Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

Внимание! Бензин super 100 H на OMVопасен бензин,

• Please log in to reply
36 мнения по тази тема

#16 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7501 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 16 юни 2009 - 21:16

Е аз досега на ОМВ да съм спрял и да не ми измият стъклото (не само предното, ами всичките) не съм имал случай. Даже ако не е много мръсно изрично казвам да не мият. И винаги ми предлагат да проверят маслото и налягането на гумите. От маслото не съм се възползвал досега, а гуми два пъти съм искал да ги проверят - казват ми какво е налягането и питат дали искам да го коригират. Та от обслужване е последното от което мога да се оплача. А като пътувам извън България - също съм много доволен от ОМВ и пак там сипвам. От тук ОМВ в словения са просто №1, в Австрия също на ОМВ зареждахме... В Италия почти нямаше ОМВ-та, само в северната част. Но навсякъде съм бил доволен.

А течността за чистачки на ОМВ е добра, обаче има един дребен недостатък. Като миеш стъклото с нея е перфектна, измива наистина много добре. И перото на чистачката не се скапва от тази течност (нито от зимната - синята, нито от лятната - жълтата). Перото ми е на една година и през това време съм ползвал само ОМВ течност за чистачки - бърше перфектно и не скърца. Та проблемът с течността е, че като напръскам и чистачката обърше, там, където чистачката не минава, стъклото остава мокро с тази течност. Като изсъхне на слънце течността по стъклото става неизмиваемо това място. На автомивката го накисвам и го четкам с четка, че да се измие стъклото.

А като стана дума за миене на стъкла - препоръчвам ползването на вакса или гланц за стъкла след измиване. По повечето автомивки ги имат тия препарати. Видимостта през обработено стъкло е наистина несравнима в дъжд, а в зависимост от интензивността на дъжда, може да се кара и без чистачки. Но течността измива ваксата и гланца, така че ако е обработено стъклото, не бива да се пръска отгоре с течност за чистачки ;)
  • 0

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
Бабини деветиниclk.babailiica.comнаргиле

#17 mbthepower

mbthepower

Майстор

• Потребители на форума
  • 2833 Мнения:
  • Град:Pleven D'ge
  • Автомобил:
    w140 s300 дизелак

Публикувано 17 юни 2009 - 10:40

Еми аз я мешам тая течност с неква от испания ддз каква е , та за миенето на стъклото , тука в Плевен тия на Омв - Сторгозия - едвам едвам едвам се трътлазат да ми сипат нафта , пък и винаги ми оливат калника , много ги марзи ама много , незнам в другите градове как е ама тия тука особено на омв са много мързеливи.Аз си обичам Лукоила -7 стотинки на литър дизел , и ходих до елхово с.Срем та с скорост 120-140 ми даде много красив разход 1032 километра съм минал , Плевен-Елхово и обратно през Раднево Стара загора и Шипка бях сам та я зимах на скорост и останалите километри карах в града идват някаде около 300 километра в града.Доволен съм от Лукоил.
  • 0
Публикувано изображение Публикувано изображение

W140 The best or nothing !
Тръгвай и карай така все едно шофираш Мерцедес и то S-Klasse . Тежко , бавно , полека и с финес , хората като видят муцуната и сами се сещат че трябва да ти дадът път и предимство.

#18 Мишо

Мишо

Майстор

• Потребители на форума
  • 2421 Мнения:
  • Град:СОФИЯ
  • Автомобил:
    W210-E200

Публикувано 17 юни 2009 - 10:45

Илия - доста си наивен и добронамерен... Нищо хубаво няма в обслужването на ОМВ-пълен та*ак са,ти караш ЦЛК,дай да ти дам на дедо ми жигулатора да видиш и миене на стъкла,и масло и гуми,но през крив макарон.
  • 0
Публикувано изображение
Проконтролирай деструктивността на стремежите си..да помислим заедно над крайността....и да отворим по бира....живеем заедно, умираме сами, нали?

#19 kiril

kiril

Напреднал

• Потребители на форума
  • 442 Мнения:
  • Автомобил:
    W201 1992 1.8 - Sold

Публикувано 17 юни 2009 - 11:52

Аз си обичам Лукоила -7 стотинки на литър дизел....Доволен съм от Лукоил.

