Jump to content

•  

Photo
- - - - -

Малко помощКъм адвокатите във форума

• Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 GiN

GiN

Напреднал

• Потребители на форума
  • 538 Posts:
  • Град:Хисаря
  • Интереси:интересни
  • Автомобил:
    W124 102.963

Posted 31 January 2008 - 18:36

Колеги, работя във голяма фирма, която кара служителите си да подписват декларация, че след напускането им няма да работят в конкурентна фирма. Искам да ви питам до колко тези декларации са законово издържани и дали ще имат законово право да ми наложат парични или други санкции?
Предварително благодаря.
  • 0

#2 Darkrage

Darkrage

Чирак

• Потребители на форума
  • 74 Posts:
  • Град:София, гоуемото село

Posted 31 January 2008 - 19:37

Би трябвало да има срок, а и е нормално да се подписват такива декларации, все пак ако има заложено ноухау, което ти би могъл да предоставиш на конкурента фирма...
  • 0
Публикувано изображениеПубликувано изображение

BRABUS 500SE - Мечо!

#3 GiN

GiN

Напреднал

• Потребители на форума
  • 538 Posts:
  • Автомобил:
    W124 102.963

Posted 31 January 2008 - 19:45

Да поясня, аз /както и още доста други/ заемам най-ниската длъжност в тази фирма /консултант/. Ноухау-то се състои в едно двудневно обучение /за две год. и половина стаж/ за продавачи.
  • 0

#4 KPAHK

KPAHK

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 3,768 Posts:
  • Град:MLADOST CITY
  • Автомобил:
    MB E 200, 2016
    MB E 320 CDI, 2007
    Mazda3 BL, 2011
    Toyota Hilux DLX, 2007
    Punto MK1, 1998
Garage View Garage

Posted 01 February 2008 - 10:56

до колкото аз знам нямат никакво основание да те ограничават къде да работиш след напускане.

Това го правят с цел само да те шашкат и да те задържат по-дълго :cool:

В конституцията има някакви текстове за свобода за избиране на работно място и т.н.

но най-добре да се изкажат и юристите
  • 0

#5 grosmaster

grosmaster

Фен на Клуба

• Потребители на форума
  • 5,223 Posts:
  • Град:Пловдив
  • Автомобил:
    BMW

Posted 01 February 2008 - 11:19

Най-вероятно става въпрос за неписани закони, който са в действие извън съдебната система ;)
Така че колега, ако си решил да се махаш от тази работа и да бегаш в друга конкурентна фирма, по добре се ослушвай сутрин или вечер като се прибираш да не бъдеш приятно изненадан.

P.S. И аз за първи път чувам за такова нещо, най-вероятно го правят, както казаха колегите да те сплашат и държат на бачкане.
  • 0

logo-600-1002.png

#6 bibitkata

bibitkata

Напреднал

• Потребители на форума
  • 339 Posts:
  • Град:Бургас
  • Автомобил:
    W 124 - 250 D - 1986

W 245 - B180CDi - 2007

Posted 01 February 2008 - 14:11

доколкото си спомням от лекциите отказ от право е недеиствителен ........... така, че смело :beer:
  • 0
.... Опита е фенер който свети на гърба ни - Конфуций ....

#7 House M.D.

House M.D.

Майстор

• Потребители на форума
  • 3,301 Posts:
  • Град:София
  • Автомобил:
    1. Suzuki Sv650, '04
    silver

Posted 01 February 2008 - 14:27

Има ги тези неща почети навсякъде, а до една-две госини ще ги има във всяка една фирма :icon_welldone:
Друг е въпроса , че с добър адвокат някои от клаузите отпадат още на първото дело :icon_coolgrin:
Говоря за клаузите в които се задължаваш да не работиш за конкурентна фирма, обаче клаузите за конфенденциалност няма как да ги обориш - издадеш ли фирмени тайни , които си научил следствие работата си за бившия работодател, кофти за теб , могат да те съдят!!! :flagMB new:
  • 0
Застраховки Каско и ГО - Тук!

Нашите мисли определят желанията ни, но само нашите действия показват това, което сме в действителност!

Публикувано изображение
Отбор по футбол на Мерцедес - Бенц Клуб България - Тук!
Публикувано изображение

#8 mun4o

mun4o

Чирак

• Потребители на форума
  • 143 Posts:

Posted 01 February 2008 - 16:19

Колеги, работя във голяма фирма, която кара служителите си да подписват декларация, че след напускането им няма да работят в конкурентна фирма. Искам да ви питам до колко тези декларации са законово издържани и дали ще имат законово право да ми наложат парични или други санкции?
Предварително благодаря.

Тая декларация няма никаква правна стойност.
  • 0

#9 st16me

st16me

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 640 Posts:
  • Град:Кюстендил

Posted 01 February 2008 - 16:34

Докато ти плащат заплатата добре, но след това сори и така е навсякъде по света. По принцип съм бил и от двете страни и няма никакъв проблем. Виж обаче когато фирмите се сдружат и подпишат документ да не си назначават хора от конкуренцията - кофти можеш да останиш без работа.
  • 0

#10 GiN

GiN

Напреднал

• Потребители на форума
  • 538 Posts:
  • Автомобил:
    W124 102.963

Posted 01 February 2008 - 19:17

Докато ти плащат заплатата добре, но след това сори и така е навсякъде по света. По принцип съм бил и от двете страни и няма никакъв проблем. Виж обаче когато фирмите се сдружат и подпишат документ да не си назначават хора от конкуренцията - кофти можеш да останиш без работа.

Благодаря за помоща колеги :beer:
  • 0

#11 bis

bis

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 21 Posts:
  • Град:ПЛОВДИВ

Posted 01 February 2008 - 21:34

В момента авторското и патентно право , както въобще правораздаването ни е на такона ниво, че даже и да имат основание, няма да могат да те осъдят в разумен срок. Даже и да успеят след години дела и разходи за тяхна сметка, няма да могат да си платят кафетата и билетите за автобуса. Освен това такава декларация противоречи на правата на личността и свободното предлагане на труд, ограничава те и на това основание ще падне в съда, няма и никакво законово основание- не знам за такъм член в някакъв закон. Просто тези смешници си придават важност и ПЛАШАТ ГЪЛЪБИТЕ. Тази фирма трябва да докаже, че е защитила някакъв патент и че ти си го откраднал от тях и си го дал на конкуренцията, само с декларация не става.
  • 0

#12 jorka

jorka

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 39 Posts:
  • Автомобил:
    200CE - 1992г.
    S 430 - 2002г.

Posted 01 February 2008 - 22:08

Става, имам такъв случай, факта че си се подписал, означава че си се съгласил...
  • 0

#13 Богомил

Богомил

Напреднал

• Потребители на форума
  • 430 Posts:
  • Град:България

Posted 15 February 2009 - 21:59

Става, имам такъв случай, факта че си се подписал, означава че си се съгласил...

Този договор които си подписал при постъпването си на работа натурално заверен ли е , ако е не квото и да си подписвал нищо немогат дъ ти направят няма никаква юридическа стоиност в съда , това аз съм запомнил по лекцийте по право.
  • 0
Моят личен блог интернет технологии Програмируеми логически контролери PLC Forum

"Този, който отхвърля промяната, е архитектът на разрухата. Единствената човешка институция, която отхвърля прогреса, е гробището"
Харолд Уилсън.

#14 mbenz

mbenz

Майстор

• Потребители на форума
  • 2,892 Posts:
  • Автомобил:
    МВ 124/Е 250D 20V'94г.

Posted 15 February 2009 - 22:05

Откъде я изкопахте тая тема,бе? :tongue: По никое време...? :angry2:
Споко-ако работодателят ви накара да подпишете нещо,което е в противоречие със ЗАКОНА(което е най-често срещано явление!)нямате грижа-все едно не сте подписали нищо-ЗАКОНА е на първо място!ВсякакЪви виждания извън закона са незаконни-тва е!
  • 0
Публикувано изображение Публикувано изображение Публикувано изображение

#15 Momchil

Momchil

Напреднал

• Потребители на форума
  • 488 Posts:
  • Автомобил:
    Specialized Allez - my favorite ride :)
    RAM Podium - off-road adventure :)
    Royal Enfield - Bike that has a soul!
    CLK 280, V6
Garage View Garage

Posted 17 February 2009 - 08:41

Тая декларация няма никаква правна стойност.

И аз така помня.

В момента авторското и патентно право , както въобще правораздаването ни е на такона ниво, че даже и да имат основание, няма да могат да те осъдят в разумен срок. Даже и да успеят след години дела и разходи за тяхна сметка, няма да могат да си платят кафетата и билетите за автобуса. Освен това такава декларация противоречи на правата на личността и свободното предлагане на труд, ограничава те и на това основание ще падне в съда, няма и никакво законово основание- не знам за такъм член в някакъв закон. Просто тези смешници си придават важност и ПЛАШАТ ГЪЛЪБИТЕ. Тази фирма трябва да докаже, че е защитила някакъв патент и че ти си го откраднал от тях и си го дал на конкуренцията, само с декларация не става.

Know-How е точно обратното на патент (за обекта на ИС става дума, не за данъка) и няма нищо общо с правното действие на въпросната декларация.
Патентното писание се публикува (освен при секратните патенти) и ВСЕКИ може да си го прочете когато си поиска, но не и да го ползва свободно (най-общо казано).
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users