Моля за малко правна помощ
Started by hammer^BaTe, 15 Sep 2010 - 20:29:15
21 replies to this topic
Posted 15 September 2010 - 20:29
Привет на всички... Както някой от вас знаят.. от скоро държа едно магазинче на бул. Стамболийски заедно с един приятел.
За сега уж всичко е наред.. имаме устна уговорка относно процентните разделения.. но ми се иска това да го пише и черно на бяло...
Въпроса ми е... възможно ли е да се направи нещо като нотариално заверен договор.. без да се пререгистрира фирмата.. тъй като сега е ЕООД.. а за да са повече от един собственик трябва ООД .. Някой да знае сигурен нутариус ? Тъй като така като гледам по телевизията , много от тях ги разнищиха , че кой не валиде - кой с други ядове...
и едно второ въпросче.. което май не е точно правен ама..
Как стой въпроса с ДДС ?
Знам че ако една фирма има примерно 1000 лв оборот , то около 20 % отиват за държавата.. при което ако през този период са занесени някакви фактури , то те се приспадат от въпросното ДДС което трябва да се внесе.
Проблема е там, че наскоро чух , че нещата са променени и сега все едно си чужденец. Всичко с ДДС-то е като описаното горе , но накрая на годината или на всеки 3 месеца , държавата ти връща кеш ДДС-то което е внесено за този период ?
Моля.. ако някой знае как аджеба седи тоз прословут въпрос да ме осветли че....
За сега уж всичко е наред.. имаме устна уговорка относно процентните разделения.. но ми се иска това да го пише и черно на бяло...
Въпроса ми е... възможно ли е да се направи нещо като нотариално заверен договор.. без да се пререгистрира фирмата.. тъй като сега е ЕООД.. а за да са повече от един собственик трябва ООД .. Някой да знае сигурен нутариус ? Тъй като така като гледам по телевизията , много от тях ги разнищиха , че кой не валиде - кой с други ядове...
и едно второ въпросче.. което май не е точно правен ама..
Как стой въпроса с ДДС ?
Знам че ако една фирма има примерно 1000 лв оборот , то около 20 % отиват за държавата.. при което ако през този период са занесени някакви фактури , то те се приспадат от въпросното ДДС което трябва да се внесе.
Проблема е там, че наскоро чух , че нещата са променени и сега все едно си чужденец. Всичко с ДДС-то е като описаното горе , но накрая на годината или на всеки 3 месеца , държавата ти връща кеш ДДС-то което е внесено за този период ?
Моля.. ако някой знае как аджеба седи тоз прословут въпрос да ме осветли че....
Scientists have finally discovered what's wrong with the female brain : On the left side, there is nothing right, and on the right side, there is nothing left...
Posted 15 September 2010 - 20:54
Бате това е сложно и дълбоко по добре потърси помощ от адвокат.
Posted 15 September 2010 - 20:58
Съгласен съм че е така.. просто ме интересуват основните неща..
за първото - Дали е възможно... а за второто.. дали има промяна от това което знам аз ?
за първото - Дали е възможно... а за второто.. дали има промяна от това което знам аз ?
Scientists have finally discovered what's wrong with the female brain : On the left side, there is nothing right, and on the right side, there is nothing left...
Posted 15 September 2010 - 21:03
тва с вноса на стоки, от извън евро съюза, обмитяването и ДДС-то е такава чорба, че 10 пъти ми го обяснават и всеки път все различно...
Posted 15 September 2010 - 21:11
Бояне.. това с извън ЕС.. вече го разбрах И си намерих хора от Индия и Пакистан.. които да пращат това което ме интересува по начина който трябва
Ставаше дума за тези 2те неща.. с въпросния договор.. дали е възможно.. и за ДДС-то на фирма.. която е регистрирана в БГ и работи на територията на БГ
Ставаше дума за тези 2те неща.. с въпросния договор.. дали е възможно.. и за ДДС-то на фирма.. която е регистрирана в БГ и работи на територията на БГ
Posted 16 September 2010 - 05:47
Оня фирма ли е?
Едно време, когато 50% от наемите на държавните фирми отиваха директно в хазната, за да "лъжат" се сключваха "договор за съвместна дейност", в който се договаряха келепира от цялата работа как ще се дели, кой с какво влиза и т.н.
Сега вече не гледаме тези неща и не знам до къде се е стигнало правно.
Но май няма пречка да го сключиш този договор с физическо лице, но при всички случаи си требе адвокат.
Едно време, когато 50% от наемите на държавните фирми отиваха директно в хазната, за да "лъжат" се сключваха "договор за съвместна дейност", в който се договаряха келепира от цялата работа как ще се дели, кой с какво влиза и т.н.
Сега вече не гледаме тези неща и не знам до къде се е стигнало правно.
Но май няма пречка да го сключиш този договор с физическо лице, но при всички случаи си требе адвокат.
Posted 16 September 2010 - 09:41
Хм.. значи не нотариус ..
Мерси.. точно за такова нещо ще става дума
А по другия въпрос нещичко
Мерси.. точно за такова нещо ще става дума
А по другия въпрос нещичко
Posted 16 September 2010 - 09:45
Я ела днес на НСА и ще ти разясня нещата- на какво те учат тези умни глави в УНСС само се чудя!
Posted 16 September 2010 - 11:42
Хехе.. за жалост на нищо което да върши работа на практика
Но ще се постарая дадойда И без това ми се ритаааа...
Но ще се постарая дадойда И без това ми се ритаааа...
Posted 18 September 2010 - 02:39
Ако все пак ти се налага нотариус - това е най-добрият. Ние при него си оправяхме документи за апартамента, където сме в момента. Сериозен и много опитен, разбиращ ги из от вътре нещата човек. Дори е председател на камарата на нотариусите в Бг. Офиса му е съвсем близо до нас. Човека е много в час със законите и практиките. Ако не вярваш, потърси из Нет-а инфо за него.
Ето това тук на снимката е той, от време на време го канят и по студиата на ТВ -тата за коментар.
Много съвестен и не веднъж е изобличавал и възпирал имотни измами с разни фалшиви актове за собственост - http://www.cross-bg....stveni-vaprosi-
Успех !
http://tanevn.com
Ето това тук на снимката е той, от време на време го канят и по студиата на ТВ -тата за коментар.
Много съвестен и не веднъж е изобличавал и възпирал имотни измами с разни фалшиви актове за собственост - http://www.cross-bg....stveni-vaprosi-
Успех !
http://tanevn.com
Posted 18 September 2010 - 07:13
Аз малко оффтопик, ама какво продавате в магазина?
Posted 18 September 2010 - 07:52
Ками.. глупости основно
Подаръци , сувенири - индийски стоки
Петя мерси за инфото . Определено ще му звънна един телефон и ще се разходя до него
Подаръци , сувенири - индийски стоки
Петя мерси за инфото . Определено ще му звънна един телефон и ще се разходя до него
Posted 22 September 2010 - 12:05
Бате, договор се заверява нотариално в много редки случаи. Можеш просто да сключиш договор, който да е подписан от двете страни и си пазиш твоето копие "за всеки случай".
Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
• Бабини деветини • clk.babailiica.com • наргиле •
Posted 22 September 2010 - 19:27
Да де.. ама един така.. обикновен договор.. дали има някаква сила пред съда (ако не дай си Боже се стигне нещо до там? )
Posted 22 September 2010 - 21:40
По първия въпрос - какви точно отношения между теб и партньора ти искаш да уредиш? Ако дружеството е ЕООД няма възможност за никакви договорки и договори. Собственикът е един, той носи цялата отговорност, за него е и цялата печалба. Каквото и да сте се уговорили по между си, това няма никаква юридическа стойност. Стигне ли се до съд - въпросът е ясен. Дружеството е на единия от вас, другият няма абсолютно нищо. Ако искате да имате дялово разпределение в дружеството, задължително трябва да се пререгистрира в ООД или друг вид дружество на капитала. Не даваш подробности какъв е приносът на всеки от вас при започване на бизнеса, но правно релевантно е само вписаното в търговския регистър и ако там ти не фигурираш, стигне ли се до съд, нямаш нищо.
По втория въпрос - това си е един чисто счетоводен въпрос и счетоводителят, който обслужва дружеството е длъжен да знае тези елементарни неща, свързани с ДДС-то. Знаете, че в зависимост от оборота трябва да направите регистрация по ДДС. Оттам нататък можете да говорите за връщане на ДДС и то само при определени условия и режими (примерно износ, преработка и др.). Ако имаш предвид връщане на ДДС при покупка на вещи за сметка на дружеството, имаш право само в точно определени случаи (например ако вещта ще се използва за целите на предмета на дейност на дружеството - например камион за доставка). Всички тези въпроси нямат нужда от тълкуване, те са разписани много ясно в указания на Министерството на финансите, а данъчните закони са много изчерпателни, така че обслужващият ви счетоводител има задачата да попълни необходимите данни и да ги представя в НАП всеки месец до 14 число, доколкото си спомням, оттам нататък НАП си знаят работата и няма какво да ги мислиш, в определен момент ще си получиш внесеното ДДС по сметката. Обикновено това отнема доста време, защото винаги правят насрещна проверка за евентуални твои други задължения.
Това е съвсем накратко. Без подробности от твоя страна, трудно може да се дадат точни отговори в чата.
По втория въпрос - това си е един чисто счетоводен въпрос и счетоводителят, който обслужва дружеството е длъжен да знае тези елементарни неща, свързани с ДДС-то. Знаете, че в зависимост от оборота трябва да направите регистрация по ДДС. Оттам нататък можете да говорите за връщане на ДДС и то само при определени условия и режими (примерно износ, преработка и др.). Ако имаш предвид връщане на ДДС при покупка на вещи за сметка на дружеството, имаш право само в точно определени случаи (например ако вещта ще се използва за целите на предмета на дейност на дружеството - например камион за доставка). Всички тези въпроси нямат нужда от тълкуване, те са разписани много ясно в указания на Министерството на финансите, а данъчните закони са много изчерпателни, така че обслужващият ви счетоводител има задачата да попълни необходимите данни и да ги представя в НАП всеки месец до 14 число, доколкото си спомням, оттам нататък НАП си знаят работата и няма какво да ги мислиш, в определен момент ще си получиш внесеното ДДС по сметката. Обикновено това отнема доста време, защото винаги правят насрещна проверка за евентуални твои други задължения.
Това е съвсем накратко. Без подробности от твоя страна, трудно може да се дадат точни отговори в чата.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users