Данък при придобиване на имущества (т.нар. Местен Данък)
Започната от kdl, 09 апр 2012 - 22:15:54
36 мнения по тази тема
Публикувано 09 април 2012 - 22:15
МОД: Темата е събрана от дискусия в ЧАТ-ТЕМА-та. От някои постове са изтрити части, които не са по темата, за да се спази логическата последователност. Местен данък не се дължи при покупка на МПС от автокъща, при условие че е закупена с фактура. Валидността на това твърдение се отнася към Април 2012. Моля прочетете цялата тема за повече подробности.
======
Koлеги, имам питане, но моля ви без догадки! Досега четох ЗМДТ и не намерих конкретна информация (може и да съм я пропуснал...)
Автомобил нов внос, с договор за покупко-продажба от автокъща.
Дължат ли се 2% от покупната стойност, под формата на местен данък, към общината?
При МПС със предишна регистрация на територията на България, със сигурност се дължи въпросната еднократна такса (въпреки че я наричат местен данък).
Но какво правим при нов внос с договор от автокъща?
======
Koлеги, имам питане, но моля ви без догадки! Досега четох ЗМДТ и не намерих конкретна информация (може и да съм я пропуснал...)
Автомобил нов внос, с договор за покупко-продажба от автокъща.
Дължат ли се 2% от покупната стойност, под формата на местен данък, към общината?
При МПС със предишна регистрация на територията на България, със сигурност се дължи въпросната еднократна такса (въпреки че я наричат местен данък).
Но какво правим при нов внос с договор от автокъща?
Публикувано 09 април 2012 - 22:19
Ако ти я продават с фактура дължиш
Ако е само договор между теб и стария собственик от чужбина не дължиш.
Публикувано 09 април 2012 - 22:26
A де, а собственика ми каза, и беше доста убеден че не се дължи като се взима от автокъща. Не ме е лъгал, за да купя колата. Просто беше убеден... аз затова се зачудих
Публикувано 09 април 2012 - 22:36
Тоест той ти е написал предполагам договор (кауфентраг) че ти си си я купил от човека в Германия ,а неговото име (на търгоеца фирмата де)не присъства и така нали.Имаш си и оригиналните немски документи .Като идеш в Кат се попълва с какво е дошла колата и сигурно ти е казал някой регистрационен номер на автовоз да го впишеш там.
Публикувано 09 април 2012 - 22:39
Тц, италианска е. Няма Kaufvertrag.
Така си купих преди около 5 години първото БМВ. Пак от автокъща и не помня да съм плащал местен данък.
С фактура от автокъщата. Сега е същото. Просто 2% от сумата на фактурата не ми допада...
Така си купих преди около 5 години първото БМВ. Пак от автокъща и не помня да съм плащал местен данък.
С фактура от автокъщата. Сега е същото. Просто 2% от сумата на фактурата не ми допада...
Публикувано 09 април 2012 - 22:43
Добре де е значи е диачара.
Ама щом си на фактура значи е през фирмата на вносителя ,а не от часно лице в Италия и ако ти е написал някоя реална сума ще трябва да плащаш 2-та процента.Льошо льошо.
Ама щом си на фактура значи е през фирмата на вносителя ,а не от часно лице в Италия и ако ти е написал някоя реална сума ще трябва да плащаш 2-та процента.Льошо льошо.
Публикувано 09 април 2012 - 22:46
...
Иначе относно питането ти- да като регистрираш МПС-то в Общината плащаш 2% от стойността на която си го закупил, официалната. Аз примерно като си купих ЦЛК-то за 300лв платих 6лв в общината, нищо че е нов внос, плащат се
Иначе относно питането ти- да като регистрираш МПС-то в Общината плащаш 2% от стойността на която си го закупил, официалната. Аз примерно като си купих ЦЛК-то за 300лв платих 6лв в общината, нищо че е нов внос, плащат се
Публикувано 09 април 2012 - 22:50
Хъмм... а копие от договора за покупко-продажба ли се иска?
Че не ми се ходи 2 пъти
Че не ми се ходи 2 пъти
Публикувано 09 април 2012 - 22:54
Копие на фактурата и копие на оригиналните талиански документи и не знам как е във вашата община ама при нас ми искаха и превод та и там отидоха 30 бързи кинта за експресен превод че ми беше последния ден от 2-ву месечният срок за обявяване.
Публикувано 10 април 2012 - 15:10
A де, а собственика ми каза, и беше доста убеден че не се дължи като се взима от автокъща. Не ме е лъгал, за да купя колата. Просто беше убеден... аз затова се зачудих.
Прав е човека, не се дължат тези прословути 2 процента ( а не са два а вече 2,5 )
Това е данък прехвърляне на собственост и се дължи в нашата родина. Колата от Италия е била отписана и при първа регистрация в БГ не се дължи този данък.
В общината като отидеш почти сигурно ще се опитат да те врътнат, не знам защо от опит го казвам, но ти си дръж на своето. На заявителните документи за вписването на колата отстрани с големи букви пишеш "НОВ ВНОС"
Успех .
Публикувано 10 април 2012 - 15:15
Ако ти я продават с фактура дължиш
Това не е вярно, нищо не се дължи, но пак казвам от незнание или така са инструктирани го искат.
Ако си знаеш правата клякат.
Публикувано 10 април 2012 - 16:44
абе аз преди 4-5 годинки като внасях Бенца и отидох да го регистрирам в общината и една кака вика "ейтам на онова гише първо платете 2%" и само тогава ще ви приема документите. Естественно им теглих една и ги изпратих по пощата с обратна разписка, след което повече никой не ми поиска никакви проценти
Публикувано 10 април 2012 - 17:11
Това не е вярно, нищо не се дължи, но пак казвам от незнание или така са инструктирани го искат.
Ако си знаеш правата клякат.
Аз пък се обзалагам на че ако колата е продадена с фактура от търговеца ще си ги плати тия 2 %.
Ако има написана диачара между Лилоф и бай Едикойси от Италия както правят често (менте) договори без да си ходил няма да плати нищо.
Публикувано 10 април 2012 - 17:31
Аз миналия петък 06.04.2012 регистрирах автомобил в КАТ от Германия.
Отидох с Kaufvertrag между мен и германеца от 01.10.2011 и големия и малкия талон
на колата от германия . Автоджамбазина ми каза че така е по добре защото ако ми
издадът фактура ще дължа някакъв данък за сделката .
Автоджамбазина ми осигори едно момче което да ми помогне при регистрацията в КАТ ,
срещу 100лв. , като това беше цената с екотакса , номера и талони и около 1 час чакане .
На канала погледнаха само номерата на двигателя и рамата за 5 минути
и отидох лично да си получа новите голям и малък талон .
Дори не разбрах кое колко струва и къде за какво се ходи и чака , дадох на момчето 120лв .
Предварително си бях направил застраховки , ГО и Каско .
После засрахователя ми даде добавък с регистрационния номер за ГО ,
а аз на ръка си дописах регистрационния номер и номера на двигателя на полицата за автокаско .
След това отидох да я "снимат" за да влезне в сила каското .
Отидох с Kaufvertrag между мен и германеца от 01.10.2011 и големия и малкия талон
на колата от германия . Автоджамбазина ми каза че така е по добре защото ако ми
издадът фактура ще дължа някакъв данък за сделката .
Автоджамбазина ми осигори едно момче което да ми помогне при регистрацията в КАТ ,
срещу 100лв. , като това беше цената с екотакса , номера и талони и около 1 час чакане .
На канала погледнаха само номерата на двигателя и рамата за 5 минути
и отидох лично да си получа новите голям и малък талон .
Дори не разбрах кое колко струва и къде за какво се ходи и чака , дадох на момчето 120лв .
Предварително си бях направил застраховки , ГО и Каско .
После засрахователя ми даде добавък с регистрационния номер за ГО ,
а аз на ръка си дописах регистрационния номер и номера на двигателя на полицата за автокаско .
След това отидох да я "снимат" за да влезне в сила каското .
Този пост е редактиран от vencislav: 10 април 2012 - 19:14
Публикувано 10 април 2012 - 17:36
Много правилно си направил с кауфентрага за да не им даваш ония проценти в данъчното после (току що говорих и вярно са станали 2.5 % местен данък).
Лошото е дето си дал 120 кинта на някой си да ти я прекара през каналите.По принцип не е сложно и пак се минава за толкова време. Единствено може да те забавят с даването на талоните малко но според мен това не струва 100 лв.
Лошото е дето си дал 120 кинта на някой си да ти я прекара през каналите.По принцип не е сложно и пак се минава за толкова време. Единствено може да те забавят с даването на талоните малко но според мен това не струва 100 лв.
1 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни