Към съдържанието

  •  

Снимка
- - - - -

Мерцедес 190 +/- за закупуване


  • Please log in to reply
Няма други мнения в тази тема

#1 mercedes

mercedes

    Иван

  • Потребители на форума
  • 218 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:Spain

Публикувано 12 март 2005 - 22:52

Постнато от Power_Exhaust
Mercedes 190 - синоним на солидност и качество

През последните няколко години сателитните телевизии повтаряха доста често един рекламен клип, който може би най-точно показва качествата и имиджа на лимузините с характерната звезда на капака. Закъснял съпруг се прибира твърде късно вкъщи и обяснява - имах проблем с колата. Отговорът е звънка плесница и реплика на жената: "Това е абсолютно невъзможно, ти караш Mercedes."
Погледнато от страна на статистиците, всеки Mercedes може да измине поне 1 милион километра по пътищата на света, преди да се наложи сериозен ремонт. Данните са на реномирания германски автомобилен клуб ADAC, който патрулира с хиляди коли по германските аутобани. Според неговите специалисти най-здравите и сигурни автомобили са Mercedes 190 и S-класата от Щутгарт.
Историята на "бебето" започва през далечната сега 1982 година, когато специалисти и обикновени купувачи са еднакво изненадани. Двете най-реномирани германски автомобилни фирми представят новите си модели. За BMW това е 3 - третата серия (модел Е 30), за Mercedes (първия малък Benz - 190) - модел W 201. Двете коли са представители на така наречения луксозен среден клас, на всичко отгоре са и директни конкуренти на пазара. Малкият Mercedes бе наречен почти веднага "бебето" и за всички стана ясно, че щутгартските автомобилостроители искат да изместят конкуренцията на баварците в този клас.
Сега, 20 години по-късно, когато "бебето" е вече история, изместено тотално от актуалната С-класа, лесно може да се каже, че успехът бе пълен. Основата за него най-вече е качеството на изработката. Доказателство за това са думите на Волфганг Херолд от Нюрнберг, собственик на фирма за таксиметрови превози: "Продадох през 1992 година четири автомобила Mercedes 190 D на колеги от Прага. Всички бяха на по около 580 000 километра. Не се учудих, когато през пролетта на 2000 година, посещавайки града, ги видях да вървят и то в чудесно състояние. За изминатите километри не смеех дори да попитам."
Въпреки всичко казано дотук покупката на добър и запазен Mercedes 190 бензин или дизел не е лесна работа. Първо заради цената. Под 4000 DM се продават само боклуци на стотици хиляди километри, карани без поддръжка, здраво юркани по германските аутобани предимно от млади кандидат-спортисти. Второ, заради мошениците, не само българските, но и... германските. Малкият Mercedes е най-любимото "работно" място на така наречените "царе на километража" - хората, които могат само за минути да направят "бебето" на каквито километри собственикът им поръча. "Бебето", въпреки марката Mercedes, както всички автомобили по света има и своите слабости. При бензиновите модели например, произведени между 1983 и 1985 година, има проблеми с разпределителните валове, ангренажната верига и нейния обтегач, хлопащи хидравлични клапани. Проблеми създават и лагерът на кардана, както и "потни", пълнещи се с вода фарове, наричани от шегобийците аквариуми. През 1988 година всички тези дефекти са отстранени изцяло. Моделите се познават по широките пластмасови лайстни на вратите, изменените преден и заден спойлер, по-широките и удобни седалки. Не се препоръчват колите с карбуратор, защото трудно се регулира и особено когато двигателят е студен, придърпва неприятно. За любителите на бензиновите мотори се препоръчват най-вече инжекционите с работен обем 1800, 2000 и 2300 куб. см. Не пипайте топмодела, който задвижва и най-малкото купе от S-класата. С 16-клапановия шестцилиндров агрегат с 2600 куб. см разход под 15-16 литра супербензин на сто километра трудно може да се достигне.
Най-добре е да изберете дизелово "бебе", което, освен че "скъперничи" с нафтата (разходът според стила на шофиране е между 7 и 9 литра), е автомобил, който може да измине стотици хиляди километри без много ремонти. Естествено, от машината с мощност 72 к.с. не могат да се очакват спортни резултати при ускорение и максимална скорост. Силата му спокойната и безшумна (за дизеловите стандарти) работа на двигателя и, разбира се, икономичността. Много по-темпераментни, но и по-скъпи като цена и поддръжка са другите два дизелови мотора на Mercedes 190. И двата са с работен обем от 2500 куб. см. Но докато "обикновеният" е с 94 к.с., турбокомпресорът подпомага "расовия" дизел на Mercedes до мощност 126 к.с. Какви са проблемите при дизела: неустойчив вентилаторен ремък, късащо се жило на газта, корозирало задно гърне на ауспуха.
0 - синоним на солидност и качество
Купето на "бебето" е модерно и практично, най-вече изключително здраво. Само при много стари и неподдържани екземпляри тук-таме, например около гнездото на крика и ръбовете на задния капак, може да се намери малко повърхностна ръжда. При някои модели на стотици хиляди километри проблеми създават износените предни седалки, повреди в ключа на запалването, комбинирания лост за включване на светлини и мигачи, обтегачите на вратите.
Винаги е било скъпо удоволствие да се кара хубава кола. За Mercedes 190 - "бебето" това правило важи с пълна сила. Преглътнете ли обаче този горчив хап, лимузината от Щутгарт се отплаща със стабилност и сигурност, с трудно сравнима солидност. Освен това купуването на Mercedes е сериозна инвестиция, но вложените в него пари с минимална загуба, се връщат при препродажбата на автомобила.
Историята
Ноември 1982 г. Ражда се "бебето" Mercedes 190 с бензинов двигател.
Юни 1984 г. Представяне на дизелов модел 2000 куб. см, 72 к.с. и бензинов двигател с 16 клапана, 2300 куб. см, 185 к.с.
Ноември 1984 г. Катализатор за двигателите с инжекцион, модернизиране на предната чистачка.
Май 1985 г. Дизелов двигател с обем 2500 куб. см, 94 к.с.
Септември 1987 г. Бензинови двигатели: 2600 куб. см, 166 к.с., 2300 куб. см, 136 к.с. с катализатор. Турбодизелов двигател с 2500 куб. см, 126 к.с.
Септември 1988 г. Модернизиране на модела: странични пластмасови лайстни, преден и заден спойлер, нови седалки, спрян е от производство двигателят 2300 куб. см, заменя го 2-литров с 16 клапана.
Април 1990 г. 1800-кубиков инжекционен двигател подменя карбураторния модел.
Октомври 1992 г. Въвежда се серийно ABS - електронна антиблокираща система на спирачките и централно заключване на вратите.
Май 1993 г. Последното "бебе" на Mercedes 190 слиза от конвейера в Щутгарт.
  • 0
<img src='http://img49.imagesh...rzabeta2zn3.jpg' border='0' alt='user posted image' />
0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни