Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

Почиставане на климатик, как?

• Please log in to reply
7 мнения по тази тема

#1 mdanov

mdanov

Чирак

• Потребители на форума
  • 111 Мнения:
  • Град:Русе
  • Автомобил:
    Merc c220 cdi s203

Публикувано 15 юни 2010 - 16:38

Рових се доста из нета вкл. и в този форум, намирам инфо как да си изчистя климатика на Мерца, но не са ми ясни няколко неща. Намерих препрарати под формата на пяна и аерозол, не мога да преценя кой да използвам, защото:
1. На първия, с пяната, пише да се впръска пяната в мястото, откъдето системата се захранва с въздух, доколко аз го разбирам това е вентилаторът под филтъра на купето, ама как тая пяна ще стигне до всички въздуховоди? В упътването пише да се изкл. захранването на колата преди използване и към него има един маркуч с една метална глава на единия край и на картинката е нарисувано да се пръска на едно нещо, приличащо на радиатор.
2. На другия пише да се напръска мястото, откъдето влиза въздуха в купето и да се изчака 15 мин. Пак същото нещо - как тоя препарат ще стигне навсякъде?

Някой правил ли е подобна операция (на c w203, ако е още по-добре :) )?
  • -1

#2 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7499 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 15 юни 2010 - 16:47

Не съм ги ползвал, но съм чувал за препарати, които са като дезодорант и са пълни с някакъв газ.
Принципът е следният - палиш мотора, затваряш прозорците, гасиш климатика и пускаш вентилатора на вътрешен цикъл и на максимална скорост.
Отваряш флакона, натискаш дюзата, която е с контра и остава натисната. Започва постоянно да пръска. Оставяш флакона на пода откъм навигатора.
Излизаш от колата и затваряш вратите... чакаш 15 минути (може и повече да беше)... През това време съдържанието на флакона циркулира през цялата система и в цялото купе.
Отваряш вратите за 5 минути да се проветри и превключваш на външен цикъл. След това гасиш всичко и си готов...

Мисля, че в ПРАКТИКЕР се продаваше такъв препарат за почистване на климатик на НИГРИН. Но не съм го пробвал като резултат...
  • 1

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
Бабини деветиниclk.babailiica.comнаргиле

#3 mdanov

mdanov

Чирак

• Потребители на форума
  • 111 Мнения:
  • Автомобил:
    Merc c220 cdi s203

Публикувано 15 юни 2010 - 18:27

Мерси, но на тея, които ги видях, пишеше да се впръска през системата за въздуха. Там как става процедурата? Трябва ли да ми работи постоянно вентилатора? Откъм поленовия филтър ли да пръскам?
  • 0

#4 hammer^BaTe

hammer^BaTe

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 5566 Мнения:
  • Град:Дружба Сити :D
  • Автомобил:
    2004 W211 E55
    1995 W140 S500L - ex
    2014 W124 E500 - ex
    1996 W140 S350TD - ex
    1994 W124 E250D - ex
    1982 W201 190D - ex
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 15 юни 2010 - 20:46

Разгледай много внимателно този Линк преди да пръскаш с каквото и да е...
Само да уточня.. това е колата (вече бивша) на колегата Мбенц... В желанието си да почисти климата.. с такива препарати се стигна до тук... А като го познавам.. мога да ти гарантирам , че е ровил ровил та ровил.. да намери уж най-доброто.
По принцип.. по професионално чистене.. е около 100 лв.. защо не се замислиш за този вариант ?
  • 0
Scientists have finally discovered what's wrong with the female brain : On the left side, there is nothing right, and on the right side, there is nothing left... :)

#5 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8418 Мнения:
  • Автомобил:
    бял
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 15 юни 2010 - 21:24

Kaжи какво очакваш от т.нар. "изчистване".
Ако искаш да се отървеш от миризмата, мога да ти дам няколко идеи, които гарантирано са по-ефектни от препаратченцата, които продават наляво надясно.
Ако искаш да почистиш системата, понеже е карано без филтър... лошо :)
  • 0

#6 mdanov

mdanov

Чирак

• Потребители на форума
  • 111 Мнения:
  • Автомобил:
    Merc c220 cdi s203

Публикувано 15 юни 2010 - 21:52

Имам филтър и го сменям, искам да се отърва от смрадта, която се появява понякога, знам много добре от какво се появява и заради това след като спра климатика, оставям вентилаторът да духа, че да изсуши тръбите, но искам да ги почистя. Професионално никой няма да го направи както аз искам, убеден съм. Достатъчно съм смахнат, че да разглобя и таблото, ако трябва, но засега искам само да не мирише на прокиш.
  • 0

#7 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8418 Мнения:
  • Автомобил:
    бял
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 15 юни 2010 - 22:22

И аз така си помислих. Реално самите тръби не са мръсни и няма нужда да разглобяваш. Просто така се получава от рязката смяна на температурата, получава се конденз, в който се развиват смрадливи бактерии.
Аз бих сменил филтъра с такъв с активен въглен и докато сменяш, взимаш 2 шишенца спирт. Първия е обикновен салицилов, другия е Анти Мико Бета се казва.
Наливаш ги във нещо, което може да пръска (например спрей за прозорци), ама ако може да е с удължително мъркуче, да можеш да пръскаш по-навътре. Сваляш стария филтър, ако е мръсно около него, теглиш една прахосмукачка и почваш да пръскаш като обезумял :)
Половината спирт около изпарителя, другата по въздуховодите.
След това взимаш антимикобетата и същата процедура, ама тука вече изпръскваш повече около изпарителя (т.е. около радиатора, който е до филтъра).

Слагаш новия филтър и си караш, но повярвай ми, оправия "веднъж завинаги" няма ;)
  • 0

#8 mdanov

mdanov

Чирак

• Потребители на форума
  • 111 Мнения:
  • Автомобил:
    Merc c220 cdi s203

Публикувано 16 юни 2010 - 21:30

За кой изпарител ми говориш - аз като вдигна филтърната кутия отдолу си стои моторчето на вентилатора за купето. Отгоре му ли да пръскам???
  • 0

1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни