Jump to content

•  

Photo
- - - - -

Най-добрия автомобил втора ръка за жена ...... или най-добрата жена (но не втора ръка) за автомобил?

• This topic is locked This topic is locked
69 replies to this topic

Poll: Най-добрия автомобил втора ръка за жена ... (64 member(s) have cast votes)

Кой според вас е най-добрия автомобил втора ръка за жена?

You cannot see the results of the poll until you have voted. Please login and cast your vote to see the results of this poll.
Vote

#1 cyanogen78

cyanogen78

Чирак

• Потребители на форума
  • 113 Posts:
  • Град:Gabrovo
  • Интереси:абсолутно всекакви
  • Автомобил:
    W124 E 200 - 1995
Garage View Garage

Posted 19 June 2011 - 09:23

Половинката ми (точно в момента не ми е половинка, ама имаме такава история, че не знае никой какво ще му се случи утре ;)) преди две години взе книжка и купихме едно Типо, 1990, 1.6i.e., на 310 хил. км. (500 лв. !) В момента е вече на 335 хил. и все още се държи, не мога да повярвам. Проблема е, че колата постоянно дава дефекти и подръжката и излиза прекалено скъпо за "удобствата", които предлага. Тя много си го обича (както аз все още си обичам ВАЗ-а - първа кола!), нарича си го "Грозничка", но е достатъчно разумна да вижда, че хич не е рентабилно да го поддържа и да не може да разчита на него. Та ... трябва друга кола, макар и парите точно сега да ги няма.

Много съм се чудил каква е най-подходящата кола за нея ...За двe години тя стана достатъчно добър шофьор, може би носи някакъв ген от баща си, който е дългогодишен шофьор, и за разлика от много други жени усеща автомобила, слуша го и веднага разбира, когато нещо не е наред. Аз затова исках да се научи на някоя трошка - хем ниска първоначална инвестиция, хем честите проблеми я запознават по един категоричен начин с автомобила, научават я да разбира кое от какво става, какво има под капака, зад колелетата ... Сега шофира уверено, културно, а когато я наскачат Бабините Влайкини, го настъпва яко и се справя по-добре от доста мъже. С две думи - за 2 години тя отбеляза много голям прогрес, като се има предвид колко много я беше страх в началото, и вече не заслужава автомобил, който не е изпипан от създателите си.

Сигурно повечето от вас ще кажат - трябва и Мерцедес, и ще ги разбера. Но за да бъдем максимално обективни, нека поставим все пак някакви критерии:

1. Колата трябва да е със среден размер - нито да е като моя Мечо, нито да е някоя калинка

2. Максимална цена 3-4 хил. лева

3. Много добре проектиран и изработен автомобил, запомнил се с качествата си

4. Никакви италиански, френски, испански и други марки не се разглеждат - само немски (без Опел) или японски (тук пропускаме Мазда, Нисан и Сузуки, Субару по-трудно ми се струва, че се поддържа (4WD), иначе е добро)

5. Произведена след 1995 г.

6. Достатъчно икономична - до 20лв./100 км софийско

7. И на последно, но не по значение - външния вид на колата трябва да е характерен, да не може да се сбърка по-отдалече с друга

Надявам се, че ще стане интересна тема, в която ще изскочат важни въпроси и където ще бъдат направени най-различни паралели. Нали казват, че жените били по-добрата половина на човечеството, та ако е вярно - значи те също (може би не всички) имат право и могат да изпитват неповторимото удоволствие от това да се слееш с автомобила и да си говориш с него на един и същ език. Предварително благодаря на всички участници - заедно ще се приближим по-близо до истината. А тя - тя винаги е една, само гледните точки са различни. Поздрави!
  • 1

#2 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8,412 Posts:
  • Град:София
  • Автомобил:
    Turbo Quattro

User's Awards

3
16
3
2
Garage View Garage

Posted 19 June 2011 - 09:27

Приемаме, че няма да я блъска много:
Гласувах за Сивика, другата си забравил да я сложиш в списъка.

Audi A3 ;), влюбени са в този модел... и има защо, много красива и изпипана количка.

Много малко коли от списъка ти ще се вместят в 15те лв./100км градско.
  • 0

Audi_A4_avatar.gif

#3 cyanogen78

cyanogen78

Чирак

• Потребители на форума
  • 113 Posts:
  • Автомобил:
    W124 E 200 - 1995
Garage View Garage

Posted 19 June 2011 - 09:35

Типото го блъска 1 път, бяха и отнели предимство на кръстовището на ул. "Гео Милев" и бул. "Ситняково", там редовно стават идиотски сблъсъци. Иначе го чукна тук там, това винаги става, когато е много изморена, или разстроена, с две думи - неконцентрирана, но това също е трупане на опит и усещане за габаритите на колата. Иначе за Audi A3 - бях го забравил, махнах Golf-a и сложих него - благодаря за съвета, точен е :).
  • 0

#4 Dydo

Dydo

Майстор

• Потребители на форума
  • 781 Posts:
  • Автомобил:
    W 202 - продаден!

Posted 19 June 2011 - 09:39

Ауди е хубава кола, но поддръжката е доста скъпа. Едно качествено обслужване ти е над 1000 лв. (източник-форума на ауди клуба и много коментари с майстори). Да не говорим, че читаво Ауди А3 под 4500-5000 лв. трудно ще се намери.
Японското си е японско, спор няма.
Аз лично бих взел Форд Фокус с 2/3, съответно 4/5 врати. Здрав звяр, прилични цени за подръжка, приятен интериор и хубава возия, като за такъв клас автомобил. Да не говорим, че почват от 1999г. и в този ценови диапазон коли бол, като например http://www.car24.bg/11307437969535025 , http://www.car24.bg/11308032783352062 , http://www.car24.bg/11307943095312192 ............ и още десетки, десетки примери на тези цени и по-ниски.
Поне от това, което съм чел не съм видял този модел да имат някакви сериозни проблеми, да не кажа въобще проблеми. Сега вече, в избор на двигател, трябват още мнения.
  • 0
От Витоша по-високо нема, от Искаро по-дълбоко нема и от Мерцедес по-убаво нема...............древна шопска мъдрост!

#5 hammer^BaTe

hammer^BaTe

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 5,566 Posts:
  • Град:Дружба Сити :D
  • Автомобил:
    2004 W211 E55
    1995 W140 S500L - ex
    2014 W124 E500 - ex
    1996 W140 S350TD - ex
    1994 W124 E250D - ex
    1982 W201 190D - ex

User's Awards

3
24
15
3
Garage View Garage

Posted 19 June 2011 - 09:41

Като гледам критериите които си сложил мисля , че автоматично трябва да отпаднат :
Вентото и Акорда (заради размерите) , Колт (супер мека... подпрях една със 140ката , буквално с 3-4км и се огънаха 4 детайла или 5 не помня..) , А класата - супер скъпа за поддръжка (трябва да е фейс .. а там цената определено не е 3-4 000. Най-добре питай Ками (Лил) какво ще ти каже за А-то). Королата - за мен лично от посочените 10тина автомобила е най,ама най-грозния вариант , който не мисля , че едно момиче ще хареса по каквато и да е причина:D
И сега какво остана... Голф 3, Е36, 202 ,Сивик-а.
Важно сега да уточниш и с какъв мотор искаш да е - бензин , дизел ?
Ръчка или автомат ?
Тия всичките неща влияят на разхода. Май щом искаш около 15лв/100км в София за мен това е равно на бензин/газ с ръчни скорости.
И сега , от мой лични наблюдения БМВ не се хвалят с най-голяма икономичност.
202-ката е по-тежка и въпреки многото колеги тук с 202 , не мисля , че много от тях успяват да смъкнат разхода си в София на около 15 лв /100км.
И така по елементарна логика остават Сивик и Голф.
Преди да взема 124-ката исках да вземам Сивик , ама предишния. И много народ ме отказваха като ми даваха примери колко е скъпа поддръжката на Японска кола.
По последната точка.. мисля че Голф-а няма как да бъде сбъркан.. все пак е сигурно най-често срещаната кола по българските улици. Сестра ми търкаля от доста време едно голф-че 2ка.. 1.6тд .. ама Турбината умря преди мнооого време и сега е 1.6 чист дизел. С нейното каране го смъква наоколо 4-4.5 нафта в София :kill_myself:
Успех в избора на кола... :icon_coolgrin: :flagMB new:

П.С Че се спомена Форд.. Едно приятелче си взе Форд Фиеста 2005г 1.3 мотор. Кара го все едно е на рали.. Е няма чупене тая кола. В момента в Мото Пфое има такива върнати Фиести,Фокуси и тн на супер изгодни цени и нови години (от сорта на 2005-2008г)
  • 0
Scientists have finally discovered what's wrong with the female brain : On the left side, there is nothing right, and on the right side, there is nothing left... :)

#6 Вай Басо

Вай Басо

Бамбашка!

• Потребители на форума
  • 5,604 Posts:
  • Автомобил:
    W124 220E/E220 тотално рециклиран 2011г

http://forums.mbclub.bg/topic/31677-/
Garage View Garage

Posted 19 June 2011 - 09:49

Кола която е със здрава конструкция,тежка,сигурна,здрава и надеждна за женичката,па и за тебе от време на време:

Единствено и без конкуренция е Бенц Ц клас!!!
  • 2

Вари го,печи го,бенца си е Бенц!

Мръсните усти на завистниците са като кофи за боклук - вонящи и винаги отворени!

#7 LiL

LiL

Firestarter

• Замразено членство
  • 2,761 Posts:
  • Интереси:Създавам спомени с материали на клиента -:D
Garage View Garage

Posted 19 June 2011 - 09:57

И аз гласувах за ц-класа...но и от жребчето (colt) нямам лоши впечатления..
За нищо на света не вземайте А класа..не ви трябва беля на главата, при това безумно скъпа..

Аз много се радвам когато прочета мъж да хвали обективно шофьорските умения на половинката си! Браво,завиждам й!

А иначе, предполагам, че последната дума в избора ще е нейна..Публикувано изображение
  • 0

#8 cyanogen78

cyanogen78

Чирак

• Потребители на форума
  • 113 Posts:
  • Автомобил:
    W124 E 200 - 1995
Garage View Garage

Posted 19 June 2011 - 10:04

hammer^BaTe, бележките, които си написал, са интересни. Как не се сетих за Фокус-а, и аз не съм чувал лоши неща за него, въпреки, че съм карал Ескорт 1,8ТД и от него си останах и досега предубеден към европейския Форд въобще. Върнах го на шефа, след като на път към Троян задния лагер запече и ми хвръкна цялото колело със все главина, два дена го търсихме из шубраците. Добре, че правеха някакъв ремонт на пътя и бях с 40-50 км/ч ... Абе нали знаете - нема случайни работи :)

Аз харесвам дизела по-принцип повече, ама с тия цени на нафтата и аз не си купих дизелова 124-ка. Но при 124-ката е друго - за да има задоволителен вървеж, на това купе му трябват над 120 коня, според мен, а тези дизели при 124-ката са си хищни. Ама сте прави, че 15 лв./100 км. софийско означава или бензин на газ, или доста по-нов дизел. Е, сега, ако е 17лв./100 км. примерно, пак е поносимо - в момента Типото гори 15/100 газ в София, колкото Мерцедеса :blink:

Вентото не е чак толкова голямо, що така мислиш? За Акорда съм съгласен, че е малко дълъг (почти колкото Мечо), светнах се още докато пусках анкетата, ама исках да напълня 10 въпроса, иначе колата е доста добра
  • 0

#9 Dydo

Dydo

Майстор

• Потребители на форума
  • 781 Posts:
  • Автомобил:
    W 202 - продаден!

Posted 19 June 2011 - 10:07

То и аз щях да предложа 202-ка, т.е. Ц класа, ама хич не се връзва с критериите горе. Първо, няма как с 15 лева да се минат 100 км. Софийско градско, виж 15/100 разход е нещо друго, но дори 12-13/100 пак не те устройва. И на газ се съмнявам, че ще се минат тези километри с тези пари или ще е тамън, но ти не го и споменаваш варианта с газови уредби. И дизел да е, колкото и да е икономичен, не вярвам да гори 15 лева на 100 км., тъй като с тези пари ще заредиш около 5-6 литра гориво, което значи разход 5-6/100 градско и то в София-абсурд.
Ц класата е просто по-малка от 124-ката, но като цяло не е никак малка кола, макар да изглежда по-компактна.
  • 0
От Витоша по-високо нема, от Искаро по-дълбоко нема и от Мерцедес по-убаво нема...............древна шопска мъдрост!

#10 cyanogen78

cyanogen78

Чирак

• Потребители на форума
  • 113 Posts:
  • Автомобил:
    W124 E 200 - 1995
Garage View Garage

Posted 19 June 2011 - 10:10

Последната дума ще е нейна, разбира се, но тя не разбира толкова от техническите детайли и не може да ги прецени обективно. Ще избира по чувство, което ще остави в нея автомобила ... Идеята е да и бъдат предложени примерно не повече от 3 автомобила, и да и се обясни кой с какви технически особености е характерен, пък тя да си избира на външен вид. Между другото, Королата май наистина не се отличава с естетика ...
  • 0

#11 Dydo

Dydo

Майстор

• Потребители на форума
  • 781 Posts:
  • Автомобил:
    W 202 - продаден!

Posted 19 June 2011 - 10:12

Ами от това което съм че по форумите, а именно в раздела проблеми и ремонти, а и с оглед критериите, за мен както ти казах и по-горе, избора е Фокус. Не, че е по-добра кола като цяло в сравнение с изброените от теб, но ще е доста рентабилна, включвайки всички критерии взети заедно.
  • 0

#12 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8,412 Posts:
  • Автомобил:
    Turbo Quattro

User's Awards

3
16
3
2
Garage View Garage

Posted 19 June 2011 - 10:13

Тя каквато и да е нормална кола, едно обслужване е 1000лв.
Иначе обслужването е приемливо на цена, говорим за стандартните ремъци, масла, спирачки, ала бала...

За сметка на това вози страхотно плавно за толкова малка кола. 1.6 мотора е напълно достатъчен за градско и извънградско и имат може би най-хубавите скорости като усещане при смяна, които съм карал някога.
Focus-a също е добра идея, но имаше някакъв заводски дефект по окачването до колкото се сещам. Ако се насочиш натам поинтересувай се кога го оправят. Мисля 2000г.
  • 0

Audi_A4_avatar.gif

#13 cyanogen78

cyanogen78

Чирак

• Потребители на форума
  • 113 Posts:
  • Автомобил:
    W124 E 200 - 1995
Garage View Garage

Posted 19 June 2011 - 10:30

Стига бе, какво правите вие, кви са тея 1000 лв обслужване? Е, да, ако е дошло време за ролки и ремъци, по-може, ама ако е с верига? ;) Последното обслужване на Мечо беше 80лв масло, 15лв въздушен филтър, масления не си спомням, и малко за труд ... Що така при А3 да е 1000 лв., какво включва това? Мен там повече ме притеснява, ако е с "халумин" носачи, че един френд има А4 и му "побеляха косите" ...
  • 0

#14 Dydo

Dydo

Майстор

• Потребители на форума
  • 781 Posts:
  • Автомобил:
    W 202 - продаден!

Posted 19 June 2011 - 10:34

Толкова е колега обслужването на А3, А4 и т.н, даже говорят за 1500 лв., но това е друга тема..............и да, с алуминиеви носачи е и А3-ката.
  • 0

#15 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8,412 Posts:
  • Автомобил:
    Turbo Quattro

User's Awards

3
16
3
2
Garage View Garage

Posted 19 June 2011 - 10:37

Първите не са, отдолу са като Гоуф 4. Само е малко тясно около двигателя! Иначе е доста добре направена.
  • 0

Audi_A4_avatar.gif

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users