Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

Пътуване в Европа?Идеи, съвети, мнения?

• Please log in to reply
15 мнения по тази тема

#1 Alenn

Alenn

Напреднал

• Потребители на форума
  • 263 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    Volvo C30 2007

Публикувано 23 октомври 2008 - 15:24

Здравейте колеги!
Планирам едно пътуване в Европа и по точно една малка обиколка през Германия, Швейцария, Франция и Италия.
Първия въпрос е кога е най-удачно да се направи? - Имам впредвид задължително да е след Нова година, но-все пак се притеснявам дали е удачно Януари или Февруари заради времето, по-скоро си мисля Март или Април. Моля някой, който е пътувал с автомобил тези месеци да сподели мнение за пътната обстановка тогава, все пак идеята е на само да се придвижваш из някакви мрачни пътища, а и да има удоволствие - гледки, забележителности и др.
Маршрута, който съм си харесал е следния:
София – Загреб – Мюнхен (Бодензее) – Люцерн – Женева – Лион – Марсилия – Монако – Венеция – София
Разстояние: 4500 – 4600 км
Изброих някъде 7 нощувки.
1ва – Загреб
2ра – Мюнхен или Бодензее
3та – Люцерн
4та – Женева
5та – Монако
6та – Венеция
7ма – Загреб
Направих и някакви сметки за разходите - горивото го смятам към 350 Евра (дизел, 6л/100км). Тук не съм съвсем сигурен за винетките и магистралните такси - лятото ходих до Австрия - някъде 35 евра в едната посока, в Словения за 6 месеца е 35 Евра, не знам как е в Швейцария, Франция и Италия. Изчислих едни 200 Евро - моля за съвети дали ще стигнат? Предпочитам да пътувам по магистрали все пак. За нощувките съм сметнал между 600 и 700 евро в хотели *** ориентиравъчно. Пак ако имате някакви препоръки относно хотели ще съм Ви благодарен.

Ами това е, общо взето кажете някои впечатления, къде си заслужава да се отиде, най-вече в Швейцария. Чувал съм много добри неща за Люцерн.
Ето и една карта на маршрута:
Публикувано изображение

Нека възродим темите за пътеписите, там Veni и някои други колеги бяха написали много интересни неща. :icon_welldone: :flagMB new:

Поздрави

:4036:
  • 0

#2 p22

p22

Майстор

• Потребители на форума
  • 837 Мнения:
  • Автомобил:
    ML 270 cdi
    A 170 cdi

Публикувано 23 октомври 2008 - 15:42

Много хубаво пътуване сте замислили. Аз миналата пролет минах почти по същия маршрут само че след Люцерн се отклоних към Италия и минах през Милано, Флоренция, Пиза и Венеция. Ако искаш прочети темата и виж снимките. Мисля че по доброто време за пътуване в тези места е пролетта. Тогава е много красиво и много приятно да се пътува. Магистралите са идеални, пътува се без проблеми. За Австрия мисля че беше около 10 евро седмичната винетка, за Швейцария има само годишна - 27,50 евро, а във Франция и Италия си плащаш навсякъде магистралите и излиза доста по скъпо. За хотели може да провериш на този сайт - www.limba.com Там може да намериш доста евтини хотелчета и пансиони, особено в Австрия и Германия. Ние спахме в една къща на 20 км. от Брегенц за 9 евро на човек на ден в 6 местен апаратамент на един етаж в къщата с всички удобства. Иначе за около 100-ина евро на вечер можеш да намериш доста хотели без проблеми. Аз бих ти препоръчал освен това нашия вариант - спиш на едно място и всеки ден обикаляш наоколо на 100 до 200 км. разстояние. Ние, както ти казах спахме край Брегенц и всеки ден обикаляхме из Швейцария или Германия и беше много удобно. В Швейцария са малки разстоянията и това не е трудно да се направи.
Маршрута е хубав и си заслужава. Ако нещо друго, конкретно те интересува питай. :)
  • 0
Mercedes А 170cdi
Mercedes ML 270cdi
Silentium Universi

#3 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7499 Мнения:
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 23 октомври 2008 - 17:46

Във Франция можеш да търсиш хотели Formule 1. Нощувката струва 30 евро за тройна стая (цялата не на човек), което за Франция е направо евтинджос. Близо до Марсилия има хотел F1, миналия месец спахме там. В Италия можеш да търсиш къмпинги с бунгала или casa mobile, нощувките в такива места струват между 40 и 60 евро за трима души. Ако те интересува, мога да ти изпратя къде във Венеция има много добър такъв къмпинг, в който вече три години подред ходя, цената там беше 40, тази година е станала 50 евро за трима в бунгало с баня. Винетката за Словения вече я знаеш, така че няма да ти напомням, макарче е въведена от юни месец тази година. За таксите на магистралите в Италия можеш да провериш www.autostrade.it и www.telepass.it. Разстоянието от София до Венеция е точно 1000 километра и се взима за един ден. Ако тръгнеш от София в 6 часа сутринта можеш да стигнеш Венеция преди полунощ. Вече няма проблеми по границите (външната на ЕС е на Хърватска-Словения), така че най-много ще те забавят на Българо-Сръбската граница. Задължителон си вземи GPS навигация с подробни карти на Европа, иначе хотелите са неоткриваеми, макарче аз се оправих и с хартиена карта, но много подробна - 1 см. в картата е 1 километър път.

Мога да ти изпратя точно какви са цените на магистралите от Марсилия през Монако, Геноа, Милано, Венеция София, дори мога да ти кажа точен маршрут с места за спане цени и разстояния, защото септември минах по този маршрут! Обаче записките не са ми тук в момента. Моята екскурция беше 10 дни с 9 нощувки около 5000 километра и изгорихме към 600 литра бензин (ама тя мойта толкова си гори). Всъщност ще ти кажа целия ми маршрут, заото и във Франция има места, през които можеш да минеш между Лион и Марсилия. Например Авиньон, където е папския дворец. От Марсилия до Монако можеш да минеш през Сен Тропе, Кан, Ница и всички гъзарски места по лазурния бряг.

Нещото, за което мога да те предупредя е, че в Италия цената на бензина зависи, дали спираш на колонка с обслужване или колонка на самообслужване! Така че като влизаш в бензиностанцията гледай какво пише - на едните пише Servato - там е по-скъпо и идва бензинджия да ти налива, а на другите Sel Servato и сам си наливаш, да се цапаш, но е по-евтино :) Освен това ценообразуването на бензина е доста странно - две бензиностанции на една и съща фирма на разстояние от 1 -2 км. имат разлика от 10 евроцента в цената на един и същ бензин. Така че подбирай внимателно. Така или иначе качеството е почти еднакво и по-често високо. ВНИМАВАЙ! В големите градове в Италия е забранено да се кара с обикновен дизел, само с екодизел. С обикновения може само по магистралата! Аз по магистралите в Италия карах със 150 км/ч но ограничението е 130. Не са ме глобили никъде, но да знаеш, че глобите са солени, а на излизане от Италия проверяват по компютър, дали имаш нарушения, така че няма къде да се денеш. Много внимавай с паркирането, където асфалтът е червен не се паркера! В Словения задължително се кара на къси фарове и през деня, през цялата година, не както е у нас, през зимата!

Пожелавам ти приятно пътуване. Аз първото с кола го направих преди три години и оттогава пътувам по такива маршрути всяка година :) Изживяването е неописуемо и сам си си господар, не зависиш от шофьора на автобуса, не зависиш от екскурзовода, не зависиш от групата.
  • 0

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
Бабини деветиниclk.babailiica.comнаргиле

#4 kombi124d

kombi124d

Майстор

• Потребители на форума
  • 805 Мнения:
  • Автомобил:
    Бяла техника на колела

Публикувано 23 октомври 2008 - 20:13

1. Сменяш на Калотина 100 евро в динари
2.Имаш 2 аутобана до Белград единия е 500-600динара другия е 1100-1150динара
3.С останалите пари си зареждаш на излизане
4.Аз лично минавам през Унгария и винетката там е 6 евро за 4 дена/ако решиш да минеш през Унгария/
5.Австрия винетка от 7,70 евро за 10 дена,но за аутобан/където има тунели се плащат допълнително/
6.В Германия няма винетки
7.Швейцария 40 Франка /няма седмични и месечни,само годишна/
8.В Италия се плащат аутобаните /нямам спомен за цени/
9.За Франция незнам :dontknow:
10.Ако пътуваш зимата си сложи хубави зимни гуми и си вземи вериги задължително/Австрия,Швейцария/
11.Зимния период да не те притеснява/хората чистят и асфалта е сух/
Пожелавам ти лек път и весело изкарване на Европейската обиколка :icon_coolgrin:
В неделя заминавам за Германия и ако има някакви промени ще ти пиша допълнително ;)
  • 0
Публикувано изображение
В тази криза няма пари за ракия,а жената купила хляб!

