Към съдържанието

 •  

SAMURAIJACK

Регистрация: 10 апр 2007
Офлайн Последно: Вчера, 17:39
*****

#414492 Нови данъци МПС-от 2019?

Публикувано от SAMURAIJACK на 13 декември 2018 - 09:51

Калкулатор за Столична община, вече е наличен (линка е в публикацията на Dir.bg):

https://dnes.dir.bg/...k-mps-za-2019-g


 • 1


#414335 Въпрос относно външни огледала

Публикувано от SAMURAIJACK на 04 декември 2018 - 20:25

Малко нова информация - днес лявото ми стъкло не успя да размрази. Личи си че беше тръгнало да разтапя леда в края,но явно в някакъв момент е спряло незнайно защо. Сутринта беше около -2 градуса, след работа ще го видя дали ще работи. Ако не е изгоряло от какво може да е това-  да му спре захранването когато трябва да грее? 

Ей тука се загледах в един форум:

https://forums.mbclu...come-on.180111/

 

според който, на 203ката информацията за включване на подгрева на огледалото се взима по CAN, от външният ти температурен датчик на колата и някаква влажност Иама как се мери, не разбрах), та въпроса ми е-външният ти датчик ок ли е?

Иначе там се визират стойности (за включване на подгрева), от под 14 градуса целзии, до 4...

също така се казва, че можеш да включиш подгрева на огледалата ръчно, чрез натискане на копчетоп за подгрев на задното стъкло

 

Разгледай темата, може да намериш нещо полезно


 • 2


#414254 Малка колекция от MB снимки по света...

Публикувано от SAMURAIJACK на 01 декември 2018 - 09:04

Чудя се дали не е подходящо да се обедини тази тема с по-голямата:

http://forums.mbclub...и-на-мерцедеси/

Според мен, темата си е ОК самостоятелна, все пак е л;ичен фото очерк :)

 

Поздрави


 • 1


#414005 Странен шум с променяща се честота при ускорение

Публикувано от SAMURAIJACK на 21 ноември 2018 - 17:44

Вас кой ви закача? ...!!! Човека проблем има ама лошо подхожда. Успех му пожелавам от гаражните в Бургас. ВИЕ какво не разбрахте? А езика си даже и не показах. Живи и здрави!
Изпратено от моят GT-I9060I с помощта на Tapatalk

Уважаеми г-н Живков, 

не е нужно да ме закача някой, за да отбележа, че някой пише плевелни постове, без съдържание и с конкретна нотка на заядливост, още повече когато това ми е задължение, като модератор.

Всеки има право да си има мнение относно "гаражните" майстори, а Вие може да го опровергаете, като си свършите съвестно работата и все някой ще се намери да Ви похвали тук.

Езика не е нужно да си показвате, възпитанието обаче си личи от далеч. 

Та като се заговорихме за лош подход, от 3те Ви мнения в този форум, две са плява, надявам се следващите да са в добрият и приемлив от всички тон на форума.

 

Поздрави


 • 3


#413891 CL 500 C 140 1997 European version

Публикувано от SAMURAIJACK на 18 ноември 2018 - 15:28

Окей Фил, когато я вземеш тогава...няма грижи :)

Бро,

чак сега взех колата, че много задачи имах тия дни, а и от сервиза се мотаха с едно спукано казанче за чистачките.

Ето стария дебитомер (снимал съм и парт номера):

Прикачен файл  IMG-0090.JPG   78,06K   7 Брой сваляния

 

Прикачен файл  IMG-0092.JPG   104,64K   7 Брой сваляния

 

Прикачен файл  IMG-0095.JPG   77,76K   7 Брой сваляния

 

А ето парт номера (по кутията), на новият:

Прикачен файл  IMG-0089.JPG   90,34K   7 Брой сваляния

 

Колата върви нормално, не съм я засичал, нямам идея дали са ме врътнали нещо, но не мисля

Дебитомера са ми го писали 180 лева във фактурата

 

Дано съм ти бил полезен

 

Cheers :)


 • 1


#413817 Ч.Р.Д на niki7111

Публикувано от SAMURAIJACK на 15 ноември 2018 - 13:01

:b_day


 • 1


#413709 Мнение относно MB CLS 320CDI 2006г.

Публикувано от SAMURAIJACK на 10 ноември 2018 - 22:22

Колега, 

добре дошъл :)

Мен лично, ме притеснява точка 2 от описанието. "Веднъж на месец, на равен терен, колата влиза в авариен режим, като тръгнеш да изкачваш някъде и го усещаш, рестартираш и до следващия месец нямаш проблеми".

Нарочно го написах на български, сигурен съм, че можеш да си го преведеш, но така по-лесно ще видиш, че звучи малко абсурдно...все едно да се видим някъде, да ти продавам колата и изведнъж да ти кажа "ееей, само един малък проблем има..." и да ти изредя горното..

Човека явно си е поддържал колата, но това може да се окаже мечка с меченца (проблема), а при мерцедес всички "дребни" проблеми, може да се окажат бездънна яма за пари...

А може и нищо да не е, но си заслужава да получиш компетентно мнение, за конкретния проблем, най-добре от доврен сервиз или дилъра.

 

Поздрави


 • 1


#413582 Рециклиране на турбо

Публикувано от SAMURAIJACK на 04 ноември 2018 - 22:59

Глупости, немския продавач не е българин...
Дава рама от коя коя кола рециклира за да докаже пробега който е написал. Така износено турбото ли е да мине много. Дебни и чакай. От БГ нищооо


Sent from my iPhone using Tapatalk

Аз от турбини нищо не разбирам, но от форумна етика, да.

Ще помоля да се уважава мнението на другите и като изказваш такова колега, да е ясно че е това, което ти мислиш, а не да е някакъв всевселенски факт и така да излиза, че другите говорят глупости.

Надявам се ме разбра правилно

 

Поздрави


 • 7


#413412 CL 500 C 140 1997 European version

Публикувано от SAMURAIJACK на 26 октомври 2018 - 09:03

Моите спомени от сервиза на Илиян са от преди повече от 5-6 години. Имаше някой от момчетата там, които не знаеха отвертка да държат. Може сега да са се променили нещата.
Предполагам и при Николай е станало нещо подобно - не е бил там и е оставил на някой от работниците да свършат работата.

Изместихме малко темата, ама после ще преместя мненията, в темата за сервизите.

При Николай случая беше следният-колата я закарах при тях, след като я вкарах от Холандия, за пълно обслужване и диагностика на теч на масло. Оказа се, от буксата на скоростите. Казах им да сменяват всичко, букса, уплътнения, масло за на скорости, двигател и т.н.

Дотук добре, взех си колата след два дена (бързо работят), без течове, с направена сервизна книжка и посочени смените, които са правили и се разбрахме, като стане топло (това беше в зимата), да отида за оправяне на дреболии, като колани, задна щора, парктроници и т.н. Бях много доволен, тогава и писах по темата за сервизите, като ги похвалих, че и един двама човека насочих натам.

Дойде пролетта, а с нея и теч под колата. Колата има навъртяни около 300 километра след взимането от сервиза, това само от няколкото уикенда в които беше хубаво времето.

 

Ходих един, два и три пъти, за да уговоря сервиза да вземе колата и да провери от къде е тоя теч. След повече от месец, пак ходих, говорих с управителката, записаха ме, увериха ме и пак нищо...после пак ходих, пак ме записаха и ...пак нищо-ни дума, ни вопъл ни стон. След два месеца мотане, ми писна и просто питах за друг сервиз-оказа се тоя на Илиян.

Сервиза е доста голям, имаше и сериозни коли, включително от Марката, скъпи версии, вътре работят минимум 8 човека, предварително ми казаха, че ще отнеме време, защото ще правят колата между другите им задачи-ОК

Там ме извкаха да ми покажат, че пак капе от същата букса и че видимо уплътнението не е сменявано, а оттам не се знае дали и маслото.Казаха, че филтри са сменявани, надявам се,  че и двигателното масло е сменявано. Откриха проблема в коланите, оказа се най-обикновен бушон, за което можеше сериозно да ме излъжат, но не го направиха. Общо взето, отстраниха дреболиите (оправиха коланите, сменихме комфорт модула и всички неща, които не работиха тръгнаха, откриха ми проблема с парктроника-АМГ бронята, уговорихме смяна на моторчетата за чистачките на фаровете), взех си колата за да я покарам малко все пак (ходих на почивка в Гърция) и сега пак я закарах при тях за смяна на масло скорости, гарнитура, букса (реших да сменя всичко, защото от предния "ремонт" не се знае, какво е сменявано изобщо), смяна на дебитомер (имах висок разход, при всички диагностики излизаше всичко ОК, с изключение на скапаните гуми които си купих, но това е друга бира), но аз все пак си поръчах нов дебитомер. Иначе в Гърция ми даде 12.8 /100, но така или иначе бях поръчал дебитомера и им казах да го сменят превантивно.

Описвам го толкова подробно, защото ще преместя мнението в оная тема за сервизите, както споменах, та да си знаят хората.

Николай е работник в тоя сервиз, според мен, каквото и да е станало няма вина, той си диагностицира човека, едва ли сменява всички неща, но...фактите са такива в момента, не бих препоръчал този сервиз на никой, вече. Става въпрос за сервиз "Мототраф"


 • 2


#413382 Жалби и Оплаквания

Публикувано от SAMURAIJACK на 25 октомври 2018 - 10:16

трябваше да е някакъв по-специален лимон...зелен, например :)

Да се знае, че тоя човек е участвал в сериала "Жалби и оплаквания" Сезон 3 (например) ;)

 

pound-emoji.jpg


 • 1


#413379 Мерцедес CL 420/500/600 C140 (W140) Полезни линкове

Публикувано от SAMURAIJACK на 25 октомври 2018 - 09:14

Провокиран от въпросите на колегата с CL 600, реших да поместя няколко линка, които считам за полезни, като ще ги допълвам периодично в мнението си.

Въпросните линкове дават указания за Направи Си Сам ремонти (DIY), както и полезна информация за интеревали на обслужване, видоме масла и консуматива, за различните модели.

Ако някой има конкретни линкове, също може да ги споделя, стига да са за моделите посочени в заглавието:

 

1. Немски сайт за DYI (W 140-12 Cylinders)

http://v12uberalles....ts_page.htm?i=1

 

2. Още един полезен сайт, предимно за DIY на CL 500 C140

https://www.k6jrf.com/MB_S500.html

 

3. Един Немски сайт, с доста интересни линкове (трябва Ви немски):

http://www.mb-w140.de/

 

4. 


 • 1


#413358 Нови данъци МПС-от 2019?

Публикувано от SAMURAIJACK на 24 октомври 2018 - 15:09

Прилагам линк към статия за промените обсъждани за Данък МПС и качвам статия като пдф, ако се затрие линка: 

https://money.bg/aut...-za-novite.html

 

За мен не е много ясно какво точно се цели с промяната и тя за съжаление отива на, повече пари събрани от данъци и то от хората с най-стари коли, респективно доходи. Цялата ни дискусия тук е хубава, доста гледни точки се представиха.

 

Аз смятам, че ще бъда ощетен, ако се приеме тази промяна, тъй като имам ретро автомобил, бих казал вече олдтаймер (29г.), който за възрастта си е в много добро състояние, поддържам го без компромиси и при последния ГТП ми казаха, колата е с показатели на газовете като на нов автомобил, а минавам не повече от 3000 км на година с него. Поради тази причина, инициирам да съберем информция и в последствие да изпратим писмо, от името на МБ Клуба, до НС или комисията, която разглежда тези законопректи, с предложение да се въведе вече законово понятието "ретро автомобил", който да се третира данъчно с преференции. Поради причините че, това е кола с висока (емоционална) стойност, понякога и финансова, които са обгрижвани от собствениците си, държани в сухи гаражи (нито на улицата или в двора, нито пък са "външно мазе") и вече съм чувал за случаи на поръчка на части за 10К и повече евро, за реставрация на даден автомобил. Но такъв автомобил да се третира с данъчна преференция, понеже това не е всекидневна кола, която в пълна степен използва и амортизира пътната инфраструктура. Ще помоля ако имаме тук колега с Юридическо образование и практика, да помогне, за по-добра обосновка и също така, който има информация, как се третират ретро колите в чужбина. В Германия знаем, има юридическа и административна рамка и там ретро автомобилте могат да се регистрират с Н на регистрационните номера, което води до някои облекчения, но същевременно и ограничения.

Еди,

адмирации за поста, както и за силната гражданска позиция, която подкрепям изцяло.

Ако не се намери юридическо лице, способно да ни даде съвет, нека се обърнем към професионални адвокати, за да видим каква сума ще искат за разглеждане на казуса и внасяне на такова искане от наше име, а като видим сумата, може да видим кой иска да участва-аз със сигурност.

На първо четене, се сещам че има всяка година ретро паради, които най-вероятно се организират от някаква организация, като нашата, а съм сигурен, че тези хора ще искат също да има закон за ретро автомобилите, така че може да ги потърсим кои са, да се свържем с тях и да обединим усилия?


 • 1


#413350 Жалби и Оплаквания

Публикувано от SAMURAIJACK на 24 октомври 2018 - 10:53

Според мен, е важно да сме хора.

Това, че някои от нас не знаят как да пишат във форум и не знаят да реагират на ситуации, или пък не могат да си сдържат езика, или егото, не ги прави непременно лоши хора или пък прави този клуб лош клуб.

Всичко е въпрос на правилно очакване и настроика. 

Ако искате да влезете в този клуб, за да се запознаете с нови хора, които споделят Вашата страст, да влезете за да получавате технически и практически съвети, както и да сте част от едно малко затворено общество, с всичките си предимства и недостатъци, не виждам защо да се отказвате?

Сигурно и в семсйствата Ви се случва по някоя и друга караница, но накрая сте задружни (надявам се).

Е, аз вярвам, че МБКБ е навлязло в лош период, от който можем да се поучим и да спрем да делим и изискваме, а да почнем да разбираме и другите и да даваме без очакване на нещо обратно.

Днес може и да намаляваме, но съм сигурен, че ще ставаме по-силни и сплотени, защо не и повече, защото каквото не ни убива,,,знаете :)

:beer


 • 2


#413270 Отбора на W210

Публикувано от SAMURAIJACK на 23 октомври 2018 - 06:30

От днес и аз съм в отбора. Малко странно стана, защото дълго време търсих един точно определен автомобил (няма да споменавам какъв) и когато най-накрая се появи, се оказа пълно разочарование. Не като кола по-принцип, а като представяна за "перфектна, без забележка" кола, която дори на пръв поглед имаше безброй забележки и безумно нагла цена. Та доста разочарован, още същия ден си казах, че ми писна и ще си купя Бенц, ей така, напук. И след два дни ето резултата - бензин 3.2 автоматик, комби, Avantgarde. Без да е "перфектен" този 20-годишен кораб изглежда и се държи много по-добре от 10-годишния прехвален автомобил от друга марка, който гледах по-рано. Тук не искам да оплюя другата марка, която продължава да ми харесва, а твърде наглите продавачи.
А относно Мерцедеса - в момента неистово искам да карам на дълъг път без да спирам! Не качвам снимка, защото е просто един що-годе запазен 20-годишен Мерцедес, не става за фотомодел :) Стара чанта, ама лачена :)

Честито колега, със здраве да си я караш и само на хубави места да те води.

Интересното при Мерцедес е, че колкото повече го караш, толкова по-добре изглежда и откриваш по-хубави неща в него :)

Ето ти един 23 годишен Мерцедес, да видиш, че стават за фотомодели ;)

Прикачени файлове


 • 2


#413193 Жалби и Оплаквания

Публикувано от SAMURAIJACK на 19 октомври 2018 - 09:54

Ще използвам поредния случай, за да обобщя нещо важно за мен:

Иво,

както каза Марти, поставянето на каквито и да било проблеми по този начин говори само едно, че членството ти (бъдещото) не е обвързано с идеята Мерцедес, а с една конкретна група хора, които искат да очернят една друга група хора, което, честно казано, е жалко, защото в миналото бяхме много по-сдружени и прятни хора...

 

Излишна показност, парадност и КАПС ЛОК няма да решат никакъв проблем, най-малкото пък супер измисленият ти проблем със значката.

Ако значки и лайкчета са ти мотивацията за МБКБ, по добре си помисли, дали да си харчиш парите за членство, защото силно се надявам след следващото ОС, да сме истински клуб на тази класна марка, а не сегашната жалка еманация на българското ни общество.

Нямам нищо против никой от хората, които постоянно мрънкат за нещо, имам против когато се прави целенасочено срещу друга група хора, ерго срещу клуба, защото клубът-това сме ние. 

Извади си справка за послендите си писания и виж в промеждутъците между тях, дали някъде има някаква драма из форума-каквато и да е...

Може и да се учудиш, но драмите във форума са директно обвързани с това дали ти и много малка група други хора пишат в него, или не. Факите са такива, а срещу тях и боговете мълчат.


 • 2