Закон за движението по пътищатаПромени в Закона за движение по пътищата
Започната от ENOXELA, 17 сеп 2006 - 15:02:49
17 мнения по тази тема
Публикувано 17 септември 2006 - 15:02
Редактирано от Само Дизел
Публикувано 26 юни 2007 - 13:08
Днес пуликуваха в Държавен вестник променения Закон за движението по пътищата
Промените влизат в сила след 3 дни, т.е на 29.06.2007 г.
Имаше преди няколко месеца подобна тема, но мисля че е важно да отворим нова.
Неведнъж сме коментирали новите моменти, затова само ще маркирам някои разпоредби, които е добре всеки да си прочете, защото въвеждат правила, които досега не са съществували:
чл. 137а - чл. 137д - нови правила за превоз на деца
чл. 157, ал. 6, 7 и 8 - вече контролния талон не се връща при връчване на наказателното постановление, а чак след плащането на глобата
чл. 171, ал. 1, т.б - отнемат книжката и при отказ да дадеш алкохолна проба
чл. 171, ал. 1, т.д - отнемат книжката ако караш с неплатена глоба
чл. 171, ал. 1, т.е - отнемат книжката ако нямаш гражданска отговорност
чл. 182, ал. 1, т. 4, 5 и 6 и ал. 2, т. 4, 5 и 6 - освен досегашната глоба предвиждат и отнемане на книжка при превишение на скоростта над 30 км/ч
чл. 186, ал. 1 - глоба до 50 лева може да бъде наложена на пътя с фиш и платена на място!
чл. 186, ал. 4, 5 и 6 - ако нарушение е заснето с камера, собственика на колата се явява в КАТ. Ако не се яви, съставят му акт или фиш. Ако се яви и посочи лицето, което е управлявало колата, съставят акт на водача.
!!! чл. 189, ал. 5 - Не подлежат на обжалване наказателни постановления, с които е наложена глоба до 50 лева включително!
чл. 190, ал. 3 - Наложеното наказание "глоба" се заплаща в едномесечен срок от влизането в сила на наказателното постановление или съдебното решение или определение на съда при обжалване.
Промените влизат в сила след 3 дни, т.е на 29.06.2007 г.
Имаше преди няколко месеца подобна тема, но мисля че е важно да отворим нова.
Неведнъж сме коментирали новите моменти, затова само ще маркирам някои разпоредби, които е добре всеки да си прочете, защото въвеждат правила, които досега не са съществували:
чл. 137а - чл. 137д - нови правила за превоз на деца
чл. 157, ал. 6, 7 и 8 - вече контролния талон не се връща при връчване на наказателното постановление, а чак след плащането на глобата
чл. 171, ал. 1, т.б - отнемат книжката и при отказ да дадеш алкохолна проба
чл. 171, ал. 1, т.д - отнемат книжката ако караш с неплатена глоба
чл. 171, ал. 1, т.е - отнемат книжката ако нямаш гражданска отговорност
чл. 182, ал. 1, т. 4, 5 и 6 и ал. 2, т. 4, 5 и 6 - освен досегашната глоба предвиждат и отнемане на книжка при превишение на скоростта над 30 км/ч
чл. 186, ал. 1 - глоба до 50 лева може да бъде наложена на пътя с фиш и платена на място!
чл. 186, ал. 4, 5 и 6 - ако нарушение е заснето с камера, собственика на колата се явява в КАТ. Ако не се яви, съставят му акт или фиш. Ако се яви и посочи лицето, което е управлявало колата, съставят акт на водача.
!!! чл. 189, ал. 5 - Не подлежат на обжалване наказателни постановления, с които е наложена глоба до 50 лева включително!
чл. 190, ал. 3 - Наложеното наказание "глоба" се заплаща в едномесечен срок от влизането в сила на наказателното постановление или съдебното решение или определение на съда при обжалване.
Публикувано 26 юни 2007 - 19:18
не виждам в промените така "модерните" на последък светлоотразителни жилетки и комплекта крушки, за които се говореше.
едит: Чл. 139. (2) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Движещите се по пътя три- и четириколесни моторни превозни средства се оборудват и със:
1. обезопасителен триъгълник;
2. аптечка;
3. пожарогасител;
4. светлоотразителна жилетка.
едит: Чл. 139. (2) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Движещите се по пътя три- и четириколесни моторни превозни средства се оборудват и със:
1. обезопасителен триъгълник;
2. аптечка;
3. пожарогасител;
4. светлоотразителна жилетка.
Публикувано 27 юни 2007 - 09:27
е може ли малк оповече обяснения.. какви са тия нови изисквания за возене на деца?
Публикувано 27 юни 2007 - 12:10
Ами най-общо казано, децата - на задната седалка с колани. Ако колата ти е фабрично обзаведена с някакво столче или подобна система - задължително се използва, ако детето е под 150 см високо.е може ли малк оповече обяснения.. какви са тия нови изисквания за возене на деца?
Доколкото разбирам, колите, които нямат фабрични столчета, ще трябва да се обзаведат допълнително само ако детето е под 3 години. В останалите случаи коланите са достатъчни.
Ако не се лъжа, твоята кола е с фабрично столче на задната седалка.
Публикувано 27 юни 2007 - 19:47
Колеги, вчера си играх да го изчета тоя закон и да си подчертая някои по важни неща, които касаят най-често водачите на МПС. Къде обаче мога да намеря за кои нарушения и колко точки се отнемат? В стария ЗДпП имаше освен размера на глобите и точките, а сега не ги виждам броя на точките, който се отнема, а само паричните глоби и други санкции. Ако са някъде отделно и някой има информация да го даде, моля!
Публикувано 28 юни 2007 - 15:13
Ами най-общо казано, децата - на задната седалка с колани. Ако колата ти е фабрично обзаведена с някакво столче или подобна система - задължително се използва, ако детето е под 150 см високо.
Доколкото разбирам, колите, които нямат фабрични столчета, ще трябва да се обзаведат допълнително само ако детето е под 3 години. В останалите случаи коланите са достатъчни.
Ако не се лъжа, твоята кола е с фабрично столче на задната седалка.
какво е това столче бре? че чай и го имам? да не би да е подлакътника между двете седалки отзад? да се води столче?
Иначе съм виждал по детските магазини едни пласмасови седалки, дето са за по-ниски деца. За това ли става ъвпрос?
Публикувано 28 юни 2007 - 19:19
какво е това столче бре? че чай и го имам? да не би да е подлакътника между двете седалки отзад? да се води столче?
Иначе съм виждал по детските магазини едни пласмасови седалки, дето са за по-ниски деца. За това ли става ъвпрос?
Черноглав, може и да нямаш. Willy сигурно се бърка защото моята има такова столче и е решил че на всичко очиларки има

