Съвместимост на джанти
Започната от izoholz, 05 юни 2008 - 12:29:56
16 мнения по тази тема
Публикувано 05 юни 2008 - 12:29
Колеги,
нещо търсачката не успя да отговори на въпроса ми и затова пускам нова тема. Намерил съм джанти (оригинални на Мерцедес) и ме интересува дали ще станат на 190ката. Размера на джантите е 6.5J x 15", 5 x 112. До тук добре, защото с такъв размер джанти до скоро карах, но ЕТ на тези дето искам да купя е 37. Само това ме смущава. По предписание на производителя за колата ми давата следните размери джанти 6Jx15, ET49 и 7Jx15, ET44. Това са двата размера, които дават в книжката. Иначе джантите са от Е класа, W210, които искам да купя, защото номера по мерцедес започва с 210....
Иначе колата ми няма спортно окачване или нещо преправяно. Стандартно си е всичко. Карам си с гуми 185/65 R15 по предписание.
Ако някой има сигурна информация моля да сподели, защото по предположение не е сигурно. Разбира се няма как да ги изпробвам преди да ги купя, понеже са в Германия, затова искам да знам със сигурност.
Благодаря предварително!
нещо търсачката не успя да отговори на въпроса ми и затова пускам нова тема. Намерил съм джанти (оригинални на Мерцедес) и ме интересува дали ще станат на 190ката. Размера на джантите е 6.5J x 15", 5 x 112. До тук добре, защото с такъв размер джанти до скоро карах, но ЕТ на тези дето искам да купя е 37. Само това ме смущава. По предписание на производителя за колата ми давата следните размери джанти 6Jx15, ET49 и 7Jx15, ET44. Това са двата размера, които дават в книжката. Иначе джантите са от Е класа, W210, които искам да купя, защото номера по мерцедес започва с 210....
Иначе колата ми няма спортно окачване или нещо преправяно. Стандартно си е всичко. Карам си с гуми 185/65 R15 по предписание.
Ако някой има сигурна информация моля да сподели, защото по предположение не е сигурно. Разбира се няма как да ги изпробвам преди да ги купя, понеже са в Германия, затова искам да знам със сигурност.
Благодаря предварително!
Публикувано 05 юни 2008 - 13:36
Прочети това http://www.mbclub.bg...;showtopic=2725
ET49 - ET37 = 12 mm
т.е. ако досега си бил ЕТ 49 а отидеш на ЕТ 37 гумите /респ.джантите/ ще се изнесат с 12 мм навън към калниците .
ET49 - ET37 = 12 mm
т.е. ако досега си бил ЕТ 49 а отидеш на ЕТ 37 гумите /респ.джантите/ ще се изнесат с 12 мм навън към калниците .
Verba volant,scripta manent...Казаното отлита,написаното остава .../ако не го изтрият/....
На тази сладурана е кръстена нашата марка

Мерседес Йелинек

Мерседес Йелинек
Публикувано 05 юни 2008 - 14:46
...и ква е разликата в двата линка?По-правилно това http://www.mbclub.bg...;showtopic=2725
Verba volant,scripta manent...Казаното отлита,написаното остава .../ако не го изтрият/....

Мерседес Йелинек

Мерседес Йелинек
Публикувано 05 юни 2008 - 14:53
Ако джантите ти харесват направо ги купувай! Страшното е когато ЕТ е по-голямо от предписаното, аз например карам със стоманени ЕТ49 (защото са от 190-ка) а трябва да са 37, ако бях с вентилирани дискове нямаше да мога да ги монтирам заради широките спирачни апарати. При тебе може малко да излиза извън калника гумата, точно 12мм прецени как ще седи, иначе другите параметри са ОК, особено този че са оригинални МБ. За да си сигурен пробвай с подобни джанти с тези параметри.

светещи желетки, що сте толко нервни?
bliznatsite написаха: mn ne mi haresvat za6toto emblemata na mecedesa e kato mernik i izglezda 4e 6a te zastrelq
Публикувано 05 юни 2008 - 14:58
...и ква е разликата в двата линка?
тоя твоя линк е в некъв друг сайт, който на мене не ми се отваря

bliznatsite написаха: mn ne mi haresvat za6toto emblemata na mecedesa e kato mernik i izglezda 4e 6a te zastrelq
Публикувано 05 юни 2008 - 15:16
Интересно!?... Съдържанието им е едно към едно...тоя твоя линк е в некъв друг сайт, който на мене не ми се отваря

Мерседес Йелинек

Мерседес Йелинек
Публикувано 05 юни 2008 - 21:18
Такаааа...след няколко минути мерене се оказа, че тези 12мм в повече идват на границата, т.е. рискът гумата да опре особено в предния калник при накланяне в завои (особено обратен) си е голям. Отзад дори при пълно натоварване, когато калника покрива гумата леко мисля, че няма да има проблем но пак е близо до ръба. Така че рискът е прекален за мое съжаление. Явно трябва да търся с ЕТ44, за жалост трудно се намират от тия джанти тип бъбрек такива с ширина 6.5J и ЕТ44, още повече в запазено състояние, а не пребоядисвани и очукани.
Публикувано 06 юни 2008 - 08:10
Виж това може да те заинтересува.Обявата не е моя,намирих я случайно
http://www.tuning.bg...hp?f=11&t=90462
http://www.tuning.bg...hp?f=11&t=90462
И да знаете!!!За всичко е виновна твърдата вода
Публикувано 06 юни 2008 - 08:15
Постът е редактиран!
Причината е нарушаване на правилата на форума:
т.1.2 Постове несъответсващи на форума или не са по темата се считат за СПАМ (спам - едносрични и повтарящи се постове, както и оф-топици) и подлежат на модериране! След предупреждение постовете се трият, а на потребители се налага забрана за достъп да нови постове!
Причината е нарушаване на правилата на форума:
т.1.2 Постове несъответсващи на форума или не са по темата се считат за СПАМ (спам - едносрични и повтарящи се постове, както и оф-топици) и подлежат на модериране! След предупреждение постовете се трият, а на потребители се налага забрана за достъп да нови постове!

Мерседес Йелинек

Мерседес Йелинек
Публикувано 06 юни 2008 - 11:37
обявата от тунинг-а е за 16-ки , а това е вече друг филм, мани го човека за 1 сантим се чуди ти го качваш на 16, а те са от Ц или очиларка са пак ЕТ 37 нищо че не пише в обявата. Има такива за А-класа с по-голям офсет, обаче човека си е харесал джанти в карани по огледални пътища и най-много да са минали през някой легнал полицай.
Сега, izoholz, ако не ти е през оная работа за тия джанти, а си им мераклия ходи до някой гумаджия и премери как ще седят на колата ЕТ37 (искай да ги пробваш все едно ще ги купуваш); другия вариант е някой от клуба на ти донесе 1 джанта и да я качите - за 10 минути става. Аз имам 205/60 R15 ET 37 (от подписа ) ама гледам си от Пловдив :-(
Не се отказвай толкова лесно, човече, толкова 190-ки с бъбреци съм виждал а те са със съгурност от 124-ка и седят СУПЕР
само да ти уточня, че 12мм не са по диаметъра на гумата, а навън по оста на колелото. Та ти караш 185 (а не с 195) вече си спестил 5 милиметра заради гумата ;-)
Сега, izoholz, ако не ти е през оная работа за тия джанти, а си им мераклия ходи до някой гумаджия и премери как ще седят на колата ЕТ37 (искай да ги пробваш все едно ще ги купуваш); другия вариант е някой от клуба на ти донесе 1 джанта и да я качите - за 10 минути става. Аз имам 205/60 R15 ET 37 (от подписа ) ама гледам си от Пловдив :-(
Не се отказвай толкова лесно, човече, толкова 190-ки с бъбреци съм виждал а те са със съгурност от 124-ка и седят СУПЕР
само да ти уточня, че 12мм не са по диаметъра на гумата, а навън по оста на колелото. Та ти караш 185 (а не с 195) вече си спестил 5 милиметра заради гумата ;-)

Публикувано 06 юни 2008 - 12:51
обявата от тунинг-а е за 16-ки , а това е вече друг филм, мани го човека за 1 сантим се чуди ти го качваш на 16, а те са от Ц или очиларка са пак ЕТ 37 нищо че не пише в обявата. Има такива за А-класа с по-голям офсет, обаче човека си е харесал джанти в карани по огледални пътища и най-много да са минали през някой легнал полицай.
Не се отказвай толкова лесно, човече, толкова 190-ки с бъбреци съм виждал а те са със съгурност от 124-ка и седят СУПЕР![]()
Разбира се, че си виждал 190ки с бъбреци, но има лека подробност...всъщност има джанти тип бъбрек, чийто номер започва с 124... (т.е. от 124ка са) с размер 6.5J х 15 и с ЕТ44. Ето с този модел грижи няма никакви за 190ката. Уви не мога да намеря добри на старо, а повечето са от W210 (очиларка) и всички параметри са същите като от 124 освен ЕТ, което е 37 и в случая е решаващо.
За 12мм съм наясно, че са навън по оста на колелото. Точно и така премерих разстоянието на няколко пъти. Гумите, които ще сложа са същите като сега 185/65 R15, така че лесно се мери колко ще излезе навън към калника гумата.
Вени, благодаря за съдействието, но този размер 7J ЕТ35 15" 195/65/15 със сигурност няма да стане. Тази зима карах за първи път с обикновени джанти 6.5Jх15, ЕТ44 и гуми 195/65 R15 от една 124ка и при обратен завой с по-силен наклон една от предните гуми (тази върху която пада тежеста) леко закачаше в ръба на калника, там където свършва и започва бронята. Дори след корекция и стенда се оказа, че пак остава проблема. Окачването отпред е бетон, няма проблеми по него. Сега не че толкова бясно правя обратни, ама не бива да го има тоя проблем. Ето сега си сложих старите лети джанти с 185/65 R15 гуми и никакви грижи. Тук идва момента, че пружините при мен никога не са сменяни и за 18 години са уморени така да се каже. Особено задните. Колата има стойка, ама като се натовари и кляка доста. А скоро един познат с 190 си смени пружините с оригинални от Балкан стар и колата стои по-вдигната от моята, без подложки да слага.
Публикувано 06 юни 2008 - 15:55
Я малко линкове: http://www.mercedes-...binationen.html
аз не намерих бъбреци с офсет 37!? Бъбреците ги слагат на 124 и и 140 как четириочка с бъбреци!?
Наистина няма 37 при твоя W201 обаче как тогава на комбито на Вени са станали 35-ците, като за S124 дават ЕТ 42, 46,48 или 49? ако искаш 44 на твоя - само оригиналните за модела или стоманени. Пак повтарям ще има проблем ако офсета е по-голям. Да не излезе накрая, че нови гуми заради по-високия грайфер ще ти остържат подкалниците. Имаш възможност - пробвай една гума от Вени и пак ще говориме.
офсета е не толкова геометричен параметър, а по-скоро нещо като етикет - защото всяка джанта има конструкция, съобразена при проектирането и оптимизирана за якост, баланс и др. Няма как един модел джанта да го има във варианти с ЕТ50 до ЕТ -30 нали
аз не намерих бъбреци с офсет 37!? Бъбреците ги слагат на 124 и и 140 как четириочка с бъбреци!?
Наистина няма 37 при твоя W201 обаче как тогава на комбито на Вени са станали 35-ците, като за S124 дават ЕТ 42, 46,48 или 49? ако искаш 44 на твоя - само оригиналните за модела или стоманени. Пак повтарям ще има проблем ако офсета е по-голям. Да не излезе накрая, че нови гуми заради по-високия грайфер ще ти остържат подкалниците. Имаш възможност - пробвай една гума от Вени и пак ще говориме.
офсета е не толкова геометричен параметър, а по-скоро нещо като етикет - защото всяка джанта има конструкция, съобразена при проектирането и оптимизирана за якост, баланс и др. Няма как един модел джанта да го има във варианти с ЕТ50 до ЕТ -30 нали

Публикувано 06 юни 2008 - 17:25
Това е номера по мерцедес на джантите A 210 401 03 02 и са си точно за W210, а на мен ще ми свършат със сигурност работа тези с номер А 124 401 12 02. Двата типа джанти се различават единствено по параметър ЕТ и нищо друго.
А иначе най-малко трябва да си виждал реклами на първите очиларки, които са си с джанти тип бъбрек точно, 15" ки, доста има от тях.
А иначе най-малко трябва да си виждал реклами на първите очиларки, които са си с джанти тип бъбрек точно, 15" ки, доста има от тях.
Публикувано 06 юни 2008 - 19:30
При положение ,че ще слагаш гуми 185х65 на 15"при ЕТ37 на 190-слагай смело и ако ти упира някъде- аз плащам всичките ти разходи.
0 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 0 гости, 0 анонимни