Към съдържанието

  •  

Снимка

5 ВАЖНИ ПРАВА,КОИТО ПОЛИЦАИТЕ НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ЗНАЕТЕ!


  • Please log in to reply
22 мнения по тази тема

#1 ivostankov

ivostankov

    Чирак

  • Потребители на форума
  • 235 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:Велико Търново
  • Автомобил:
    190 Е 2.0 1991г.
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 07 февруари 2010 - 19:15

5 неща, които полицаите не искат да знаете
1. Не сте длъжни сте да отговаряте на въпросите
Съгласно чл. 121 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), можете да откажете да давате показания, ако те биха навредили на вас или семейството ви. Това означава, че ако сте арестувани, не е необходимо да отговаряте на въпроси. Позовете се на чл. 121 и кажете само, че отказвате да давате показания. В момента на задържането ви полицаят е длъжен да ви обясни за какво сте арестуван. Не можете да бъдете арестуван в качеството си на свидетел – за да ви арестуват, трябва да сте обвинен в нещо. Ако сте призован като свидетел, отказът ви да дадете показания (освен в случая на чл. 121) се наказва с глоба до 500 лева. Винаги обаче можете да твърдите, че нищо не помните, или че не можете да дадете надеждни показания. Не забравяйте, че даването на лъжливи показания се наказва, но късата памет (реална или не) не попада в Наказателния кодекс. Освен това по всяко време можете да пожелаете да присъства адвокат, дори да сте призован като свидетел. Показанията, дадени в отсътвие на такъв нямат съдебна тежест.

2. Можете да лъжете
Ако сте обвиняем (или заподозрян) можете преспокойно да лъжете. Законът предвижда отпадане на отговорността за лъжесвидетелстване (чл. 290 и чл. 292 от Наказателния кодекс(НК), ако отговорът може да ви уличи в престъпление. Също така не носите отговорност, ако в качеството си на свидетел дадете лъжливи показания пред полицията, от които впоследствие се откажете пред съда.

3. Самопризнанията не ви вкарват в затвора
Съгласно чл. 116 от НПК, не можете да бъдете осъден единствено въз основа на самопризнания. Дори да признаете, че сте убили комшията, полицията трябва да събере доказателства за това.

4. Разпитващият трябва да ви задава конкретни и ясни въпроси
След като разкажете (ако решите да го направите) в свободен текст това, което знаете, разпитващият трябва да ви задава ясни и конкретни въпроси, свързани с делото. Въпроси от рода на "А за оная работа в "Младост" какво знаеш?" (любим подход на полицаите) не са нито конкретни, нито свързани с делото. Такива са и всички въпроси, засягащи личния ви живот. Полицаите ги използват за да спечелят доверието ви и да си съставят план как да водят разпита. Можете да откажете да отговаряте, или да поискате конкретизиране. По същия начин не сте длъжни да разкривате обстоятелства и информация, за която не сте попитани изрично. Разбира се, можете да го направите, за да спечелите доверие и да поведете разпита в желана от вас посока, но това ще разгледаме в отделна статия.

5. Нямат право да ви обискират без заповед
Обиск може да се извършва без прокурорско одобрение само в два случая когато сте задържани, или ако има неоспорими доказателства, че укривате предмет, обект на престъпление. Следователно, ако ви спрат и поискат да отворите багажника на колата си, можете най-любезно да попитате задържан ли сте, или какви са основанията им да смятат, че прекарвате нещо незаконно. Ако никоя от горните две причини не е налице, можете да откажете. Дори да намерят цял арсенал в багажника ви, обискът няма да има стойност в съда, ако не може да се мотивира с някое от горните две обстоятелства. Разбира се, винаги могат да намерят повод да ви арестуват, така че номерът е да избегнете това преди всичко. И още нещо важно: ако ви отведат в районното за "справка", тове не е арест и не дава право да ви обискират.
Още малко ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ !!!
На всеки може да му се случи да бъде разпитан в полицията -- било като свидетел, било като обвиняем. Тук ще споменем най-често прилаганите техники за разпит, така че да знаете какво да очаквате. В отделна статия ще разгледаме техниките, които вие можете да приложите по време на разпита.