Публикувано 28 юни 2007 - 21:18
Точно такаЧерноглав, може и да нямаш. Willy сигурно се бърка защото моята има такова столче и е решил че на всичко очиларки има
То си е част от задната седалка и с едно копче отдолу се повдига и става като детска седалка.

Видях, че Пенчо има, ама не знаех че било изключителна екстра!

Мдаааа, аз се замислях да сменям цедката за нещо по-впечатлително, като очиларка, ама..... след като те едни детски седалки фабрично не могат да сложат, сбогом мечти

Публикувано 28 юни 2007 - 21:44
А, колега, точките никога не са били в ЗДП, само в чл.157 се препраща към една наредба на МВР. наредба І-139Колеги, вчера си играх да го изчета тоя закон и да си подчертая някои по важни неща, които касаят най-често водачите на МПС. Къде обаче мога да намеря за кои нарушения и колко точки се отнемат? В стария ЗДпП имаше освен размера на глобите и точките, а сега не ги виждам броя на точките, който се отнема, а само паричните глоби и други санкции. Ако са някъде отделно и някой има информация да го даде, моля!
Може би е малко старичка наредбата в линка, в смисъл че имаше някакви изменения от края на 2006 г., които не са нанесени, ама като се върнем от Горно Изворово и изтрезнеем, ще имам грижата да дам на шефа да публикува последните редакции на ЗДП, тази наредба и други нормативни актове, които ни вълнуват, в темата, дето е в раздел "важни"
Публикувано 29 юни 2007 - 08:10
Черноглав, може и да нямаш. Willy сигурно се бърка защото моята има такова столче и е решил че на всичко очиларки има
То си е част от задната седалка и с едно копче отдолу се повдига и става като детска седалка.
ибааси.. искам и аз такава седалка

какъв цвят ти е салона? да взема да те пазаря след някоя друга година да ги менкаме задните, а? Тамън да ми поотрасне отрочето. Цццц какви работи имало.
А каква ти е очиларката?
Публикувано 29 юни 2007 - 13:52
ибааси.. искам и аз такава седалка
![]()
какъв цвят ти е салона? да взема да те пазаря след някоя друга година да ги менкаме задните, а? Тамън да ми поотрасне отрочето. Цццц какви работи имало.
А каква ти е очиларката?
Е 290тд е моята - мисля че и твоята беше същата...
Салона е хм... сиво-черно, не знам... Мисля че може да направим едно менкане, защото моя, малкия, така и така не ги ползва а аз искам да сложа седалки с подгряване, защото моите са сменяни и са сложени такива без нагреватели. Само не знам къде да намеря такива... Иначе като сменям предните може направо да сменим всичко - предни, задни....

Публикувано 03 юли 2007 - 10:01
Е 290тд е моята - мисля че и твоята беше същата...
Салона е хм... сиво-черно, не знам... Мисля че може да направим едно менкане, защото моя, малкия, така и така не ги ползва а аз искам да сложа седалки с подгряване, защото моите са сменяни и са сложени такива без нагреватели. Само не знам къде да намеря такива... Иначе като сменям предните може направо да сменим всичко - предни, задни....
я ми дай някакъв твой тебефон да се чуем да видим какво можем да измислим. И моя е тоя цвят. И ще те светне евентуално откъде можеш да се уредиш с подгрев

Публикувано 03 юли 2007 - 14:49
Светлоотразителните жилетки последно ще имат ли някакъв стандарт за качество. От кой вид трябва да се купува?
w210 - 2001 E 200 CDI
Публикувано 03 юли 2007 - 14:54
И аз погледнах новия закон и там пише само "светлоотразителна жилетка", без повече детайли.
Вероятно трябва да проверим и в Правилника за прилагане на закона. Ето го Правилника.
Също не намерих нищо за резервни крушки. Трябват ли или не?
Вероятно трябва да проверим и в Правилника за прилагане на закона. Ето го Правилника.
Също не намерих нищо за резервни крушки. Трябват ли или не?
1 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни