Към съдържанието

•  

Снимка

Закон за движението по пътищатаПромени в Закона за движение по пътищата

• Please log in to reply
17 мнения по тази тема

#1 ENOXELA

ENOXELA

Майстор

• Потребители на форума
  • 4188 Мнения:

Публикувано 17 септември 2006 - 15:02

Редактирано от Само Дизел
  • 0

#2 willy555

willy555

Майстор

• Потребители на форума
  • 798 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    W124 E 200 T, 1993г., 136 к.с.

Публикувано 26 юни 2007 - 13:08

Днес пуликуваха в Държавен вестник променения Закон за движението по пътищата
Промените влизат в сила след 3 дни, т.е на 29.06.2007 г.
Имаше преди няколко месеца подобна тема, но мисля че е важно да отворим нова.
Неведнъж сме коментирали новите моменти, затова само ще маркирам някои разпоредби, които е добре всеки да си прочете, защото въвеждат правила, които досега не са съществували:

чл. 137а - чл. 137д - нови правила за превоз на деца

чл. 157, ал. 6, 7 и 8 - вече контролния талон не се връща при връчване на наказателното постановление, а чак след плащането на глобата

чл. 171, ал. 1, т.б - отнемат книжката и при отказ да дадеш алкохолна проба
чл. 171, ал. 1, т.д - отнемат книжката ако караш с неплатена глоба
чл. 171, ал. 1, т.е - отнемат книжката ако нямаш гражданска отговорност

чл. 182, ал. 1, т. 4, 5 и 6 и ал. 2, т. 4, 5 и 6 - освен досегашната глоба предвиждат и отнемане на книжка при превишение на скоростта над 30 км/ч

чл. 186, ал. 1 - глоба до 50 лева може да бъде наложена на пътя с фиш и платена на място!

чл. 186, ал. 4, 5 и 6 - ако нарушение е заснето с камера, собственика на колата се явява в КАТ. Ако не се яви, съставят му акт или фиш. Ако се яви и посочи лицето, което е управлявало колата, съставят акт на водача.

!!! чл. 189, ал. 5 - Не подлежат на обжалване наказателни постановления, с които е наложена глоба до 50 лева включително!

чл. 190, ал. 3 - Наложеното наказание "глоба" се заплаща в едномесечен срок от влизането в сила на наказателното постановление или съдебното решение или определение на съда при обжалване.
  • 0

#3 a_atanasov

a_atanasov

Майстор

• Потребители на форума
  • 1713 Мнения:
  • Град:114445

Публикувано 26 юни 2007 - 19:18

не виждам в промените така "модерните" на последък светлоотразителни жилетки и комплекта крушки, за които се говореше.

едит: Чл. 139. (2) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Движещите се по пътя три- и четириколесни моторни превозни средства се оборудват и със:
1. обезопасителен триъгълник;
2. аптечка;
3. пожарогасител;
4. светлоотразителна жилетка.
  • 0

#4 Черноглав

Черноглав

Чирак

• Потребители на форума
  • 131 Мнения:
  • Град:Sofia

Публикувано 27 юни 2007 - 09:27

е може ли малк оповече обяснения.. какви са тия нови изисквания за возене на деца?
  • 0

#5 willy555

willy555

Майстор

• Потребители на форума
  • 798 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 27 юни 2007 - 12:10

е може ли малк оповече обяснения.. какви са тия нови изисквания за возене на деца?

Ами най-общо казано, децата - на задната седалка с колани. Ако колата ти е фабрично обзаведена с някакво столче или подобна система - задължително се използва, ако детето е под 150 см високо.
Доколкото разбирам, колите, които нямат фабрични столчета, ще трябва да се обзаведат допълнително само ако детето е под 3 години. В останалите случаи коланите са достатъчни.
Ако не се лъжа, твоята кола е с фабрично столче на задната седалка.
  • 0

#6 izoholz

izoholz

Напреднал

• Потребители на форума
  • 274 Мнения:
  • Град:Пловдив

Публикувано 27 юни 2007 - 19:47

Колеги, вчера си играх да го изчета тоя закон и да си подчертая някои по важни неща, които касаят най-често водачите на МПС. Къде обаче мога да намеря за кои нарушения и колко точки се отнемат? В стария ЗДпП имаше освен размера на глобите и точките, а сега не ги виждам броя на точките, който се отнема, а само паричните глоби и други санкции. Ако са някъде отделно и някой има информация да го даде, моля!
  • 0

#7 Черноглав

Черноглав

Чирак

• Потребители на форума
  • 131 Мнения:

Публикувано 28 юни 2007 - 15:13

Ами най-общо казано, децата - на задната седалка с колани. Ако колата ти е фабрично обзаведена с някакво столче или подобна система - задължително се използва, ако детето е под 150 см високо.
Доколкото разбирам, колите, които нямат фабрични столчета, ще трябва да се обзаведат допълнително само ако детето е под 3 години. В останалите случаи коланите са достатъчни.
Ако не се лъжа, твоята кола е с фабрично столче на задната седалка.

какво е това столче бре? че чай и го имам? да не би да е подлакътника между двете седалки отзад? да се води столче?
Иначе съм виждал по детските магазини едни пласмасови седалки, дето са за по-ниски деца. За това ли става ъвпрос?
  • 0

#8 p22

p22

Майстор

• Потребители на форума
  • 837 Мнения:
  • Автомобил:
    ML 270 cdi
    A 170 cdi

Публикувано 28 юни 2007 - 19:19

какво е това столче бре? че чай и го имам? да не би да е подлакътника между двете седалки отзад? да се води столче?
Иначе съм виждал по детските магазини едни пласмасови седалки, дето са за по-ниски деца. За това ли става ъвпрос?

Черноглав, може и да нямаш. Willy сигурно се бърка защото моята има такова столче и е решил че на всичко очиларки има :) То си е част от задната седалка и с едно копче отдолу се повдига и става като детска седалка.
  • 0
Mercedes А 170cdi
Mercedes ML 270cdi
Silentium Universi

#9 willy555

willy555

Майстор

• Потребители на форума
  • 798 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 28 юни 2007 - 21:18

Черноглав, може и да нямаш. Willy сигурно се бърка защото моята има такова столче и е решил че на всичко очиларки има :) То си е част от задната седалка и с едно копче отдолу се повдига и става като детска седалка.

Точно така :0_yahoo:
Видях, че Пенчо има, ама не знаех че било изключителна екстра! :tongue: Реших, че е серийно, все пак нали сте в горния клас :lol:
Мдаааа, аз се замислях да сменям цедката за нещо по-впечатлително, като очиларка, ама..... след като те едни детски седалки фабрично не могат да сложат, сбогом мечти :slap:
  • 0

#10 willy555

willy555

Майстор

• Потребители на форума
  • 798 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 28 юни 2007 - 21:44

Колеги, вчера си играх да го изчета тоя закон и да си подчертая някои по важни неща, които касаят най-често водачите на МПС. Къде обаче мога да намеря за кои нарушения и колко точки се отнемат? В стария ЗДпП имаше освен размера на глобите и точките, а сега не ги виждам броя на точките, който се отнема, а само паричните глоби и други санкции. Ако са някъде отделно и някой има информация да го даде, моля!

А, колега, точките никога не са били в ЗДП, само в чл.157 се препраща към една наредба на МВР. наредба І-139
Може би е малко старичка наредбата в линка, в смисъл че имаше някакви изменения от края на 2006 г., които не са нанесени, ама като се върнем от Горно Изворово и изтрезнеем, ще имам грижата да дам на шефа да публикува последните редакции на ЗДП, тази наредба и други нормативни актове, които ни вълнуват, в темата, дето е в раздел "важни"
  • 0

#11 Черноглав

Черноглав

Чирак

• Потребители на форума
  • 131 Мнения:

Публикувано 29 юни 2007 - 08:10

ибааси.. искам и аз такава седалка :allhail:
какъв цвят ти е салона? да взема да те пазаря след някоя друга година да ги менкаме задните, а? Тамън да ми поотрасне отрочето. Цццц какви работи имало.
А каква ти е очиларката?
  • 0

#12 p22

p22

Майстор

• Потребители на форума
  • 837 Мнения:
  • Автомобил:
    ML 270 cdi
    A 170 cdi

Публикувано 29 юни 2007 - 13:52

ибааси.. искам и аз такава седалка :allhail:
какъв цвят ти е салона? да взема да те пазаря след някоя друга година да ги менкаме задните, а? Тамън да ми поотрасне отрочето. Цццц какви работи имало.
А каква ти е очиларката?

Е 290тд е моята - мисля че и твоята беше същата...
Салона е хм... сиво-черно, не знам... Мисля че може да направим едно менкане, защото моя, малкия, така и така не ги ползва а аз искам да сложа седалки с подгряване, защото моите са сменяни и са сложени такива без нагреватели. Само не знам къде да намеря такива... Иначе като сменям предните може направо да сменим всичко - предни, задни.... :)
  • 0
Mercedes А 170cdi
Mercedes ML 270cdi
Silentium Universi

#13 Черноглав

Черноглав

Чирак

• Потребители на форума
  • 131 Мнения:

Публикувано 03 юли 2007 - 10:01

Е 290тд е моята - мисля че и твоята беше същата...
Салона е хм... сиво-черно, не знам... Мисля че може да направим едно менкане, защото моя, малкия, така и така не ги ползва а аз искам да сложа седалки с подгряване, защото моите са сменяни и са сложени такива без нагреватели. Само не знам къде да намеря такива... Иначе като сменям предните може направо да сменим всичко - предни, задни.... :)

я ми дай някакъв твой тебефон да се чуем да видим какво можем да измислим. И моя е тоя цвят. И ще те светне евентуално откъде можеш да се уредиш с подгрев ;)
  • 0

#14 panayot

panayot

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 24 Мнения:
  • Град:Сливен

Публикувано 03 юли 2007 - 14:49

Светлоотразителните жилетки последно ще имат ли някакъв стандарт за качество. От кой вид трябва да се купува?
  • 0
w210 - 2001 E 200 CDI

#15 Denislav

Denislav

Чирак

• Потребители на форума
  • 76 Мнения:

Публикувано 03 юли 2007 - 14:54

И аз погледнах новия закон и там пише само "светлоотразителна жилетка", без повече детайли.
Вероятно трябва да проверим и в Правилника за прилагане на закона. Ето го Правилника.

Също не намерих нищо за резервни крушки. Трябват ли или не?
  • 0

1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни