Суууупер.
Относно моето притеснение за 2+% неправилно наричан местен данък.
Първо странно, но на много места се ползва точно този термин. На други го наричат "данък прехвърляне". При всички положения, това е недомислие и очевидна глупост в наредбите ни, понеже реално е еднократна такса, докато терминът "данък" означава друго.
http://www.sofia.bg/documetnt_list.asp
Регистрация на МПС.
т.4 -Квитанция или платежно нареждане за платения 2,5 процентов данък при прехвърляне.
Такаа...Говорих с 2 приятелки юристки + шеф на данъчна служба, който е семеен приятел.
Увериха ме всички, че не се плаща при придобиване на автомобил директно от чужбина или покупка от автокъща с фактура. Само при прехвърляне на собственост на вече регистриран автомобил.
Помолих да ми покажат нормативните уредби, но никой не успя. Само шефът на данъчната ми каза, ако ми поискат по някакво абсурдно стечение на обстоятелствата, магнитни бури или лека проява на амок, от страна на служителка в общината, да не плащам нищо, а да му се обадя да провери точните нормативни уредби.
Въпросните 2+% както и да ги наричаме не са общински налог, а републикански.
=> няма да се плащат.
Еми значи съм прав
На заявителните документи напиши отстрани с големи букви "НОВ ВНОС", поне мен така ме накараха да направя.
Успех