Jump to content

•  

Photo
- - - - -

Въпрос за джантите на 124

• Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 cooler

cooler

Чирак

• Потребители на форума
  • 69 Posts:

Posted 24 March 2008 - 12:19

В книжката на колата пише че стоманените джанти трябва да са с ЕТ48,ЕТ49. Какво трябва да е ЕТ-то ако искам да си сложа алуминиеви? Ясно е че при тях дебелината в сектора за болтовете е по-голяма и ЕТ-то е друго, ама колко точно трябва да е за да седят както с предписаните стоманени? Имам предложения от ЕТ36 до ЕТ41 и за това съм в чуденка. Моля дайте ми точна информация или който е ползвал таквиз за комби 124 да си каже к'ви са били. :flagMB new:
  • 0

#2 zhivago

zhivago

Чирак

• Потребители на форума
  • 101 Posts:
  • Град:София
  • Автомобил:
    ML W163, 2.7 CDI.

Posted 24 March 2008 - 12:26

И на мен ми е малко неясна материя тази, но виж ТОЗИ сайт, там са дадени спецификации за джантите на w124.
  • 0

#3 chataloff

chataloff

Чирак

• Потребители на форума
  • 137 Posts:
  • Град:Düsseldorf

Posted 24 March 2008 - 13:52

И аз да използвам тази тема нали е за джанти , тъкмо да добавим и болтове . Въпросът ми е следния , колко милиметра трябва да се подава болта от вътрешната страна на джантата - или казано по друг начин колко милиметра е нормално да се завият в главината .Чисто на теория знам ,че близо 90% от натоварването на болта се пада на първите 3 навивки от резбата .
  • 0

#4 cooler

cooler

Чирак

• Потребители на форума
  • 69 Posts:

Posted 24 March 2008 - 14:45

6.5J x 15 ET 44 това излиза като гледам за гумите, които карам (195/65 R15)
  • 0

#5 cooler

cooler

Чирак

• Потребители на форума
  • 69 Posts:

Posted 24 March 2008 - 15:04

Явно че ЕТ35 става, щото един приятел с комби кара таквиз, обаче в тоя сайт бъбреците изкачат с друг размер за тези гуми. От друга старана има един друг модел лети джанти показани там (също класика за 124), които са 6,5J/ET49 и пак са от лумин. Ебаси и кашата.То мерак, мерак ама като попадне човек в такава главоблъсканица става интересно. Не искам да му променям стойката, а да сложа лети джанти. Ходих до арабите на Симеон и там на к'во се наслушах ако знаете..... :mellow:
  • 0

#6 cooler

cooler

Чирак

• Потребители на форума
  • 69 Posts:

Posted 24 March 2008 - 15:11

По чертежа показан като упътване в руския сайт разбирам всичко, само не ми е ясно ЕТ в мм ли е дадено като стойност? И следвайки логиката излиза че по-малкото ЕТ прибира джантата към главината, а по-голямото - обратно, вади я навън към калника. Така ли е според вас. Veni, имаш ли спомен нещо от заглавието на тая дискутирана тема, щото нищо не намирам, а с тия промени по сайта ...
  • 0

#7 ivooo

ivooo

Напреднал

• Потребители на форума
  • 436 Posts:
  • Автомобил:
    W124 / '91 /продадена
    W201 / '87 / 2.0 / 601.911
    W124 / '93 / 602.962

Posted 24 March 2008 - 15:12

И аз да използвам тази тема нали е за джанти , тъкмо да добавим и болтове . Въпросът ми е следния , колко милиметра трябва да се подава болта от вътрешната страна на джантата - или казано по друг начин колко милиметра е нормално да се завият в главината .Чисто на теория знам ,че близо 90% от натоварването на болта се пада на първите 3 навивки от резбата .

Съвсем правилно говориш и за болтове. При железните и алуминиевите джанти болтовете са с различна дължина. Съответно ако си с алуминиеви джанти, трябва да имаш 1 комплект къси болтове в багажника за резервната гума!

Съдейки по късите оригинални болтове и оригиналните железни джанти, използвайки модерния напоследък(свръхточен) уред - окомер ;) , всякакви стойности под 10мм са компромис.
Не пожелавам на никого да го задмине собственото му колело!
  • 0
брабус написа: "абе само аз ли спуквам тьрсачката?"

#8 ivooo

ivooo

Напреднал

• Потребители на форума
  • 436 Posts:
  • Автомобил:
    W124 / '91 /продадена
    W201 / '87 / 2.0 / 601.911
    W124 / '93 / 602.962

Posted 24 March 2008 - 15:15

По чертежа показан като упътване в руския сайт разбирам всичко, само не ми е ясно ЕТ в мм ли е дадено като стойност? И следвайки логиката излиза че по-малкото ЕТ прибира джантата към главината, а по-голямото - обратно, вади я навън към калника. Така ли е според вас. Veni, имаш ли спомен нещо от заглавието на тая дискутирана тема, щото нищо не намирам, а с тия промени по сайта ...

По-малкото ЕТ "вади" джантите навън.
Ако смениш твойто ЕТ 45 с някакви алуминки ЕТ 25, колата ще ти изглежда "раздута"
Ферщейн? ...би казал W123 :tongue:
  • 0
брабус написа: "абе само аз ли спуквам тьрсачката?"

#9 DJ FUNKY

DJ FUNKY

Майстор

• Потребители на форума
  • 2,660 Posts:
  • Град:СОФИЯ
  • Автомобил:
    C 220 Т CDI Sport 1999 г. W 124 300 D Turbo 1992 г.

Posted 24 March 2008 - 15:39

тая ли е ? http://www.mbclub.bg...w...0&hl=джанти
  • 0
Публикувано изображение
СИРОМАХ DJ , ЖИВ ДЯВОЛ !!!!!
DON`T FUCK WITH MODERATORS!
MY FACEBOOK
http://stara-sofia.com/
Гласувайте за доброто име на "Мерцедес - Бенц Клуб България" В БГ ТОП
Публикувано изображение

#10 fika210

fika210

Напреднал

• Потребители на форума
  • 738 Posts:
  • Град:Най-голямото село
  • Автомобил:
    W201 1991
    W210 2000

Posted 24 March 2008 - 16:19

тц, логиката е обратната

по-малкото ЕТ изхвърля джантата навън от калника и от колата, като може да има и отрицателни стойности

дименсията е метър, означава се в милиметри и в общия случай не можеш да го премериш, защото равнината на средата на джантата е нещо, което на чертеж може да го видиш, ама на джантата - не.

Veni, извинявай, но помисли и се корегирай / жокер-допълнителните фланци/
  • 0
Verba volant,scripta manent...Казаното отлита,написаното остава .../ако не го изтрият/....

На тази сладурана е кръстена нашата марка
Публикувано изображение
Мерседес Йелинек

#11 cooler

cooler

Чирак

• Потребители на форума
  • 69 Posts:

Posted 24 March 2008 - 21:13

Хапсолютно се ориентирах! Тая тема дето и намерихте линка е точно това дето ми трябваше! Сега пясъкоструйка си търся... :)
  • 0

#12 cooler

cooler

Чирак

• Потребители на форума
  • 69 Posts:

Posted 24 March 2008 - 21:35

И последно по темата. Разликата между 6,5J и 7j е 1/2 инч, нали? Първите се препоръчват за гуми с размер 185/195, вторите за 205+. Ако сложа на 195 на 7J ще се отрази ли това "неблагоприятно"? Сигурно ви изглеждам прекалено подробен, но след като платих цената на нови задни амортесьори не желая да се ебавам с конструкторите. Аре наздраве!!!
  • 0

#13 fika210

fika210

Напреднал

• Потребители на форума
  • 738 Posts:
  • Град:Най-голямото село
  • Автомобил:
    W201 1991
    W210 2000

Posted 25 March 2008 - 08:46

Дължа извинение на Veni.Мислим еднакво , но в бързината израза му "тц,логиката е обратната" го приех към горния постинг на ivoo, т.е. като опониране. Както и да е... Грешката е моя.
И така по-малкия офсет ЕТ изнася джантата /респект. гумата/ навън. По-големия офсет прибира джантата навътре.При достатъчно голям офсет може да се получи опиране в спирачните апарати на предната ос. В такъв случаи някои монтират /присаждат/ допълнителни фланци.Т.е фланеца корегира голямия офсет.
За болтовете. При Е-класа за алуминиеви джанти се използват два вида болтове М12Х1,5:
Болт 1 7 1/2JХ16
Болт 2 7 1/2JХ17 и 8JХ17
Болтовете са еднакво дълги в резбовата част, но болт 2 има удължаваща шийка между конуса и главата /шестограма/ на болта.
За стоманени джанти се прилагат трети вид болт М12Х1,5 , които са по-къси от горните.
Пример за различни ЕТ на един автомобил: Е 55 АМG предна ос: 8 J X 18 H2 ET 31 задна ос: 9 J X 18 H2 ET 35
Препоръки от производителя при монтиране на болтовете:
Никога не смазвайте болтовете с грес или масло!
Затягайте болтовете в последователност през един.
Момент на затягане 110 Nm
  • 0
Verba volant,scripta manent...Казаното отлита,написаното остава .../ако не го изтрият/....

На тази сладурана е кръстена нашата марка
Публикувано изображение
Мерседес Йелинек

#14 DJ FUNKY

DJ FUNKY

Майстор

• Потребители на форума
  • 2,660 Posts:
  • Град:СОФИЯ
  • Автомобил:
    C 220 Т CDI Sport 1999 г. W 124 300 D Turbo 1992 г.

Posted 25 March 2008 - 08:50

ей, страшен си
да, това е .

ПП Да не оспамя темата, ама ЧРД. Бях до пепино, като говорихте по телефона. Жив и здрав бъди , братче :newsm05_14:

:beer: благодаря ти приятелю
  • 0
Публикувано изображение
СИРОМАХ DJ , ЖИВ ДЯВОЛ !!!!!
DON`T FUCK WITH MODERATORS!
MY FACEBOOK
http://stara-sofia.com/
Гласувайте за доброто име на "Мерцедес - Бенц Клуб България" В БГ ТОП
Публикувано изображение

#15 DiMB

DiMB

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 13 Posts:

Posted 25 March 2008 - 09:02

И последно по темата. Разликата между 6,5J и 7j е 1/2 инч, нали? Първите се препоръчват за гуми с размер 185/195, вторите за 205+. Ако сложа на 195 на 7J ще се отрази ли това "неблагоприятно"? Сигурно ви изглеждам прекалено подробен, но след като платих цената на нови задни амортесьори не желая да се ебавам с конструкторите. Аре наздраве!!!

Тука е коментиран този въпрос http://www.gumi.bg/p...combination.php Излиза, че 7J са малко широчки за 195
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users