Мисля, че тук се крие отговора на загадката. Ако ОМВ даваха някакви отстъпки, всички щяхме да ги харесваме още повече и горивото щеше да им е още по-хубаво. :icon_coolgrin:
  • 0

#20 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7501 Мнения:
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 17 юни 2009 - 12:40

Илия - доста си наивен и добронамерен... Нищо хубаво няма в обслужването на ОМВ-пълен та*ак са,ти караш ЦЛК,дай да ти дам на дедо ми жигулатора да видиш и миене на стъкла,и масло и гуми,но през крив макарон.

А бе с жигулатор не знам, ама до преди 1 година и с опела на 20 години като спра - пак ми миеха стъклата.
От друга страна, аз и на Лукойла и на ЕКО пак с ЦЛК спирам, ама там явно не ги брига за това...
  • 0

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
Бабини деветиниclk.babailiica.comнаргиле

#21 IIVVOO

IIVVOO

Член на МБКБ

• Модератори
  • 2380 Мнения:

Публикувано 17 юни 2009 - 13:39

проблемите не идват от фирмата производител на даден продукт а от цистерните доставчици до бензиностанцийте и от самите бензиностанции.
За да ви стане по ясно----- с.Български извор(път София-Варна) има паркинг(РОДЕНЕЦ),като спре цистерната там шофьора дава ДИЗЕЛА много тънко (1 бр. варел 205литра),но иска после с маркуча да налее ВОДА (същото количество) в цистерната.
цитат:"До 1 тон нафта на таз голяма цистерна мога да си източа....да сипя вода и ДА НЕ СЕ РАЗБЕРЕ"
  • 0

#22 Dydo

Dydo

Майстор

• Потребители на форума
  • 781 Мнения:
  • Автомобил:
    W 202 - продаден!

Публикувано 17 юни 2009 - 16:16

Еййййй, как пък ги похвалихте точно Шела и ОМВ в Хаджи Димитър. Аз 99% сипвам от тях двете. Даже по едно време сипвах само от ШЕЛ и когато смених с ОМВ-то от другата страна на булеварда, като че почна по-малко да харчи, т.е. да минавам повече километри с едно и също уж количество бензин. Ако не съм се заблудил де, ама принципно повече на ОМВ гледам да зареждам. Всъщност аз ли не усещам или к,во, ама за близо 18 г. шоферлък никога не съм усещал някаква спънка във вървежа на колата, независимо от къде съм сипал горивото. Или е късмет или просто не съм карал много чувствителни на скапан бензин или нафта коли. За газ /пропан бутан или метан/ не говоря, тъй като никога не съм имал газова или метанова уредба, поради което мнение за качеството му от съответната бензиностанция, нямам.
  • 0
От Витоша по-високо нема, от Искаро по-дълбоко нема и от Мерцедес по-убаво нема...............древна шопска мъдрост!

#23 190D

190D

Напреднал

• Потребители на форума
  • 306 Мнения:
  • Град:Варна
  • Автомобил:
    C 220 cdi W203 2001
    ML 420 cdi W164 2007

Публикувано 03 септември 2009 - 14:30

Да споделя и моите впечатления. Сипвам от ОМV и Eко до гарата и Лукойл преди Аспаруховия. От OMV sprint колата може би работи най-меко. Разхода е нормален. Екото също е приличен дизела може би е компромис от към мека работа и вървеж. Лукойла последно сипах, и колата ми се струва, че работи по-твърдо но и върви като, че ли повече. Единствено не знам защо след като изгася прави още един два оборота и тогава гасне. При другите това го няма.
  • 0

#24 Bat Andi

Bat Andi

Председател на МБКБ

• Управителен съвет
  • 1006 Мнения:
  • Град:Ловеч
  • Автомобил:
    W201 2.0E
    W201 2.6E (Automatik)
    W140 500SE
    C215 CL55AMG (Kompressor)
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 03 септември 2009 - 20:34

Здравейте,

Аз лично съм паитил и от Лукой газта, и от петрол, но все пак всеки може да си направи ОМВ бензиностанция стига да има парите, и бензиностанцията да отговаря на условията на компанията. Така че горивата в бг са си интересна тема. Чесно казано на мен ми стана интересно, защо колегата е наливал 100 октанов бензин. Доколкото знам във форума няма мн инфо за Октана и какво характеризира той. Ако има подобен пост моля моя да го изтриете. Много фирми спекулират с това че като заредите гориво със по голямо октаново число, колата върви повече и гори по малко. Пълна глупост. Октановото число характерезера самовъзпламеняемостта на бензина при определена температура и налягане. Колкото октановото число е по голямо, толкова по - лесно се възпламенява горивото, което води до редица негативи. За еди мотор е важно горивото да се пали точно в един момент от определено място (електрода на свеща). Какво се случва ако налеем 100 октанов бензина на мотор конструиран за 95. Горивото постъпва в цилиндъра, но горенето започва преди ГМТ и то на различни места още преди свещта да е пуснала искра. Резултата, лошо изгаряне, нагар по цилиндъра, загуба на енергия, вредни емисии, натоварване на катализатора и ламбда сондата и прочие. За това и на капачката октановото число или минимума който трябва да се налива. Така че ако колата на колегата е била за 95, а той е налял истински 100 октана, неормално е дама проблеми колата.

Поздрави
Андрей Иванов
  • 0

#25 Raptor@

Raptor@

Чирак

• Потребители на форума
  • 89 Мнения:
  • Град:113511
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 04 септември 2009 - 09:22

Единствената наистина осезаема негативна разлика в работата на двигателя на бензин се усеща при моя автомобил,недай си боже да се наложи да заредя на някои от Лукойлите използващи старите резервоари на соц.станциите ПЕТРОЛ които през годнините никога не са били отакани изцяло и винаги има един "утаъчен" минимум който цапа цялата нова зарядка на дадената станция,като примерно този лукойл на Бул.Бъкстон в посока историческия музей!
  • 0

#26 chataloff

chataloff

Чирак

• Потребители на форума
  • 137 Мнения:
  • Град:Düsseldorf

Публикувано 04 септември 2009 - 09:40

Октановото число характерезера самовъзпламеняемостта на бензина при определена температура и налягане. Колкото октановото число е по голямо, толкова по - лесно се възпламенява горивото, което води до редица негативи. За еди мотор е важно горивото да се пали точно в един момент от определено място (електрода на свеща). Какво се случва ако налеем 100 октанов бензина на мотор конструиран за 95. Горивото постъпва в цилиндъра, но горенето започва преди ГМТ и то на различни места още преди свещта да е пуснала искра.

Октановото число е мярка за детонационната устойчивост на автомобилните бензини. Октановото число е условна единица и показва каква склонност към детонация има изпитваният образец сравнен със склонностите към детонация на приети еталони. Еталоните са нормален хептан с приета склонност към детонация (октаново число) равна на 0 (нула) и изооктан с приета склонност към детонация (октаново число) равна на 100 (сто). От тези две химични вещества обемно се изготвят еталонни смеси с известно октаново число и на определена апаратура се сравнява склонноста към детонация на тези смеси с изпитвания образец. Така се определя точното октаново число на образеца.
Следователно по-високо октаново число - по-стабилен бензин (антидетонационните свойства на горива)
  • 0

#27 vladumur1

vladumur1

Чирак

• Потребители на форума
  • 123 Мнения:

Публикувано 04 септември 2009 - 15:17

Абе аз си мислех че само нафтата е боза ама то и бензинеца бил бая разреден.Ей т'ва българина винаги ще намери някаква врътка да щипне тук и там,да е играч на дребно просто му е вродено.На шофиора на ТИР-а к'во му дреме че ти ще си батисаш колата.Той като изкара от всяка цистерна по 400-500лв(примерно,ние сме нагли и може и повече)и като направи 10 курса в месеца дето има една приказка "чекай го да умре..!"Те може да го товарат качествено ама въпроса е какво стига до нас.НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМЕ :boxing:
  • 0

#28 Subsonic

Subsonic

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 4638 Мнения:
  • Автомобил:
    ex W124 230E, 91
    ex W124 260E, 89
    ex S211 E320, 03
    C219 CLS500, 06

Публикувано 08 септември 2009 - 14:46

Октановото число характерезера самовъзпламеняемостта на бензина при определена температура и налягане. Колкото октановото число е по голямо, толкова по - лесно се възпламенява горивото, което води до редица негативи.

Обратното е Андрей - колкото по-голямо октаново число, толкова по-голяма устойчивост на детонация. Значи ако е направен за 95 мотора, а сипем 100, трябва да се подаде по-рано искрата защото няма да е изгорял напълно в момента в който ни трябва. В отделни случаи може да последва доизгаряне в изпускателната система.

Най-голяма мощност се получава при изгаряне еди си колко градуса след ГМТ, обаче за да се случи това, искрата се подава преди ГМТ, понеже запалването трае около 2мс горе-долу. Това разбира се зависи от големината и формата на горивната камера и положението на свещта в нея.
Новите коли са снабдени с датчици за детонация и някои запалителни системи увеличават аванса до появяване на детонация, след това връщат малко назад.

EZL примерно няма сензор за детонации, затова има октан коректор. Избираш ръчно между няколко запалителни карти.

Много хора мислят че високооктановият бензин има по-голяма енергийна плътност от по-нискооктановия, което не е така. По-високата отдадена мощност идва от факта че високо-октановият бензин може да се ползва при двигатели с по-голяма степен на сгъстяване (които са по ефективни) или по-високо налягане на принудително пълнене.

Иначе е вярно и че в България нищо не е това за което го представят, така че какво точно са сипали на колегата е загадка, примесена с много вода :).

Аз карам предимно на газ и сипвам 95, досега не съм имал проблем с бензина на Шел, Лукойл и ОМВ. За газ - предпочитам ОМВ, макар че удрят в количеството. С газ на Лукойл е малко по-тромава колата. Газ от Петрол не съм зареждал отдажана, но от малкото пъти в които съм го правил, имам наблюдение че има доста графит в нея. На Еко съм сипвал само газ и е окей. Шелската газ и тя не е много лоша.
  • 0

#29 Dimitar Nikolov

Dimitar Nikolov

Чирак

• Потребители на форума
  • 138 Мнения:
  • Град:Plovdiv

Публикувано 08 септември 2009 - 18:17

Да но, дали горивата в BG наистина отговарят на точните октани? Аз съм с 102 963 мотор и от една камара проби с бензини и безиностанции, четене на препоръки /между другото в едно руско ръководство пише - "минимум 95 октанов бензин"/ този мотор работи най-добре с 98 от Лукойл, и НАЙ-ИКОНОМИЧНО, с разлики в разхода на гориво до над 1 литър на извънградско каране.
Може би OMV 100 на този мотор му идва в повече и не работи добре - не е така пъргав, даде и голям разход, което го отдава и на това, че правят някакви шашми при отчитането ...
  • 0
W124 200E M102 963 - Черния феникс

#30 Subsonic

Subsonic

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 4638 Мнения:
  • Автомобил:
    ex W124 230E, 91
    ex W124 260E, 89
    ex S211 E320, 03
    C219 CLS500, 06

Публикувано 09 септември 2009 - 09:25

Да но, дали горивата в BG наистина отговарят на точните октани? Аз съм с 102 963 мотор и от една камара проби с бензини и безиностанции, четене на препоръки /между другото в едно руско ръководство пише - "минимум 95 октанов бензин"/ този мотор работи най-добре с 98 от Лукойл, и НАЙ-ИКОНОМИЧНО, с разлики в разхода на гориво до над 1 литър на извънградско каране.
Може би OMV 100 на този мотор му идва в повече и не работи добре - не е така пъргав, даде и голям разход, което го отдава и на това, че правят някакви шашми при отчитането ...

Минимум 95, щото нали се сещаш че и там сигурно имат проблем с качеството на горивата :). По времето когато тази кола е била нова, бензин Супер е бил 95 октана. Ама немски октани.

По принцип октановите "изисквания" на стария мотор се увеличават заради натрупването на нагар по горивната камера, която пречи на ефективното топло-отдаване, а и самите отлагания катализират горивните процеси.

Но пък ефективната степен на сгъстяване се намалява от износването което компенсира донякъде. От друг страна пък намалената степен на сгъстяване способства за по-висока температура на изгорелите газове, т.е. по-топла горивна камера, т.е. необходимост от по-високо октаново число. Нещата са доста комплексни и всеки си избира с какво да кара - аз карам с 95, защото това не е основното гориво на колата в момента. може би ако карах само на бензин щах да усещам разликата между ОМВ 95 и Лукойл 95, както в момента усещам разликата между газта :).
  • 0

1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни