Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

Въпросче за фиш за превишена скорост

• Please log in to reply
21 мнения по тази тема

#1 Lorinser

Lorinser

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 5339 Мнения:
  • Град:Sofia
  • Автомобил:
    --Първият в БГ C124 CE500 M117-V8 Custom.
    --W126 420 SEL
    --W222 S550L
    --R107 380sl

Публикувано 05 юни 2009 - 23:13

Пичове, друснаха ме фуражките...

Карам си аз смело в Нови пазар, хората ми светкат, и аз намалям под 70км/ч, защото си знам че 19км/ч превишение на скоростта немогат да напишат акт, ОБАЧЕ ме спират...
Ф:превишена скорост!
Аз: С колко?
Ф:с 14 км/ч!!
Аз: ОК, пишете АКТ...
Ф: абе тооо, има и друг вариянт....
Аз: пари не давам.
Ф: не нее, препоръчваме Ви, фиш..
Аз: ок.. все ми е тая...
Ф: подпишете се..

И аз се подписах и си викам чакай са да видя как ще ме глобяват за 14км/ч... и кога гледам, НИКЪДЕ не пише километри и ограничения... само някакви точки и алинеи, които съм нарушил и с които съм се съгласил.. ужас.

Та на въпроса, наистинали глобяват за превишаване с 11км?? или май съм се подписал че съм превишил с 20км/ч ??
Глобата е 30лв, не ми е проблем, НО да попитам какво ще стане ако не я платя? утре ми е последен ден и трябва да платя, пише 7дневен срок.
Има ли давност фиша??
  • 0

#2 sam-1

sam-1

Напреднал

• Потребители на форума
  • 357 Мнения:
  • Град:Пловдив
  • Автомобил:
    MERCEDES BENZ W 124 250 TD-11.11.1990г. Опел тигра, Форд Транзит и какво ли не още

Публикувано 05 юни 2009 - 23:53

Здравей колега. Да ти го кажа направо-аз такива работи като фишове не плащам. Направо ги мачкам и ги хвърлям след като се кача в колата.ПРИЧИНАТА-нищо не ми е дала държавата че аз да и давам на нея.Ако ме разбираш какво искам да ти кажа . Моят съвет- трай си и тва е не сме в Германия да ни зВънят по вратите да си търсят глобите като наследство.А :read: И като гледам скоро няма и да ги стигнем немците... :drift1: ама тва е положението.Ама и ти си прецини все пак.АЗ лично до сега фиш не съм плащал.----- И като се замисля ........ :rolleyes: и акт не съм плащал. Това е от мен. ПС . да не спамя темата ама скоро ще те търся за фарове :flagMB new:
  • 0
Публикувано изображение

#3 sam-1

sam-1

Напреднал

• Потребители на форума
  • 357 Мнения:
  • Град:Пловдив
  • Автомобил:
    MERCEDES BENZ W 124 250 TD-11.11.1990г. Опел тигра, Форд Транзит и какво ли не още

Публикувано 06 юни 2009 - 00:03

Забравих да ти кажа -- нищо няма да стане като не платиш.За давност не знам а и не съм се интересувал.Ти като си чупиш колата по дупките кво става---- едно голямо НИЩО. :madcroud: Ама тва е друга тема за разговори. Поздрави. :icon_welldone:
  • 0
Публикувано изображение

#4 Lorinser

Lorinser

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 5339 Мнения:
  • Автомобил:
    --W126 420 SEL
    --W222 S550L
    --R107 380sl

Публикувано 06 юни 2009 - 23:21

Ами да Ви кажа кво свърших---платих го! Колкото и да не ми се искаше, колкото и да псувах дупките които целих точно преди Нови Пазар...
Лошото е че си плащам и винетки и глоби и данъци като поп, а условия за каране като в зоопарка....
Сигурно ще е последния фиш който плащам !

sam иначе съм на твоето мнение! така си е!
  • 0

#5 willy555

willy555

Майстор

• Потребители на форума
  • 798 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    W124 E 200 T, 1993г., 136 к.с.

Публикувано 08 юни 2009 - 13:16

Бояне, само за протокола 2-3 думи по въпроса:

Не ти препоръчвам да лежиш на тази кълка, че не глобявали за превишение на скоростта до 20 км.ч. Първо, няма глоба само до 10км.ч. превишение, а не 20. Между 10 и 20 глобата е 30 лева, колкото са ти наложили. Но истината е, че ако решат, имат право да те глобят и за 3 км.ч. превишение на скоростта, защото не спазваш пътни знаци. Тогава глобата е 20 лева.

Според мен правилно си платил фиша. Колегата САМ-1 може и да е прав, че никой няма да те потърси, но това не значи, че няма да има последствия за теб. Ще влезеш в компютрите на КАТ, където ще ти висят едни 30 лева задължение и в следващите 2 години нямаш право на никаква административна услуга оттам. Утре ще забравиш за този дълг, ще отидеш да си сменяш книжката, ще чакаш 1 час на опашка и накрая ще ти откажат, докато не платиш. После пак чакай и хаби нерви и време - според мен не си заслужава за 30 лева.

И последно, горещо ти препоръчвам да си пазиш бележката за платената глоба. КАТ имат един проблем - глобата с фиш се води в техните компютри, но се плаща по сметки на НАП. Връзката между КАТ и НАП често куца - има случаи, когато платеното в НАП не е отразено в компютрите на КАТ. Тогава се доказва плащането с бележката. Аз съм един от тези случаи, имах платени глоби за няколко години общо за 280 лева, а в компютрите на КАТ си стояха като неплатени. Добре че по случайност пазех бележките за платените глоби отпреди години.
  • 0

#6 Кирил71

Кирил71

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 42 Мнения:
  • Град:Златоград
  • Интереси:лов и риболов
  • Автомобил:
    C 220 cdi 1999г.

Публикувано 11 юни 2009 - 17:39

Малко светлина по отношение на ФИШОВЕТЕ ако нямате нищо против. По добре е ФИШ от колкото АУАН или АКТ. При положение, че ти съставят фиш и го платиш в 7-дем дневен срок си спестяваш отнемане на контролни точки. На основание чл. 186 ал. 4 от ЗДП гласи ,че глобата по който не е платена в доброволните 7-дем дневен срок от датата на издаването му се смята за влязло в сила наказателно постановление. Та за маловажни нарушения до 50 лв. може да се съставя ФИШ. Което ще рече ,че за следните нарушения при който се отнемат и контролни точки искаите да ви пишат фиш и след като го платите в срок си запазвате точките. Без колан, Разговор по мобилен телефон безустройство за свободни ръце, Нарушава знак забранено влизонето, Не спира на знак" Спри и пропуснидвижещи се по пътя с предимство , неправилно престоява или е паркирал на пешеходна пътека, неправилен превоз на деца без системи за обезопасяване. и доста такива. Това според мен е едно предимство което не трябва да се пропуска но последната дума е на клиента.
  • 0

#7 chichobobby

chichobobby

Чирак

• Потребители на форума
  • 229 Мнения:
  • Град:Sofia/Miami
  • Интереси:Politics, fine women, cigars and old single malt.
  • Автомобил:
    Audi A8
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 11 юни 2009 - 18:20

Адаш, въпросче имам аз:

Искаш да кажеш, че не си имал 20 лева в джоба, когато си бил там....?
Да беше дал на куките да се почерпят, щеше да си с 10 лева напред...
А сега плати 30...
  • 0

Audi A8

#8 Toto

Toto

Чирак

• Потребители на форума
  • 128 Мнения:
  • Град:kozloduy
  • Автомобил:
    W211 Lorinser

Публикувано 11 юни 2009 - 19:08

Не ти препоръчвам да лежиш на тази кълка, че не глобявали за превишение на скоростта до 20 км.ч. Първо, няма глоба само до 10км.ч. превишение, а не 20. Между 10 и 20 глобата е 30 лева, колкото са ти наложили. Но истината е, че ако решат, имат право да те глобят и за 3 км.ч. превишение на скоростта, защото не спазваш пътни знаци. Тогава глобата е 20 лева.

Според мен правилно си платил фиша. Колегата САМ-1 може и да е прав, че никой няма да те потърси, но това не значи, че няма да има последствия за теб. Ще влезеш в компютрите на КАТ, където ще ти висят едни 30 лева задължение и в следващите 2 години нямаш право на никаква административна услуга оттам. Утре ще забравиш за този дълг, ще отидеш да си сменяш книжката, ще чакаш 1 час на опашка и накрая ще ти откажат, докато не платиш. После пак чакай и хаби нерви и време - според мен не си заслужава за 30 лева.

И последно, горещо ти препоръчвам да си пазиш бележката за платената глоба. КАТ имат един проблем - глобата с фиш се води в техните компютри, но се плаща по сметки на НАП. Връзката между КАТ и НАП често куца - има случаи, когато платеното в НАП не е отразено в компютрите на КАТ. Тогава се доказва плащането с бележката. Аз съм един от тези случаи, имах платени глоби за няколко години общо за 280 лева, а в компютрите на КАТ си стояха като неплатени. Добре че по случайност пазех бележките за платените глоби отпреди години.

Абсолютно точно :icon_welldone:
  • 0

#9 mradulov

mradulov

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 3721 Мнения:
  • Интереси:Автомобили
  • Автомобил:
    S203 220CDI Автоматик 2005г.

Публикувано 11 юни 2009 - 22:49

Тука за 3-те км/ч бързам да не се съглася! Има си грешка в прибора за която водача не носи отговорност и тя е до 10%, за целта за да бъдеш глобен за 3 км/ч трябва някъде в междублоково пространство, където е скоростта по закон е 20 км/ч(със знак можеда бъде ограничена до 5 км/ч) да седят с радр, а ти да караш с 23 км/ч, обаче радара няма тая чуствителност при толкова ниска скорост.
Не казвам, че не могат да те глобят за 3 км/ч превишение, ама е много трудно да се случи тая работа, най-малко 10 км/ч може да задейства полицаите и то ако има някакъв капан, като на пример ограничението от 4-ти киломтър към ракова болница от 40 км/ч заради пешаходните пътеки. Един колега си батиса книжката за месц на тая отсечка, щото го барнаха да кара със 70 км/ч.
  • 0
Mercedes-Benz - Unlike any other!

#10 Lorinser

Lorinser

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 5339 Мнения:
  • Автомобил:
    --W126 420 SEL
    --W222 S550L
    --R107 380sl

Публикувано 11 юни 2009 - 22:58

Адаш, въпросче имам аз:

Искаш да кажеш, че не си имал 20 лева в джоба, когато си бил там....?
Да беше дал на куките да се почерпят, щеше да си с 10 лева напред...
А сега плати 30...

аз пари имах, но бях сигурен че немогат да ме шибнат за 14км/ч превишение, мислех си, че минимумът е 20км/ч.

а и да знаех-нямаше пак да им дам, щом са толкова докачливи и стриктни, че да ме спират за 14км/ч.

свършена история--за напред вече знам...

ако знаех, че е реален фиша, преди да го подпиша, щях да им поискам документ-удостоверение, за годишния преглед на радара.
  • 0

#11 willy555

willy555

Майстор

• Потребители на форума
  • 798 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 17 юни 2009 - 10:10

Тука за 3-те км/ч бързам да не се съглася! Има си грешка в прибора за която водача не носи отговорност и тя е до 10%...

Колега, съгласен съм че на практика никой не глобява за 3 км.ч превишение. Но на теория /и по закон/ би могъл, ако реши да се заяжда. Категорично не съм съгласен, че по закон не се носи отговорност за превишение на скоростта с по-малко от 10 км.ч. Ако ми кажеш къде го пише това, или пък другото за грешката в прибора - ще те черпя каса бира /може и направо да я дам на Лоринзер, че му я дължиш от една друга тема :lol:/
  • 0

#12 mradulov

mradulov

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 3721 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 17 юни 2009 - 10:45

Колега, съгласен съм че на практика никой не глобява за 3 км.ч превишение. Но на теория /и по закон/ би могъл, ако реши да се заяжда. Категорично не съм съгласен, че по закон не се носи отговорност за превишение на скоростта с по-малко от 10 км.ч. Ако ми кажеш къде го пише това, или пък другото за грешката в прибора - ще те черпя каса бира /може и направо да я дам на Лоринзер, че му я дължиш от една друга тема :lol:/

Не споря, носи се отговорност за превишаване с по-малко от 10 км/ч според закона, обаче доказването на превишението е почти невъзможно.
За грешката на уреда тук има изказване на депутат(чети към края), което знам няма да приемеш като факт, но съм сигурен, че съм чел подобно нещо ако не в самия закон, то в някоя от наредбите за прилагане. Ако успея да се сетя или намеря нещо ще пратя.

Ти си юрист и щом казваш че няма такова нещо с 10% аз слушам и внимавам. Може да е имало преди и вече да не е в сила.
  • 0

#13 willy555

willy555

Майстор

• Потребители на форума
  • 798 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 18 юни 2009 - 16:08

Не споря, носи се отговорност за превишаване с по-малко от 10 км/ч според закона, обаче доказването на превишението е почти невъзможно.
За грешката на уреда тук има изказване на депутат(чети към края), което знам няма да приемеш като факт, но съм сигурен, че съм чел подобно нещо ако не в самия закон, то в някоя от наредбите за прилагане. Ако успея да се сетя или намеря нещо ще пратя.

Ти си юрист и щом казваш че няма такова нещо с 10% аз слушам и внимавам. Може да е имало преди и вече да не е в сила.

Колега, и аз мисля, че нямаме спор на практика. Ясно е, че няма кой да те глоби за 10 км.ч. превишение, но бях длъжен да предупредя, че това не е изрично записано в закона.

А за изказването на депутата - то е като на много други, слушал съм ги повечето. Особено през пролетта на 2007г., когато този дебат беше в разгара си. И са прави тези депутати - действително радарът може да отчете грешка, затова е прието да се даде известен толеранс за превишение. Прието е да е 10 км.ч., а в някои държави 30 км.ч. Само че в белите държави в някой закон изрично пише - "не се глобява до 10 км.ч. превишение" или "глобява се за повече от 10 км.ч. превишение" или нещо подобно. А при нас остана едно никакво положение - хем на практика не глобяваме до 10 км.ч. превишение, хем не го записахме никъде като изричен текст.
  • 0

#14 mradulov

mradulov

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 3721 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 18 юни 2009 - 16:28

Колега, и аз мисля, че нямаме спор на практика. Ясно е, че няма кой да те глоби за 10 км.ч. превишение, но бях длъжен да предупредя, че това не е изрично записано в закона.

А за изказването на депутата - то е като на много други, слушал съм ги повечето. Особено през пролетта на 2007г., когато този дебат беше в разгара си. И са прави тези депутати - действително радарът може да отчете грешка, затова е прието да се даде известен толеранс за превишение. Прието е да е 10 км.ч., а в някои държави 30 км.ч. Само че в белите държави в някой закон изрично пише - "не се глобява до 10 км.ч. превишение" или "глобява се за повече от 10 км.ч. превишение" или нещо подобно. А при нас остана едно никакво положение - хем на практика не глобяваме до 10 км.ч. превишение, хем не го записахме никъде като изричен текст.

В заключение, за да не се обърка някой:
В закона за движение по пътищата не е отбелязано, че не можете да бъдете глоби за превишение под 10 км/ч.
Потвърдено от willy555(юрист), тъй че внимавайте.
  • 0

#15 bon_bonev

bon_bonev

Напреднал

• Потребители на форума
  • 253 Мнения:
  • Град:Стара Загора

Публикувано 18 юни 2009 - 21:56

за отбелязване е и следното:

при контрол по скоростните режими/както в МВР се нарича работата с т.нар. радар/ в градски условия се задава толеранс на уреда от 11 км/ч а в извънградски условия 21км/ч. примерно : извънградско , ограничение 90 км/ч , уреда подава сигнал при скорост по-голяма от 111 км/ч.
  • 0

1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни