Малко помощКъм адвокатите във форума
Started by GiN, 31 Jan 2008 - 18:36:39
16 replies to this topic
Posted 31 January 2008 - 18:36
Колеги, работя във голяма фирма, която кара служителите си да подписват декларация, че след напускането им няма да работят в конкурентна фирма. Искам да ви питам до колко тези декларации са законово издържани и дали ще имат законово право да ми наложат парични или други санкции?
Предварително благодаря.
Предварително благодаря.
Posted 31 January 2008 - 19:37
Би трябвало да има срок, а и е нормално да се подписват такива декларации, все пак ако има заложено ноухау, което ти би могъл да предоставиш на конкурента фирма...
BRABUS 500SE - Мечо!
Posted 31 January 2008 - 19:45
Да поясня, аз /както и още доста други/ заемам най-ниската длъжност в тази фирма /консултант/. Ноухау-то се състои в едно двудневно обучение /за две год. и половина стаж/ за продавачи.
Posted 01 February 2008 - 10:56
до колкото аз знам нямат никакво основание да те ограничават къде да работиш след напускане.
Това го правят с цел само да те шашкат и да те задържат по-дълго
В конституцията има някакви текстове за свобода за избиране на работно място и т.н.
но най-добре да се изкажат и юристите
Това го правят с цел само да те шашкат и да те задържат по-дълго
В конституцията има някакви текстове за свобода за избиране на работно място и т.н.
но най-добре да се изкажат и юристите
Posted 01 February 2008 - 11:19
Най-вероятно става въпрос за неписани закони, който са в действие извън съдебната система
Така че колега, ако си решил да се махаш от тази работа и да бегаш в друга конкурентна фирма, по добре се ослушвай сутрин или вечер като се прибираш да не бъдеш приятно изненадан.
P.S. И аз за първи път чувам за такова нещо, най-вероятно го правят, както казаха колегите да те сплашат и държат на бачкане.
Така че колега, ако си решил да се махаш от тази работа и да бегаш в друга конкурентна фирма, по добре се ослушвай сутрин или вечер като се прибираш да не бъдеш приятно изненадан.
P.S. И аз за първи път чувам за такова нещо, най-вероятно го правят, както казаха колегите да те сплашат и държат на бачкане.
Posted 01 February 2008 - 14:11
доколкото си спомням от лекциите отказ от право е недеиствителен ........... така, че смело
.... Опита е фенер който свети на гърба ни - Конфуций ....
Posted 01 February 2008 - 14:27
Има ги тези неща почети навсякъде, а до една-две госини ще ги има във всяка една фирма
Друг е въпроса , че с добър адвокат някои от клаузите отпадат още на първото дело
Говоря за клаузите в които се задължаваш да не работиш за конкурентна фирма, обаче клаузите за конфенденциалност няма как да ги обориш - издадеш ли фирмени тайни , които си научил следствие работата си за бившия работодател, кофти за теб , могат да те съдят!!!
Друг е въпроса , че с добър адвокат някои от клаузите отпадат още на първото дело
Говоря за клаузите в които се задължаваш да не работиш за конкурентна фирма, обаче клаузите за конфенденциалност няма как да ги обориш - издадеш ли фирмени тайни , които си научил следствие работата си за бившия работодател, кофти за теб , могат да те съдят!!!
Застраховки Каско и ГО - Тук!
Нашите мисли определят желанията ни, но само нашите действия показват това, което сме в действителност!
Отбор по футбол на Мерцедес - Бенц Клуб България - Тук!
Нашите мисли определят желанията ни, но само нашите действия показват това, което сме в действителност!
Отбор по футбол на Мерцедес - Бенц Клуб България - Тук!
Posted 01 February 2008 - 16:19
Тая декларация няма никаква правна стойност.Колеги, работя във голяма фирма, която кара служителите си да подписват декларация, че след напускането им няма да работят в конкурентна фирма. Искам да ви питам до колко тези декларации са законово издържани и дали ще имат законово право да ми наложат парични или други санкции?
Предварително благодаря.
Posted 01 February 2008 - 16:34
Докато ти плащат заплатата добре, но след това сори и така е навсякъде по света. По принцип съм бил и от двете страни и няма никакъв проблем. Виж обаче когато фирмите се сдружат и подпишат документ да не си назначават хора от конкуренцията - кофти можеш да останиш без работа.
Posted 01 February 2008 - 19:17
Докато ти плащат заплатата добре, но след това сори и така е навсякъде по света. По принцип съм бил и от двете страни и няма никакъв проблем. Виж обаче когато фирмите се сдружат и подпишат документ да не си назначават хора от конкуренцията - кофти можеш да останиш без работа.
Благодаря за помоща колеги
Posted 01 February 2008 - 21:34
В момента авторското и патентно право , както въобще правораздаването ни е на такона ниво, че даже и да имат основание, няма да могат да те осъдят в разумен срок. Даже и да успеят след години дела и разходи за тяхна сметка, няма да могат да си платят кафетата и билетите за автобуса. Освен това такава декларация противоречи на правата на личността и свободното предлагане на труд, ограничава те и на това основание ще падне в съда, няма и никакво законово основание- не знам за такъм член в някакъв закон. Просто тези смешници си придават важност и ПЛАШАТ ГЪЛЪБИТЕ. Тази фирма трябва да докаже, че е защитила някакъв патент и че ти си го откраднал от тях и си го дал на конкуренцията, само с декларация не става.
Posted 01 February 2008 - 22:08
Става, имам такъв случай, факта че си се подписал, означава че си се съгласил...
Posted 15 February 2009 - 21:59
Този договор които си подписал при постъпването си на работа натурално заверен ли е , ако е не квото и да си подписвал нищо немогат дъ ти направят няма никаква юридическа стоиност в съда , това аз съм запомнил по лекцийте по право.Става, имам такъв случай, факта че си се подписал, означава че си се съгласил...
Моят личен блог интернет технологии Програмируеми логически контролери PLC Forum
"Този, който отхвърля промяната, е архитектът на разрухата. Единствената човешка институция, която отхвърля прогреса, е гробището"
Харолд Уилсън.
"Този, който отхвърля промяната, е архитектът на разрухата. Единствената човешка институция, която отхвърля прогреса, е гробището"
Харолд Уилсън.
Posted 15 February 2009 - 22:05
Става, имам такъв случай, факта че си се подписал, означава че си се съгласил...
Откъде я изкопахте тая тема,бе? По никое време...?
Споко-ако работодателят ви накара да подпишете нещо,което е в противоречие със ЗАКОНА(което е най-често срещано явление!)нямате грижа-все едно не сте подписали нищо-ЗАКОНА е на първо място!ВсякакЪви виждания извън закона са незаконни-тва е!
Posted 17 February 2009 - 08:41
Тая декларация няма никаква правна стойност.
И аз така помня.
В момента авторското и патентно право , както въобще правораздаването ни е на такона ниво, че даже и да имат основание, няма да могат да те осъдят в разумен срок. Даже и да успеят след години дела и разходи за тяхна сметка, няма да могат да си платят кафетата и билетите за автобуса. Освен това такава декларация противоречи на правата на личността и свободното предлагане на труд, ограничава те и на това основание ще падне в съда, няма и никакво законово основание- не знам за такъм член в някакъв закон. Просто тези смешници си придават важност и ПЛАШАТ ГЪЛЪБИТЕ. Тази фирма трябва да докаже, че е защитила някакъв патент и че ти си го откраднал от тях и си го дал на конкуренцията, само с декларация не става.
Know-How е точно обратното на патент (за обекта на ИС става дума, не за данъка) и няма нищо общо с правното действие на въпросната декларация.
Патентното писание се публикува (освен при секратните патенти) и ВСЕКИ може да си го прочете когато си поиска, но не и да го ползва свободно (най-общо казано).
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users