава мивка. Мноо пара е.
  • 0

2 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 2 гости, 0 анонимни