Да, точно мислех да пускам темата
Понеже аз му писах на човека, пускам и отговора на второто писмо.
Попитах го за малко повече детайли, ето и отговора.
Dear Mr. Trifonov;
All I still remember: I stayed at a hotel in downton Sofia. I remember that the hotel was used mostly by dignataries from countries visiting Bulgaria. At the time the police would not let me use any other hotel, unless this one was booked out. I remember that I removed listening devises under the bed and dresser and received a fast visit from the security police. I think the hotel was called Hotel Sofia? I can't find it on the internet, but I saw it on the news about 15 years ago when Gorbachev? visited Sofia.
I do not remember the name of the mechanic..He told me that he had just returned from a training course in Stuttgart, Germany. He was in his late 20's or early 30' at that time. My car had broke down at a downtown intersection and I managed to get it moved to a side street. It was a 1970 220 Mercedes, light beige in color and I towed a vacation trailer. (Wohnwagen) He picked the car up and repaired it either at the only foreign car shop in town, or did it at his home. I was a young student at the time (24), wearing a miniskirt or short dress. He called my mechanic in Frankfurt/Germany and he also picked up the transmission that he installed from Sofia Airport. He kept the old transmission, and only charged me 20.00D-marks which was a steal. I drove all the way to the black sea thereafter into Constanza, Romania.
Perhaps, a little later I will tell you my purpose for traveling to Bulgaria, Romania and several other Eastern European States. 1972 was a time of Communism and in some countries hard times..
I really thank you for your fast reply.
Happy Holiday, Merry Christmas, Happy Hanukah!
Скъги г-н Трифонов
Всичко, което си спомням: Бях отседнала в хотел в централната част на София. Спомням си, че хотелът се изпозваше предимно за чуждестранни гости. По онова време полицията не разрешаваше чужденци да отсядат в друг хотел, освен ако няма свободни стаи в този. Спомням си, че премахнах две подслушвателни устройства - едно под леглото, другото в гардероба, веднага след това ме посетиха от полицията. Мисля, че хотелът се наричаше София? Не го намирам в Интернет, но го видях в новините преди 15 години, когато Горбачов беше на посещениев България.
Не си спомням името на майстора. Той каза, че тъкмо се връща от обучение в Щутгарт, Германия. Беше на около 20 и нещо или 30 и малко години по онова време. Колата ми се счупи на едно кръстовище в центъра на града, някак си успях да я преместя в една странична уличка. Колата беше Mercedes 220 от 1970 г.светло бежова на цвят. Натоварихме я на репатрак. Той взе колата и я ремонтира в единствения сервиз за западни автомобили в града или в личния му гараж, не помня. По това време бях млада студентка (24), носех минижуп и къси дрешки. Майсторът се свърза с механика във Франкфурт, Германия, който изпрати нова скоростна кутия, която пристигна на митницата на летище София. Задържа старата скоростна кутия и ми взе само 20 дойче марки, което си беше грабеж (в смисъл - без пари, доколкото аз разбирам). После пътувах чак до черно море, а от там за Констанца, Румъния.
Може би по-късно ще мога да ви разкажа каква беше причината за визитата ми в България, Румъния и още няколко държави в Източна Европа. 1972 беше епохата на комунизма и времената в тези държави бяха доста тежки.
Наистина, много ви благодаря за бързия отговор.
Весели празници, Весела коледа, Весела ханука!