Jump to content

•  

Photo

Данък при придобиване на имущества (т.нар. Местен Данък)

• Please log in to reply
36 replies to this topic

#31 drjivago

drjivago

Майстор

• Потребители на форума
  • 1,881 Posts:
  • Град:София
  • Автомобил:
    Вече бивш s212, e200 cdi
Garage View Garage

Posted 12 April 2012 - 18:34

Суууупер.
Относно моето притеснение за 2+% неправилно наричан местен данък.
Първо странно, но на много места се ползва точно този термин. На други го наричат "данък прехвърляне". При всички положения, това е недомислие и очевидна глупост в наредбите ни, понеже реално е еднократна такса, докато терминът "данък" означава друго.

http://www.sofia.bg/documetnt_list.asp

Регистрация на МПС.
т.4 -

Квитанция или платежно нареждане за платения 2,5 процентов данък при прехвърляне.

Такаа...

Говорих с 2 приятелки юристки + шеф на данъчна служба, който е семеен приятел.

Увериха ме всички, че не се плаща при придобиване на автомобил директно от чужбина или покупка от автокъща с фактура. Само при прехвърляне на собственост на вече регистриран автомобил.

Помолих да ми покажат нормативните уредби, но никой не успя. Само шефът на данъчната ми каза, ако ми поискат по някакво абсурдно стечение на обстоятелствата, магнитни бури или лека проява на амок, от страна на служителка в общината, да не плащам нищо, а да му се обадя да провери точните нормативни уредби.

Въпросните 2+% както и да ги наричаме не са общински налог, а републикански.

=> няма да се плащат.

Еми значи съм прав :)

На заявителните документи напиши отстрани с големи букви "НОВ ВНОС", поне мен така ме накараха да направя.
Успех
  • 0

#32 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8,413 Posts:
  • Автомобил:
    Turbo Quattro

User's Awards

3
16
3
2
Garage View Garage

Posted 21 April 2012 - 15:13

Първа част от сагата приключи.
Отрегистрирах си старата кола, регистрирах новата и НЕ МИ ПОИСКАХА да платя 2.5% местен данък, данък придобиване или както и да се нарича.
Добрата новина, е че в данъчното ползват нов софтуер и веднага може да се плати годишния данък след регистрацията.
Значи има движение в правилната насока.

Такаааа, идва веселото.

Деловодството ме убеждаваха, че платен данък МПС не се приспада (дебитира, връща, както и да го наречете), ако колата е продадена преди да изтече годината. Общо взето данъчното пари не връща...
Не ми се спореше, прибрах си входните номера от завежданията и отидох да си платя данъка на новата кола до края на годината.
Реших да го платя веднага, вместо да текат лихви до другата година и да се разкарвам излишно няколко пъти.

На гишетата се заприказвах с една от жените, беше много мила и май само аз не й търсех сметка, и не се карах с нея. Казах й какво ми тежи и тя "неофициално" ми потвърди за тази практика и ме посъветва да си подготвя една аргументирана жалба и да си я пусна с входящо номерче.

След малко ще се разтърся пак из закона за точките, според които не се дължи данък след датата на продажбата и ще ги постна.
  • 1

Audi_A4_avatar.gif

#33 Dydo

Dydo

Майстор

• Потребители на форума
  • 781 Posts:
  • Автомобил:
    W 202 - продаден!

Posted 21 April 2012 - 16:17

Браво!

Edited by Dydo, 21 April 2012 - 16:20 .

• 0
От Витоша по-високо нема, от Искаро по-дълбоко нема и от Мерцедес по-убаво нема...............древна шопска мъдрост!

#34 300E-4matic

300E-4matic

Чирак

• Потребители на форума
  • 51 Posts:
  • Автомобил:
    E280CDI 4matic sport 2007
    300E 4matic Lorinser 1990

Posted 19 May 2012 - 15:26

Днес бях в общината да регистрирам новата кола и ето какво е положението.
Мойта е нов внос и като такава не е била регистрирана в България следователно не се дължи местен данък.

Необходими документи:
1. Договор (оригинал и копие)
2. Фактура (оригинал и копие)
3. Голям талон (оригинал и копие)
4. Декларация попълва се на място

Ако МПС е било регистрирано в БГ 2% местен данък се дължат.
  • 0
Публикувано изображение

#35 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7,499 Posts:
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue

User's Awards

2
13
3
3
Garage View Garage

Posted 21 May 2012 - 10:00

Е какъв е тоя голям талон, като колата не е била регистрирана никога в България?
  • 0

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
Бабини деветиниclk.babailiica.comнаргиле

#36 mimo160

mimo160

Майстор

• Потребители на форума
  • 2,203 Posts:
  • Автомобил:
    Mercedes w221 s320 cdi
Garage View Garage

Posted 21 May 2012 - 10:14

В данъчното се обявява след като си я регистрирал и си на български номера вече.
  • 0

#37 300E-4matic

300E-4matic

Чирак

• Потребители на форума
  • 51 Posts:
  • Автомобил:
    E280CDI 4matic sport 2007
    300E 4matic Lorinser 1990

Posted 21 May 2012 - 13:01

Още малко информация за колегите решили да взимат нова кола.
1. Нов внос:
- Еко такса -- 75лв -- най-добре е да се плати в автокъщата или по интернет в кат излиза 3 пъти повече.
2. При покупка на вече регистрирана в България(Касае и автомобилите на лизинг):
- внимавайте какво пишете в договора понеже застрахователите вече не издават менте бележки за застрахователна стойност.
2% местен данък се заплаща при нотариуса (взима се за база по-голямата от двете стойности между застрахователна оценка и договорна цена)
  • 0
Публикувано изображение

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users