#5 hektor

hektor

Майстор

• Потребители на форума
  • 1751 Мнения:
  • Град:Гера/София
  • Автомобил:
    Alfa Romeo 147 1.6 ts

Публикувано 23 октомври 2008 - 21:39

Колега само да те посъветвам:
В швейцарско спазваш ограниченията като ученик. Глобите са не астрономически, а направо безбожни. Гледах скоро по немската репортаж и глобиха немсец за превишение на скоростта с 51 км = почти 900 евро!
  • 0
Sky каза:Ела да сръбнеш от извора!

" Ау ми врътнеш един Биг Бен ма! Ни моа, боли ме главата!"

#6 Alenn

Alenn

Напреднал

• Потребители на форума
  • 263 Мнения:
  • Автомобил:
    Volvo C30 2007

Публикувано 26 октомври 2008 - 09:42

Благодаря колеги!
Много ценна информация.

Поздрави на всички. :flagMB new:
  • 0

#7 brpi

brpi

Майстор

• Потребители на форума
  • 1243 Мнения:
  • Град:Karlsruhe,Germany
  • Автомобил:
    W124 300D 603
    W124 230E 102

Публикувано 27 октомври 2008 - 22:37

Колега- доколкото разбирам целта е немско,франция,италия и т.н -западняшко е целта или не съм разбрал?
Ако е така ти предлагам промяна -по мършрута-със сигурност ще ти хареса-повярваи ми.
Значи ако във времето тръгнеш март месец да речем-април още по добре
-София -Игуменица в Гърция -
-Ферибот до Анкона и от там Генуа
-караш си по маршрута нататък -по часовниковата стрелка и така до Венеция
-от там взимаш обратно кораба до Игуменица и се прибираш.

цените на кораба март -април са минимални -не е сезон и няма хора.
отиване и връщане -правят 30% отстъпка-а за членове на ТКЗС (АDAC в моя случаи ) още 20% която се натрупва и става 50%

Венеция -Игуменица -през маи и обратно Игуменица -Анкона през Юни ми взеха 208евро за мене и кола и спане в каюта на връщане.
До Венеция ще ти кажа 1 много гот хотелче -стара вила на някакв аристократ -но сега хотел -кеф отвсякаде - тенискорт,плувен басин,дават
безплатно колело да обиколи човек околията .

магистрали
-В жабарско -кат влизаш на магистрала-взимаш билетче-на излизане даваш го и те гледат отде си вленал и се таксува на км.
Анкона -Тренто-по памет 25 евро.
-в Франсето се плаша пак на парче но скоро не сам ходил .
- Швеицарско е 27 евро -само годишна има
-Австрииската винетка е 7 евро за 1 седмица.
-в Гръцко се плаща само на 1 място - на юг от Солун- 2 евро в 1 посока

Това е от мене.
  • 0
W 124 - 300D
W 124 - 230E

#8 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7499 Мнения:
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 28 октомври 2008 - 01:19

Това с ферибота го калкулирам вече 3 години, ама все не ми излиза сметката. Аз го изчислих около 300 евро за 1 кола и трима възрастни пътници (имам брошурка с цените и разписанието от 2008) в едната посока с отстъпките. Освен това познати, които са пътували ми се оплакаха, че в сезона има проблем със свободните места - може да се наложи да спиш една нощ на пристанището и да си купиш билет за следващия ден. Не знам - предавам информация трета ръка, но от доверен източник.

А сега за магистралите от тук до Венеция:
13 евро преди Белград
6 евро след Белград
15 евро преди Заглеб
1 евро след Загреб
35 евро винетка за 6 месеца в Словения
6.4 евро от Триест до Венеция
________
77 евро са ти магистралните такси в едната посока
1000 км. е разстоянието при 8/100 бензин на мен това ми излезе 80 литра бензин

Е верно, аз платих още 70 евро за 24 километра репатрак в Хърватска, ама това си е извънреден разход - не съм го очаквал :)

Калкулирай си сам кое е по изгодно, но аз досега не съм се наканил да ходя с ферибот. Освен това не е особено по-бързо, щото само фериботите пътуват около 10 часа. Аз тръгвам от София в 6 часа и 22 - 23 часа съм във Венеция.
  • 0

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!

#9 brpi

brpi

Майстор

• Потребители на форума
  • 1243 Мнения:
  • Автомобил:
    W124 300D 603
    W124 230E 102

Публикувано 28 октомври 2008 - 12:40

Илия - почвам отзад напред- тук не става дума за по бързои по евтино - колегата иска ЕКСКУРЗИЯ.Според мене пътуването с кораб е емоция.
Кога ще видиш площад Сан Марко във Венеция от осмя етаж на ферибота иначе....