Преди да продължим с конкретни техники, нека се спрем на това, как протича разпитът. Преди всичко разпитващият ще започне с "неофициален разговор". По време на този разговор полицаят цели две неща. Първо -- да спечели доверието ви; да ви покаже, че няма нищо страшно и изобщо -- да ви предразположи. Втората цел на този разговор е разпитващият да може да си състави мнение за вас -- да установи интелектуалното ви ниво, да прецени интересите ви, доколко сте склонен да отговаряте точно и изчерпателно на въпросите и т.н. От поведението ви в тази фаза зависи изходът от целия разпит. Постарайте се да се представите за по-глупав, по-податлив и по-изплашен отколкото сте в действителност. Никой не е спечелил разкривайки потенциала си пред противника преди да е започнала битката. Тук трябва да споменем нещо важно: полицаят не е ваш приятел! Запомнете това изречение и си го повтаряйте, колкото и дружелюбно да се държи разпитващият.

След края на неофициалния разговор, полицаят ще ви обясни правата ви и ще ви прикани да разкажете със свои думи какво се е случило. Обикновено след изясняването на всеки ключов момент разпитващият ще ще сбие показанията ви в 2-3 изречения, които ще ви прочете преди да ги нанесе в протокола. Внимавайте в думите му, и поискайте да се перефразира дадено изречение, ако смятате, че сбитата версия пропуска момент, който може да се окаже ключов за защитата ви.

След приключване на разпита полицаят ще прочете протокола от край до край и ще ви го представи за подпис.

И така, нека започнем с най-често срещаните тактики. Наименованията, които съм дал, са условни -- не става въпрос за официална терминология.

1. Изнервяне
Това е извънредно проста и в същото време много ефикасна техника, особено върху хора, които за пръв път попадат в полицията. В общи линии ви карат да чакате пред кабинета, докато се изнервите до степен да сте готов да кажете каквото и да е, само и само да си тръгнете по-бързо. Най-доброто противодействие е просто да се държите спокойно. Не се прегърбвайте и не тропайте нервно с крак. Колкото и учудващо да ви звучи, ако тялото ви се държи спокойно, мозъкът ви ще го последва.

2. Вече знаем всичко
Тази техника има няколко вариации. При най-често използваната разпитващият ви прекъсва и вика свой колега от съседен кабинет, или минаващ по коридора, посочва ви и казва "Я виж момчето/момичето какво вика за оная работа с телефона" (или за каквото там са ви викнали). Ненужно е да се казва, че колегата му не знае нищо по въпроса. Цялата сценка се разиграва с цел да бъдете притеснени от неочакваната публика и внезапната публичност на проблема. Запазете спокойствие и не се отклонявайте от показанията си. Продължете да разговаряте само с вашия разпитващ, дори ако въпросите са зададени от колегата му. Започнете ли да отговаряте и на двамата разкъсвате вниманието си и се оказвате в положение да водите война на два фронта.
Друг вариант на тази техника е преди да започнете показанията си, разпитващият да ви подхвърли факт, който вече им е известен, намеквайки, че знае още много. В повечето случаи не знае нищо -- иначе не би ви разпитвал. Трети вариант е "другите вече признаха". При всички положения трябва да подходите с презумпцията, че разпитващият знае всичко. Така ще му дадете минимална информация, а всезнайковският подход ще пльосне на земята като мокър пешкир.

3. Искам да ти помогна
Тази техника помага в комбинация с изнервянето. Разпитващият използва фрази от рода на "Кажи бе, човек! Ще видим да те оправим някак, положението не толкова тежко!" Повтаряйте си онова изречение, което прочетохте в началото -- той не ви е приятел. Тази техника се прилага най-често когато разпитващият види, че няма за какво да ви задържа повече, но иска да измъкне информация за други дела. Започне ли да ви задава въпроси, несвързани с конкретното дело, и да ви предлага помощ -- значи ще се измъкнете. Не казвайте нищо странично, защото започнете ли да давате информация ще седите там още поне два часа, докато ви изцедят като лимон.

4. Ще стане по-лошо
Често разпитващият ви предлага лесен изход (като му кажете каквото иска) и труден (най-често изразен с мътни заплахи от рода на "Знаеш ли какво е наказанието за укриване на информация?"). В повечето случаи това са само заплахи -- стигне ли се дотам, значи полицаят е отчаян. Разбира се, помага да знаете какво е наказанието. Ако имате предишни регистрации или присъди, разпитващият може да ги използва като заплаха. Не се връзвайте -- ако са имали нещо срещу вас при предишния случай, са щели да го използват. Ако вече имате присъда по предишен случай, полицията е безсилна -- не можете да бъдете съден два пъти за едно и също престъпление. Започнат ли заплахите, запазете спокойствие, попитайте в какво друго сте обвинен и откажете да отговаряте на каквито и да било въпроси докато не видите обвинителен акт. Това е ваше право и ефектът върху разпитващия е подобен на ефекта на бетонен стълб между релсите върху експресен влак. Така обръщате ефекта -- вместо да ви измъкне информация, разпитващият се оказва в положение, в което заподозреният отказва да отговаря и на въпроси по текущото дело.

5. Ще изпусна "Море от любов"
Тази техника се прилага сравнително рядко. Разпитващият се държи сякаш вашите показания са само формалност, която той иска да претупа -- изпуска си сапунката/мача, или е оставил да пече кекс във фурната. Най-често се прилага когато сте достатъчно изнервен от чакане пред кабинета и също горите от нетърпение да си ходите. Показанията почват да се леят като планински поток, но щом се стигне до съществената част -- изведнъж сапунката може да се отложи. Противодействието е да искате конкретни въпроси. На фразата "Казвай" отговорете "Какво?". Покажете, че докато разпитващият "бърза", вие имате цял ден, компанията ви е приятна и единственото, което ви липсва за да е кефа пълен, е шише водка и двете джебчийки от маймунарника. В никакъв случай не отговаряйте на нещо, за което не сте питани изрично.

И накрая, не бива да забравяте, че ако в стаята има друг дознател, той слуша извънредно внимателно, макар че привидно си чопли ноктите. Трябва да сте подготвени от внезапни объркващи въпроси от негова страна. Както казахме в точка 2, не позволявайте да ви хванат неподготвени и не разделяйте вниманието си между двамата.
  • 0
По-добре корем от бира, отколкото гърбица от работа!

Публикувано изображение

#2 Plamen

Plamen

    Чирак

  • Потребители на форума
  • 236 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:София
  • Автомобил:
    W 168 (A170 CDI), 2002, Long-wheelbase
    W 163 (ML 270 CDI), 2005, SE

Публикувано 07 февруари 2010 - 19:27

Хм! Колега, какви са тия съвети! "Можете да лъжете!" Ще навлечеш белята на някой! Вярно е, че лъжесвидетелстването не се наказва, но има един институт, който се нарича "възпрепятстване на правосъдието" и много лесно лъжесвидетелстването на обвиняемия може да се окаже утежняващо вината обстоятелство. Така че, по-полека с тоя тип съвети! В общия случай не е лошо да се вслушвате в исканията на органите на реда и да изпълнявате без излишно демонстриране на самочувствие и познаване на закона!

А написаното тук ми е доста познато!

http://criminal-inte...09/08/5_20.html
  • 1
Публикувано изображение

#3 Мишо

Мишо

    Майстор

  • Потребители на форума
  • 2421 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:СОФИЯ
  • Автомобил:
    W210-E200

Публикувано 07 февруари 2010 - 20:02

Мхм-мен пък темата ми допада :icon_coolgrin:
Не защото имам какво да крия,или за какво да се притеснявам,ами по простата причина,че полицаите са еднакви по целия свят и методите им на работа са сходни,а освен това и те са хора и грешат(да не забравяме,че за редовия полицай всеки е потенциален престъпник).Информацията е полезна точно за нормалния човек,защото изпечените закононарушители си я знаят много отдавна,но неподготвен човек може и да признае,че е стрелял по JFK..Не пожелавам на никой,но може да попаднеш в кофти момент на кофти място и изведнъж да цъфнеш по вестниците,без да си виновен.Примери за невинни в затвора,и за виновни на свобода има доста.
  • 0
Публикувано изображение
Проконтролирай деструктивността на стремежите си..да помислим заедно над крайността....и да отворим по бира....живеем заедно, умираме сами, нали?

#4 Plamen

Plamen

    Чирак

  • Потребители на форума
  • 236 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:София
  • Автомобил:
    W 168 (A170 CDI), 2002, Long-wheelbase
    W 163 (ML 270 CDI), 2005, SE

Публикувано 07 февруари 2010 - 21:01

Нямам нищо против темата и не казвам, че не е полезна, но така написани нещата звучат много приятно за ушите. Всичко написано е вярно, но има толкова много особени случаи и вариации, че в реална ситуация написаното просто не може да се приложи! Давам пример: "Ако вече имате присъда по предишен случай, полицията е безсилна -- не можете да бъдете съден два пъти за едно и също престъпление." Точно напротив. Наистина не можете да бъдете съден втори път за вече извършено престъпление, за което сте осъден, но можете спокойно да бъдете осъден за повторно извършено наказателно деяние. Най-груб пример - осъден сте за шофиране без книжка и причиняване на ПТП с жертви. Присъдата е условна с някакъв изпитателен период (3 години в най-честия случай). В рамките на тези три години ви хващат при проверка отново без книжка. Не само ще има наказание, но ще си изтърпите и усволното, само че ефективно (в затвора). Друг пример: "Нямат право да ви обискират без заповед." Когато ви спрат полицаите никога не правят обиск по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс. Те правят проверка по смисъла на Закона за МВР и Закона за движението по пътищата. Имат пълното право да пожелаят да видят аптечката ви или резервната гума. Ако трябва да сме точни, могат да ви глобят за това, че марлята в аптечката е с изтекъл срок на годност. Затова препоръчвам да не се държите заядливо с органите на реда. От моите професионални наблюдения мога да кажа, че в 90 % от случаите те са добронамерени и обикновено арогантното поведение на шофьора, когото са спрели за проверка ги предизвиква да бъдат агресивни. И ви уверявам, че ако намерят цял арсенал в багажника ви, това ще има стойност в съда и без заповед за обиск! НПК е общ закон, има много специални норми, които регламентират носенето на оръжие, на взривни вещества, на наркотици, дори превоз на 50 литра наливен алкохол в багажника.
Пак казвам, идеята ми не е да плюя по темата и да я омаловажавам, защото форумът "Правна помощ" и без това е беден, а просто да имате предвид, че в реална ситуация нещата не се развиват точно така, както е написано и ако наистина не сте юрист по професия и не познавате нормите в детайли, както и съдебната практика, по-добре не влизайте по своя инициатива в спор с полицаите! ;)
  • 1
Публикувано изображение

#5 Алфонсо

Алфонсо

    Майстор

  • Потребители на форума
  • 2773 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:София
  • Автомобил:
    Mercedes-Benz C124- 92г 200CE -продаден
    Mercedes-Benz W210-97г E200 Avantgarde- продаден
    Mercedes-Benz C208- 99г CLK200 Kompressor-продаден
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 07 февруари 2010 - 22:08

Хммм тема за прохождащи престъпници, или как да отървем кожата в районното :ph34r:
  • 1

#6 NNinja

NNinja

    Член на МБКБ

  • Членове на клуба
  • 74 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:София
  • Интереси:Mercedes Benz
    Звукозапис, компютри
  • Автомобил:
    1. W123 240D 1982г a.k.a. "Змей" или "Машина времени"
    2. Land Rover Discovery 2 2.5D a.k.a. "Камиончо"

Публикувано 07 февруари 2010 - 22:31

Хммм тема за прохождащи престъпници, или как да отървем кожата в районното :ph34r:


Това трябва ли да ни навежда на мисълта, че във форума има "прохождащи престъпници" ? Защото нека погледнем от другата гледна точка - ако наистина има хора, на които подобни насоки биха им помогнали да избягнат наказателно постановление, как биха се чуствали разпитващите, чиито труд донякъде отива на вятъра ?
  • 1
Който побеждава другите е силен. Който побеждава себе си е могъщ [Лао Дзъ]
За да побеждаваш, научи се на търпение. За да живееш, научи се да умираш.

#7 kdl

kdl

    clockwork orange

  • Замразено членство
  • 8412 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:София
  • Автомобил:
    Turbo Quattro
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 07 февруари 2010 - 22:43

Ебаси, Мерцедес едно време беше най-мутренската колата, оставаше и да няма ;)
  • 0

Audi_A4_avatar.gif


#8 Илия Горанов

Илия Горанов

    Член на УС на МБКБ

  • Управителен съвет
  • 7499 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:София
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 07 февруари 2010 - 23:19

Нямат право да ви обискират без заповед." Когато ви спрат полицаите никога не правят обиск по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс. Те правят проверка по смисъла на Закона за МВР и Закона за движението по пътищата. Имат пълното право да пожелаят да видят аптечката ви или резервната гума. Ако трябва да сме точни, могат да ви глобят за това, че марлята в аптечката е с изтекъл срок на годност. Затова препоръчвам да не се държите заядливо с органите на реда. От моите професионални наблюдения мога да кажа, че в 90 % от случаите те са добронамерени и обикновено арогантното поведение на шофьора, когото са спрели за проверка ги предизвиква да бъдат агресивни. И ви уверявам, че ако намерят цял арсенал в багажника ви, това ще има стойност в съда и без заповед за обиск! НПК е общ закон, има много специални норми, които регламентират носенето на оръжие, на взривни вещества, на наркотици, дори превоз на 50 литра наливен алкохол в багажника.


Именно тази точка живо ме интересува. Не става дума за аптечката, триъгълника или пожарогасителя. Случвало ми се е да се прибирам от купон. За купона съм взел две големи колони и усилвател от вкъщи. Естествено на връщане от купона техниката е в багажника на колата. Часът е 2 през нощта. Спират ме полицаи (не КАТ) за проверка на документите. Питаха дали съм пил (макар че не са КАТ и дори нямаха дрегер в тях). Както и да е - не бях пил. Попитаха, дали имам нещо против да огледат багажника. Понеже не върша нищо нередно - не възразих, отворих и се започна: каква е тая техника? Имате ли документи за тая техника? От къде пътувате? Къде отивате? И си еб@ мамата. Естсетсвено, че нямам документи за усилвател на 15 години и колони, които са домашно сглобявани. И изобщо - какво им влиза в работата да ми задават такива въпроси? Имат ли изобщо право да задават такива въпроси. ДОри и да има сигнал, че има открадната такава техника... А бе с две думи бях възмутен. В крайна сметка ме пуснаха да се прибирам, но ме държаха над половин час.

И друг пример: спират ме за проверка на документите. Двама са - давам ги на единия, той отива в патрулката да направи проверката по радиостанциата. През това време другия ми виси на прозореца и ме разпитва - ни в клин ни в ръкав - как е колата? Върви ли? От къде я купи? Това коя модификация е?... Ако ще и фен на Мерцедес да е - аз какво поведение да имам? Единствения въпрос, който беше резонен, беше: "А, откога правят CLK кабриолет с твърд покрив?" и то, защото колата не е кабриолет (просто не се прави CLK с твърд покрив), а в талона пишеше, че е кабрио.
  • 0

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
Бабини деветиниclk.babailiica.comнаргиле


#9 Plamen

Plamen

    Чирак

  • Потребители на форума
  • 236 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:София
  • Автомобил:
    W 168 (A170 CDI), 2002, Long-wheelbase
    W 163 (ML 270 CDI), 2005, SE

Публикувано 07 февруари 2010 - 23:44

Именно тази точка живо ме интересува. Не става дума за аптечката, триъгълника или пожарогасителя. Случвало ми се е да се прибирам от купон. За купона съм взел две големи колони и усилвател от вкъщи. Естествено на връщане от купона техниката е в багажника на колата. Часът е 2 през нощта. Спират ме полицаи (не КАТ) за проверка на документите. Питаха дали съм пил (макар че не са КАТ и дори нямаха дрегер в тях). Както и да е - не бях пил. Попитаха, дали имам нещо против да огледат багажника. Понеже не върша нищо нередно - не възразих, отворих и се започна: каква е тая техника? Имате ли документи за тая техника? От къде пътувате? Къде отивате? И си еб@ мамата. Естсетсвено, че нямам документи за усилвател на 15 години и колони, които са домашно сглобявани. И изобщо - какво им влиза в работата да ми задават такива въпроси? Имат ли изобщо право да задават такива въпроси. ДОри и да има сигнал, че има открадната такава техника... А бе с две думи бях възмутен. В крайна сметка ме пуснаха да се прибирам, но ме държаха над половин час.

И друг пример: спират ме за проверка на документите. Двама са - давам ги на единия, той отива в патрулката да направи проверката по радиостанциата. През това време другия ми виси на прозореца и ме разпитва - ни в клин ни в ръкав - как е колата? Върви ли? От къде я купи? Това коя модификация е?... Ако ще и фен на Мерцедес да е - аз какво поведение да имам? Единствения въпрос, който беше резонен, беше: "А, откога правят CLK кабриолет с твърд покрив?" и то, защото колата не е кабриолет (просто не се прави CLK с твърд покрив), а в талона пишеше, че е кабрио.

Тук навлизаме в една огромна тема - какво имат право органите на реда и какво не. На първо място - много е важно кой точно те проверява. Полицаите могат да бъдат към Главна дирекция "Криминална полиция", Главна дирекция "Охранителна полиция", дирекция "Миграция", Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", Главна дирекция "Гранична полиция" и на дирекция "Вътрешна сигурност". Да допълним и КАТ. Всеки един от тези служители могат да те спрат на пътя и да те проверят. Законът за МВР изрично посочва в чл. 55, че "Полицейските органи могат да издават разпореждания до държавни органи, организации, юридически лица и граждани, когато това е необходимо за изпълнение на възложените им функции. Разпорежданията се издават писмено или устно. При изпълнение на функциите по контрол на безопасността на движението разпорежданията могат да се издават чрез действия или знаци, посочени в закон. Разпорежданията на полицейския орган са задължителни за изпълнение, освен ако налагат извършването на очевидно за лицето престъпление или нарушение." С една дума, каквото и да разпореди орган на реда, ти си длъжен да го изпълниш, освен, разбира се, ако не те накара да убиеш някой (очевидно за теб престъпление).
Чл. 69, ал. 2 от ЗМВР пък изрично казва, че "проверка на превозно средство може да бъде извършена, когато са налице данни за извършено престъпление или нарушение на обществения ред." Понятието "данни за извършено престъпление", не означава само извършено от теб. Достатъчно е да има данни за извършено убийство с неизвестен извършител, за да се претърсват всички автомобили, напускащи даден район или град. В повечето случай полицаите правят проверки в рамките на някаква акция, а тя се извършва със заповед на министъра на вътрешните работи или разпореждане на директора на някоя от главните дирекции. В заповедта винаги се цитира нещо от рода "във връзка с опазване на обществения ред" и готово - всички под ножа! Тъй като едно от правомощията на служителите на МВР е да предотвратяват нарушение на обществения ред, не се заблуждавайте, че трябва да сте извършили нещо, за да ви спрат или прегледат багажника. Що се отнася до "нарушение на обществения ред", съдебната практика показва, че това е толкова разтегливо понятие, че почти всяко твое действие може да се квалифицира като нарушение на обществения ред. За всеки случай на извършен обиск или проверка на вещи и превозни средства обаче полицейският орган трябва да съставя протокол.
Както казах, темата е ужасно обширна. Ако пък се зачетете в съдебна практика по обжалване действията на МВР, колкото съдебни състави в България са гледали един и същи тип дело, толкова различни и разнопосочни решения са постановили! :D
  • 1
Публикувано изображение

#10 Илия Горанов

Илия Горанов

    Член на УС на МБКБ

  • Управителен съвет
  • 7499 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:София
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 07 февруари 2010 - 23:51

Е то излиза, че утре могат да ме опънат на задния капак, стига да е в изпълнение на служебните им задължения... Както и да е. Не знам от законова гл.т. как стоят нещата, но не ми изглежда нормално да те спрат и да те разпитват за всяка вещ в багажника. Както беше казала една журналистка - "Това, че живеем в полецийска държава, не означава, че всички сме престъпници!"...
  • 0

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
Бабини деветиниclk.babailiica.comнаргиле


#11 Plamen

Plamen

    Чирак

  • Потребители на форума
  • 236 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:София
  • Автомобил:
    W 168 (A170 CDI), 2002, Long-wheelbase
    W 163 (ML 270 CDI), 2005, SE

Публикувано 08 февруари 2010 - 00:03

Е то излиза, че утре могат да ме опънат на задния капак, стига да е в изпълнение на служебните им задължения...

Като нищо, колега! Както казва чл. 68, ал. 2 от ЗМВР "обиск може да бъде извършен само от лице, което принадлежи към пола на обискирания", та внивамай ако те накарат да легнеш на капака! :) Това в кръга на шегата.
Разбира се, че не могат да те опънат. Спирачка срещу това е принципът за съразмерност на действията и минималното използване на принуда. Има наредби на министъра на вътрешните работи, които регламентират кога се използват белезници, кога палка, кога газ и т.н. Общо правило е, че до сила се прибягва само ако ситуацията го налага и органите не могат да изпълнят задълженията си по никакъв друг начин. Физическа сила винаги се използва само след предупреждение. Принципно се забранява употреба на оръжие. То се използва в много редки случаи, предимно когато нарушителят първи е използвал оръжие или има заплаха за човешки живот (заложници и др.).
Ако говорим за обикновените полицаи по улиците или КАТ те почти никога не са използвали сила. Виж, при ГД БОП е друго, но да се надяваме, че няма да те спира ГД БОП за едни колони и усилвател! ;)
  • 1
Публикувано изображение

#12 strelec

strelec

    Чирак

  • Потребители на форума
  • 195 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:Стара Загора-Пловдив
  • Автомобил:
    W124 200TE 136k.c. 1994
    Opel Corsa Sport X15DT

Публикувано 08 февруари 2010 - 01:42

И ви уверявам, че ако намерят цял арсенал в багажника ви, това ще има стойност в съда и без заповед за обиск! НПК е общ закон, има много специални норми, които регламентират носенето на оръжие, на взривни вещества, на наркотици, дори превоз на 50 литра наливен алкохол в багажника.


Един куриозен случай (поне за мен). Преди години познат полицай спира в гр.Б... автомобил за проверка и откриват в багажника му автомат Калашников 7,62 мм. Съответно арест и дело, на което човека казва "Да, колата е моя, но нямам представа от къде се е взел тоя автомат в багажника." И понеже на са извикали свидетели при задържането въпросния човек е освободен.
  • 0
Публикувано изображение

#13 Plamen

Plamen

    Чирак

  • Потребители на форума
  • 236 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:София
  • Автомобил:
    W 168 (A170 CDI), 2002, Long-wheelbase
    W 163 (ML 270 CDI), 2005, SE

Публикувано 08 февруари 2010 - 09:47

Един куриозен случай (поне за мен). Преди години познат полицай спира в гр.Б... автомобил за проверка и откриват в багажника му автомат Калашников 7,62 мм. Съответно арест и дело, на което човека казва "Да, колата е моя, но нямам представа от къде се е взел тоя автомат в багажника." И понеже на са извикали свидетели при задържането въпросния човек е освободен.

Може и така да е, но ми звучи много съмнително! Наказуемо е не само притежаването на незаконно оръжие, но и носенето му. Автомат "Калашников" не е разрешена за продажба и употреба от гражданите. Т.е. самият факт, че пренасяш такова оръжие те прави нарушител. А относно това, че не знае как се е появил в багажника му, това е същото, като да намерят автомата в къщата ти. Там дали ще мине номерът, че не знаеш как е попаднал под дивана? :)
Но си прав, че в голяма част от случаите делата се "провалят" заради процесуални нарушения (примера, че не е имало свидетели, когато са отворили багажника).
  • 1
Публикувано изображение

#14 mari0

mari0

    Напреднал

  • Потребители на форума
  • 487 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:Перник

Публикувано 08 февруари 2010 - 11:25

хм..незнам какво да кажа.....за някой ще е полезна темата и съм съгласен с много от коментарите на всички,но илия правилно го цитира -"Това, че живеем в полецийска държава, не означава, че всички сме престъпници!"...

не помня в коя държава беше точно,може би испания-но полицията нямаше право да те спира ако няма причина-поправете ме ако греша просто така нещо ми е останало в главата
  • 0
Автоморга-Мерцедес-0876/438-583
www.mercedes.mobile.bg

#15 Vlado190

Vlado190

    Напреднал

  • Потребители на форума
  • 617 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:Samokov

Публикувано 08 февруари 2010 - 14:14

Хубава тема ;)
  • 0
1991 190E SportLine turbo 0.6bar ;)




0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни