Към съдържанието

  •  

Снимка
- - - - -

28 юни 1926 г.


  • Please log in to reply
1 отговор на тази тема

#1 Илия Горанов

Илия Горанов

    Член на УС на МБКБ

  • Управителен съвет
  • 7499 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:София
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 13 юни 2016 - 11:26

НА 28 юни 1926 г. представители на Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) и Benz & Cie подписват споразумение за сливане на два от най-старите автомобилни производители в света. Този договор поставя началото на Daimler AG и световно известната марка с трилъчева звезда в кръг с лавров венец. Това сливане поставя основите на днешната корпорация Daimler. Фактът, че корпорацията съществува и до днес, показва колко силно дружество е било създадено с подписването на псоразумението преди 90 години.

 

Икономическото положение в Германия след края на Първата световна война е сложно. Състоянието на автомобилните производители също е тежко засегнато от военните действия и това засяга дори големи и силни компании като DMG и Benz & Cie. - двете най-стари фабрики за автомобили в Германия. В годината преди сливането двете компании са произвели общо 6000 автомобила и са дали работа на над 15`000 работници, като са реализирали прилохи от над 104 милиона райхсмарки.

 

Тясното сътрудничество в предшестващите години изиграва ключова роля в бъдещото им оцеляване. Основните концепции са: стандартен моделен набор, обединени отдели за разработка и дизайн, общи фабрики за производството и общи канали за продажби. И двете компании започват работа през 1886 г. По едно и също време Карл Бенц и Готлиб Даймлер изобретяват предшественика на съвременния автомобил независимо един от друг. Тридесет години по-късно, двамата производители са конкуренти със силно изразени и различими марки на автомобилния пазар. Но през 1926 г. двете компании подписват споразумение за сливане - първоначално на търговските офиси в Берлин, а по-късно и на заводите в Манхайм и Гагенау (на Бенц) и заводите в Унтертюркхайм, Мариенфелд (Берлин) и Зинделфинген (на Даймлер). Централата на концерна е разположена в Унтертюркхайм - предградие на Щутгарт. Споразумението за сливане е базирано на по-ранна договорка от май 1924 г. според която двата автомобилни производителя ще преследват общи цели с общи усилия, като обединят звената си за продажби в рамките на следващата една година.

 

Сливането е белязано и от нова емблема за произвежданите автомобили, което е регистрирано в патентното ведомство на федерална република Германия през февруари 1925 г. Новата емблема обединява трилъчевата звезда на Даймлер с лавровия венец на Бенц. Предходните емблеми са били използвани от 1909 г. с някои изменения до 1926 г. Това обединяване символизира стремежа на двете компании към усъвършестване и лидерство в сферата на автомобилостроенето още от най-ранен етап. Още преди сливането да стане факт, в повечето си публикации и рекламни материали компаниите започват да използват новото лого, заедно с новото име Daimler-Benz AG, както и да наричат автомобилите си с новото име Mercedes-Benz.

 

Не след дълго, новата компания показва колко е силна в резултат от обединяването, като преодолява успешно "Голямата Депресия" и световната икономическа криза, която започва още през 1920 г. Освен синергията от сливането и завръщането към сериозното производство, преодоляването на кризата става възможно и благодарение на новата политика за моделния ред на автомобилите и въвеждането на нови компактни модели. Началото е поставено с пускането в производство на първия изцяло общ автомобил - Mercedes-Benz 170 (W15) през 1931 г.

 

 

P.S. 80 години по-късно построяват музей на марката в Щутгарт, а в България регистрираме официален клуб на марката :)


  • 4

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
Бабини деветиниclk.babailiica.comнаргиле


#2 dimitrovivdi

dimitrovivdi

    Чирак

  • Потребители на форума
  • 231 Мнения:
  • Пол:не е посочено
  • Град:Морето
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 21 юни 2016 - 09:51

:)
  • 0
OMFG




0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни