Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

c220 CDI 98-ма (комби) автоматик авариен режим?Много странен проблем с колата.

• Please log in to reply
7 мнения по тази тема

#1 MB190D

MB190D

Прохождащ

• Нови потребители
  • 12 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    190D 1987, C220(T) CDI 1998;

Публикувано 17 октомври 2011 - 20:42

Здравейте колеги, нужна ми е малка помощ. Преди няколко дни закупих въпросният автомобил от провинцията. Докарвайки го към София се появи странен проблем: като позагря - над 85 градуса изгуби мощност. Така се прибрах. Забелязах, че на място се форсира само до 3000 оборота и глъхне и седи там. Реших, че нещо някаква грешка дава (на таблото никаква лампа не светеше) и си викам - ще изключа акумулатора (1та клема) за 10 минути и ще видя как е... Като я включих въобще не пожела да запали. Притесних се. Един познат ми каза може да е помпата за високото налягане и предложи да я поливам с вода (помпата) докато поизстине и после да пробвам пак да запаля. Междувременно сипах още 10ина литра нафта, че реших да не е малко. След като изстудих помпата (и мотора поизстина) завъртях - запали. Форсираше се и всичко ОК. От горе описаното стигнах до извода, че варианта с проблема в помпата е вероятен. Записах номерата на помпата, за да проуча какви пари ще струва ремонт или нова. На другия ден реших да проверя да не би по таблото някоя лампичка да не е изгоряла и затова да не ми сигнализира за проблема... Свалих таблото и какво да вида: лампата за Подгр. свещи и лампата за SRS липсват (заедно с фасонките) - викам мам...... им.... Сложих крушки на липсващите места и монтирах. Давам контакт - светват вече и свещите - викам нормално. След като запалих обаче, SRS и подгр. свещи остават да светят. Изчаках 10 минути - не гаснат :kill_myself . SRS-а не ме притесни. Захванах се с подгряващите свещи. Махнах буксата от релето и с мултицета започнах да замервам една по една свещите. Нямаше изгоряла. Почетох по форумите и разбрах, че трябва да "разглобя" релето за да видя проблема. Отворих го и какво да видя - "мостчето" на 1-ва и 4-та(мисля) прекъснало(прегоряло). Викам еее намерих защо свети лампата. Взех поялника и направих нови мостчета. Монтирах релето без да го сглобявам за да виждам дали ще издържат спойките. Давам контакт и мостчето на 1-ва свещ изгаря. Хм.... реших че не се е запоило добре и го запоих пак. При следващата проба - същото. Ок ясно - свещта е дала на късо. Напръсках с ВД40 свещта (чел съм че се случвало да се скъсат при отвиване), след което внимателно я отвих и извадих. Купих нова поставих я и отново тест. Релето вече не "изгаря" обаче лампата пак свети след като колата вече е запалила. Загледах релето и видях, че бобината е в затворено положение - все едно още подгрява изчаках малко - никаква промяна. Викам си то това не е нормално. Така постоянно ще подгряват тези свещи и ще изгорят много бързо. С пръст напънах пластинката и релето "отключи" - лампата не свети. При повторно палене - същото пак "залепва". Отново го бутнах с пръст и реших да изчакам да загрее колата и да видя дали пак ще влиза в авариен режим (ако е такова). Форсираше се нормално. Загря и пак започна до 3000 оборота само. Отчаях се. Реших да загася и да видя дали пак няма да пали. Загасих, завъртях - запали. Форсира се, всичко ОК. След 1 мин пак само до 3000. Загасям, паля, пали - форсира се и след малко пак 3000...
Разбрах, че релето се командва от компютъра, който пък взимал инф. от някакъв температурен датчик и решава колко да подгрява. Да не би за това да го вкарва в авариен режим - заради въпросният датчик (който дори не знам къде се намира и как изглежда).

Извинявам се за дългият си пост, но реших, че е добре да се опишат всички обстоятелства и симптоми.

Ще съм много благодарен ако някой има идея от какво идва проблема(те).
На диагностика още не съм ходил - ще ходя след като регистрирам колата, че още е с транзитни.

Благодаря! :flagmbcb
  • 0

#2 nikolai4eto

nikolai4eto

Напреднал

• Потребители на форума
  • 726 Мнения:
  • Град:Пловдив
  • Автомобил:
    W202 C 200 CDI 2000г T VITO 110 CDI 2000г CLC 203 220 CDI 2002г 143Hp

Публикувано 17 октомври 2011 - 21:12

Явно имаш доста проблеми с колата,но без да отидеш да я прочетат на диагностика нищо не мога да те посъветвам.Явно има неща за смяна,но само компа ще си каже какво и кои датчици и модули са за смяна.Така само може да гадаем и да хвърляме боб.Съветвам те да не предприемаш нищо по нея и да не ровиш сам по колата,че може и по-зле да стане,просто я закарай на читава диагностика някъде и пиши тук номерата на грешките и какви са.
  • 0

#3 MB190D

MB190D

Прохождащ

• Нови потребители
  • 12 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 18 октомври 2011 - 09:13

Благодаря ти колега, това смятам и аз да направя.
Интересува ме ще е проблем ли ако прекъсна сигналния кабел(+) към релето(тънкия, дето го командва) и да го изведа с бутонче на първо време докато проблема се установи, че така ще изгорят свещите ако само подгряват.
Другия вариант е след като запаля да махна буксата на свещите (при релето) за да не ги "грее".
Това ще се отрази ли на компютъра? :dontknow
  • 0

#4 niknd

niknd

Майстор

• Потребители на форума
  • 1699 Мнения:
  • Град:Стара Загора
  • Интереси:Интернет Мерцедес и всичко останало
  • Автомобил:
    S400 CDI / 2001г.

Публикувано 18 октомври 2011 - 17:51

като запалиш провери на някоя от свещите отива ли 12в
ако отива прекъсни управляващия кабел - тънкия и пак виж
ако пак отива си за реле ако и в двата случая не отива 12в
може да караш така ама пак си за реле
а туй дето не се форсира като загрее не е от това
ама закачи я на диагностика и ще си каже
  • 0

#5 MB190D

MB190D

Прохождащ

• Нови потребители
  • 12 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 19 октомври 2011 - 09:07

Колега мисля, че релето си ми работи нормално тъй като когато дам на контакт то включва, подгрява 1-3 секунди (в зависимост от темп) и изключва(тоест не е в него причината - механична примерно да залепи и да не отлепва). След като запаля 1-2 секунди след това пак се включва и стои така. Управляващата му букса е с 2 кабела(в моя случай) - единият е "маса"(-), а другият е (+)-а. Буксата не смея да извадя докато работи колата за да не отчете някаква грешка(примерно), но изваждам буксата която подава към свещите( с 4-те кабела) за да не изгорят - резултатът, е че след около 7 минути релето изключва и лампата гасне. Процедурата не съм повтарял няколко пъти за да знам със сигурност, може и да е просто съвпадение, може и да не е. :dontknow
Горе описаното ме навежда на мисълта, че релето е здраво, просто получава такива команди от "компа", който пък от своя страна получава данни от другаде за да действа така....
  • 0

#6 vanko

vanko

Напреднал

• Потребители на форума
  • 292 Мнения:
  • Град:Варна

Публикувано 26 октомври 2011 - 09:57

Здрасти. Ти сам си намерил отговора - температурен дарчик. Диагностиката не дава информация за изпълнителните вериги кое точно е повредено..

• 0
Всеки нехарактерен шум в колата след време става характерен!
Публикувано изображение

#7 MB190D

MB190D

Прохождащ

• Нови потребители
  • 12 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 26 октомври 2011 - 10:38

Здрасти колега, вече 5 дни я карам по града (150-160 км.) и колата се държи добре.
Преди да запаля (първото палене сутрин) включвам голямата букса на релето за подгр. свещи, паля, след 30 секунди махам буксата и тръгвам. Автомобила не влиза в авариен режим. През деня паля без да включвам буксата (знам, че не е много добре но в момента няма как всеки път да отварям капака и т.н.) и си пали веднага. Понякога като запали ми светят и лампите BAS/ASR и ABS, докато не загася и след това като запаля не светят(някой път пак светят). Имам чувството, че когато е загряла и я оставя да работи на място на P(автоматична ск.кутия) повече от 5 минути тогава влиза в авариен, но като загася, запаля и потегля - всичко е ОК.
Само да вметна, че в събота я обслужих(частично). Успях да сменя горивен филтър, маслен филтър и маслото. Масло сложих MOTUL 8100 X-сlear 5W40 пълна синтетика (нека двигателя малко да "поблажи" :rolleyes). Въздушният филтър го смених преди това.
Чакам да взема заплата и веднага отивам на диагностика.

Имам още едно питане - сутринта на път за работа ми светна лампата на горивото(тази която е след първото деление, осветява част от площта между 0 и 1/4). Някой има ли представа горе-долу колко гориво има в този момент?
Гледам, че има и малка лампичка под стрелката(кръгличка) тя не свети!

Благодаря ви!
Ще пиша пак, когато има развитие по случая :flagmbcb
  • 0

#8 MB190D

MB190D

Прохождащ

• Нови потребители
  • 12 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 30 октомври 2011 - 19:07

Здравейте колеги, днес вече проблема се реши :D Ходих на диагностика в сервиза на ФЕРДИ (в слатина) и останах много доволен.
Прочетоха я и я диагностицираха правилно (изписа ЕГР датчик, но те казаха, че не е задължително да е датчика и започнаха да проверяват системата - ниско налягане във вакума). Оказа се, че проблема с аварийния режим беше в извадено маркуче на вакуума при малкия ЕГР (намира се до МАР сензора). Пича бръкна под колекторите и откри откачения маркуч, закачи си го и всичко е ОК!
С подгр. свещи проблема е в релето, нагласихме го за сега работи ОК, но трябва да го сменям някой ден.
  • 0

2 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 2 гости, 0 анонимни