Относно цените- наистина ако искаш да си купиш същия ден -е много ясно -ти си назор -ще те обръснат а и места може да няма.
Аз купувам няколко месеца преди пътуването -дори гепвам и дискаунт за ранно купуване и проблем няма- пращат 1 код и даже кат ида на пристанището и на опашка не чакам да си взема билета.
Но нали казах -март -април до средата на маи -не е сезон и места има-особено пак ако си купиш билет февруари .....

Аз лично имам лош опит с минаване на граници- в повечето случаи нистина минаването е леко но ти стига 1 да ти отрови пътуването.
От немско до Бг си показах личната карта само на Бг-Гр граница -лично аз предпочитам да си загубя малко време но със сигурност да не се разправям по граници .

Та така- тука даваме предложения - а колегата да решава -всеки си има приоритети.
  • 0
W 124 - 300D
W 124 - 230E

#10 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7499 Мнения:
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 28 октомври 2008 - 13:11

ОК и аз не казвам йок, само по магистралата - давам актуалните цени, километри и време за пътуване...
Горе долу мисля, че нещата са много на кантар и наистина човек сам трябва да си прецени.

Иначе, площад Сан Марко тази година го посетих нощно, което също си е тръпка. От къмпинга се хваща автобус на градския транспорт (1 евро в едната посока, билети има в къмпинга) и се слиза на площад Рома, от там пеша между каналите цяла вечер... и в полунощ е последния автобус в обратна посока. Важно е да се купят билети за връщането предварително, защото касите затварят по-рано, а шофьорът не продава билети. Лятно време последния автобус е по-късно, през останалата част последният е в полунощ.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение
  • 0

#11 brpi

brpi

Майстор

• Потребители на форума
  • 1243 Мнения:
  • Автомобил:
    W124 300D 603
    W124 230E 102

Публикувано 29 октомври 2008 - 11:17

Да ти кажа няколко пъти ходя в Венеция -особено през лятото смарди гадно на застояла вода.Но трябва да се види де. А ето колко е голям кораба

Публикувано изображениеПубликувано изображение Публикувано изображениеПубликувано изображение Публикувано изображениеПубликувано изображение

и какво се вижда от него кат минава с много бавна скорост покраи площада
Публикувано изображениеПубликувано изображение
  • 0
W 124 - 300D
W 124 - 230E

#12 Alenn

Alenn

Напреднал

• Потребители на форума
  • 263 Мнения:
  • Автомобил:
    Volvo C30 2007

Публикувано 29 октомври 2008 - 12:28

Благодаря колеги!
Все пак основната цел е Швейцария. От изброените държави не съм ходил единствено там и е нормално това така поне на пръв поглед да ми е по-интересно. Иначе съм ходил във Венеция, интересно е определено.
Илия, много ще ми дойде да карам от София до Венеция - доста часове е, а нямам с кой да се сменям и ще ми е тежко. Юни щофирах от София до Загреб и долу горе това е оптималното разстояние според мен за едно шофиране - лично мой опит. Сигурно при всеки е различно. По принцип бях замислил пътуването по-амбициозно с крайна цел - Дания и Швеция. Четох разни информации в други форуми, но е много далеч, а таксите по на север за пътища, фериботи, мостове поскъпват драстично. Така пътуването поскъпва почти двойно - да не говорим че там за хотели, храна, заведения не си поплюват в цените - направо си е доста скъпо на фона на нашия стандарт и в частност на моя доход. Все пак някой ако сподели нещо за Дания и Швеция ако е ходил също може да е от полза. Иначе като цяло гледам да не планирам нощувки в някакви къмпинги и хостели, а в хотели среден клас - *** примерно.
Иначе Илия, преди 10 години съм нощувал в хотел Formule 1 - тогава ми хареса долу горе и беше приемливо. Май беше нещо с обща баня и тоалетна или греша? Сега как е? Гледах в интернет че нощувките са към 35 EUR, струва ли си?

• 0

#13 hektor

hektor

Майстор

• Потребители на форума
  • 1751 Мнения:
  • Град:Гера/София
  • Автомобил:
    Alfa Romeo 147 1.6 ts

Публикувано 29 октомври 2008 - 14:30

Благодаря колеги!
Все пак основната цел е Швейцария. От изброените държави не съм ходил единствено там и е нормално това така поне на пръв поглед да ми е по-интересно. Иначе съм ходил във Венеция, интересно е определено.
Илия, много ще ми дойде да карам от София до Венеция - доста часове е, а нямам с кой да се сменям и ще ми е тежко. Юни щофирах от София до Загреб и долу горе това е оптималното разстояние според мен за едно шофиране - лично мой опит. Сигурно при всеки е различно. По принцип бях замислил пътуването по-амбициозно с крайна цел - Дания и Швеция. Четох разни информации в други форуми, но е много далеч, а таксите по на север за пътища, фериботи, мостове поскъпват драстично. Така пътуването поскъпва почти двойно - да не говорим че там за хотели, храна, заведения не си поплюват в цените - направо си е доста скъпо на фона на нашия стандарт и в частност на моя доход. Все пак някой ако сподели нещо за Дания и Швеция ако е ходил също може да е от полза. Иначе като цяло гледам да не планирам нощувки в някакви къмпинги и хостели, а в хотели среден клас - *** примерно.
Иначе Илия, преди 10 години съм нощувал в хотел Formule 1 - тогава ми хареса долу горе и беше приемливо. Май беше нещо с обща баня и тоалетна или греша? Сега как е? Гледах в интернет че нощувките са към 35 EUR, струва ли си?

Колега, тук стъпваш в моя територия. Да, за да се изкефиш на скандинавията ще ти трябват повечко финансий. Имаш до Дания 2300км ( през сърбия- немско ) инак през Румъния.... Словения, Полша са 2100 км. От там имаш 300 км до Frederickshafen - лявата част на Дания. Взимаш ферибота примерно до Гьотеборг или Осло и се кефиш на уникална гледка в Северно море плюс фьордите. Или минаваш от едната Дания в другата през моста - 36 евра на посока ( особено вечер е красота ). Копенхаген е разкошен град, Малмьо, Гьотеборг. Такси пътища имаш само в Щвеция и са си стотинки. Горивото е по-евтино от немско! Другият вариант да стъпиш в Дания и е по-евтин е през Putgarten ( немско ) от там влизаш директно в дясната част на Дания!
http://www.stenaline...CFRmMugodAn0MzA

ето фирмата за фериботи с нея и до финландия ще стигнеш!
  • 0
Sky каза:Ела да сръбнеш от извора!

" Ау ми врътнеш един Биг Бен ма! Ни моа, боли ме главата!"

#14 g0g0w124

g0g0w124

Чирак

• Потребители на форума
  • 131 Мнения:
  • Град:Teteven
  • Автомобил:
    Mercedes 124 300D / 1992

Публикувано 29 октомври 2008 - 15:15

Колега НЕ минавай през Румъния ще съжеляваш. После може да пусна няколко снимки да видиш за какво иде реч.
  • 0

#15 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7499 Мнения:
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 29 октомври 2008 - 16:17

Илия, много ще ми дойде да карам от София до Венеция - доста часове е, а нямам с кой да се сменям и ще ми е тежко. Юни щофирах от София до Загреб и долу горе това е оптималното разстояние според мен за едно шофиране - лично мой опит. Сигурно при всеки е различно.

Е да, ама ние пътуваме трима и тримата сме шофьори, макарче само двама карахме. Аз карах до хърватска, после кара брат ми, като свърши бензина караше той, а аз спах около час и после пак аз карах до Венеция.

Толкова са - между 30 и 35 евро е стая за трима. Но товати е цената за цялата стая, т.е. излиза ти 11 - 12 евро на човек, което няма да намериш в никой нормален хотел, та ако ще и двузвезден да е. Да, банята и тоалетната са общи, в стаята имаш само мивка. Въпрос на лично предпочитание е, но тризвезден хотел във Франция за трима под 100 евро на нощ не намерих, двузведен беше 60. Усещаш ли тънката разлика? Между другото формулата се плаща с кредитна карта и на някои от хотелите няма рецепция (има, ама работи 1 час на ден). Та плащането става на едно като банкомат - пъхаш картата, избираш стая, брой нощувки и т.н. и на касовата бележка ти изписва шест цифрен код за достъп до стаята.

В Италия спахме в къмпинги. От 40 до 60 евро ми излиза бунгало (има и дървени, и зидани и бетонирани стари каравани, има такива с баня и тоалетна, има такива с общи баня и тоалетна). Но не си представяй български къмпинг - там къмпингът е значително по-добре дори от гръцките, които са направо дупки в сравнение с Италия. Най-евтиният хотел, който намерихме (щото не намерихме къмпинг) беше 60 евро за тройна стая, като хотелът беше две звезди. Не беше лош - сградата беше на 120 години с автентична архитектура, но нямаше никакъв лукс вътре.

Просто съм спал и в хотели и в бунгала и в каравани и в колата на паркинг и съм 100% убеден, че къмпингите са оптималния вариант цена:удобство. Но както вече казах - всеки си преценява сам. Има хора, които държат да имат закуска на сутринта, други се гнусят от обща баня и тоалетна (а там хигиената си е на високо ниво и няма от какво да се притесняваш), други искат да имат телевизор. Но поне избор има...
  • 0

1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни