Към съдържанието

  •  

Снимка
- - - - -

Видове навигации (Command)


  • Please log in to reply
6 мнения по тази тема

#1 drjivago

drjivago

    Майстор

  • Потребители на форума
  • 1881 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:София
  • Автомобил:
    Вече бивш s212, e200 cdi
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 20 май 2012 - 20:54

Във връзка с различни запитвания за видовете команд системи:




Тази статия има за цел да обясни всички различни видове системи COMAND, оборудвани от Mercedes Benz на своите пътнически автомобили в Европа. В Северна Америка COMAND системите са различни и са по-рядко срещани, но има малко информация и за тях тук. Японската COMAND система е напълно различна и не е разгледана въобще.

Моля да ни извините липсата на снимки на ранните системи COMAND.



COMAND 2

COMAND 2 е колективно име за COMAND 2,5, 2,0 COMAND и COMAND 2.0 MOPF. Те са описани подробно по-долу в датата на първата им поява на превозни средства на Mercedes Benz.


COMAND2.5
COMAND първоначално е бил въведен в S Class (W220) от Mercedes Benz, около 1998 г. и след това в CL (W215). Устройството е известенто като COMAND 2.5, защото той е бил физически 2.5 по DIN. В Европа използва карти на TeleAtlas и вътрешно тя понякога се нарича "С" тип COMAND. Нямам представа какво е тип А и тип Б.

В края на 1999 г. системата беше обновена до тип "D" и то след един софтуерен ъпгрейд, че е в състояние да чете по-добре DX тип дискове. Това се случи в номера на шасито A078551 за S класа (W220) и номер на шаси A001434 за CL.

Системите са с касетка, CD диска е само за навигацията, FM / AM тунер, с вграден 4 канален усилвател (ляво / дясно за отпред и отзад) и ТВ вход (въпреки че не е ясно дали тип С COMAND някога е работил с TV тунер, въпреки че има окабеляване на всички модели.

Навигацията (работеща със CD-диск) всъщност е напълно отделна от COMAND-а и свързана с него с кабел.

COMAND 2 използва оптични влакна наречени D2b (разработен от C & C електроник и частично от Philips Electronics NV). Те се за да премине аудио, контролни функции, CD чейнджър, телефонна система, гласово разпознаване ( LINGUATRONIC или VCS) към усилвателя направен от Bose.

Повечето останали компоненти са направени от Bosch. (Който също е и собственник на Blaupunkt).

Код на Mercedes опцията за COMAND 2.5 (и 2.0) е 352



COMAND 2.0
В моделите от 2003 г. на S / CL ,COMAND бе заменен от COMAND 2.0 MOPF (виж по-долу), и в моделите от 2004 година на S / CL е COMAND 2.0. Той е същата технология като тип D COMAND 2.5, освен, че всичко е в едно двойно-DIN устройство, касетъчният дек е премахнат и устройството за навигация може да се използва за аудио CD. Добавен е и AUX вход. Отново COMAND-а е направенаот Bosch, и опционалният Mercedes код е 352.

Дяловете след софтуерен ъпдейт през 2000 г. използват DX тип CD-та за картографиране.

Тези устройства се появяват за първи път на W210 клас Е, и след това на W208 CLK клас.Юнитите са правоъгълни. След това са се появили на W163 ML (2001), C клас W203, W209 CLK, W463 G класа и R230 S. Последните 4 вида имата по-заоблен вид, но в R230 клас команда е оформен по различен начин и има по-подробно картографиране.

Първоначалните устройства в W210 използват дискретно окабеляване, да се получи запалване, осветление, обръщане (резервно копие) и скорост на сигнала. Те не поддържат връзка с CANbus мрежа на автомобила и могат да бъдат лесно идентифицирани, защото телефонната клавиатура не разполага с букви върху нея. Когато е пусната фейслифт W210 с контрол от волана звената са свързани с CANbus.

Всички юнити вW208 използват CANBus мрежа, но в действителност W210 устройства могат да бъдат вързани в W208.

При W163 изглежда като W208 и W210, 4 сигнали, посочени по-горе са жични и не са с CANbus връзка.

W203 и W209 CLK са взаимозаменяеми. W463 G класа юнита е със същата форма, но се нуждае от отделен скоростен сигнал. R230 SL устройството е уникално.


В DX дисковете се поддържат 5-цифрени пощенски кодове във Великобритания.

W163 ML Comand 2.0 unit: -

Публикувано изображение

W203 C class COMAND 2.0 picture: -

Публикувано изображение

R230 SL COMAND 2.0 Picture: -

Публикувано изображение

COMAND 2.0 MOPF
Широкоекранна версия на COMAND 2.0 (с идентични характеристики) е на разположение само за модели от 2003 година в S W220 и W215 CL клас превозни средства.

Опция код за Европейския COMAND е променено на код 527 за тази система, която може да бъде объркващо, тъй като тя все още е технологично базирана на старата CD.

COMAND-APS (NTG1)
В E клас W211 беше представена за първи път през 2002 г., където аудио системата е напълно обновена. Аудио D2b мрежата е заменена с нова по-бърза система, наречена MOST (Media Oriented Systems Transport), който може да преняса видео сигнал.

Името е променено на COMAND-APS и код 527 сега се използва за COMAND.

Тя е въведена в W220 и W215 клас CL за модел 2004 година, R230 SL за модел 2005 година и SLK от старта.

Picture of NTG1 COMAND-APS in the W220 S Class: -
Публикувано изображение
NTG1 е първата DVD система, и в диска е цялата карта (например Европа) на едно DVD. Това прави живота по-прост, но дисковете са около два пъти по-скъпи за закупуване в сравнение на една-единствена държава в DX диск за COMAND 2 системи.

NTG1 системата се състои от 3 отделни устройства, AGW (аудио вход), основният юнит (COMAND) и процесор за навигация. AGW съдържа FM / AM тунер (а), усилвател, контролер и диагностичен портал за диагностика и конфигурация.

Телефонната система. гласово разпознаване, CD чейнджър, Harmon Kardоn Premium озвучителна система и телевизионни тунери се свързват с Канбус.

Процесорът за навигация е винаги в багажника на автомобила, и, AGW е също често скрити в багажника на колата или до пасажерската седалка при SLK.

NTG1 се монтира до Модел 2009 година в W220 S W215 CL, SL R230, E W211, W219 CLS, R171 SLK.

NTG1 може да възпроизвежда DVD и MP3 на CD / DVD дискове.

Повечето части на системата NTG1 са направени от Becker (за европейските превозни средства) и от Сименс за северноамериканското производство.

E W211, W219 CLS, SLK R171 имат AUX аудио вход, но на W220 S, CL W215, R30 SL не.

NTG1 използва патентовани дискове с карти, които са направени от Teleatas и Navteq и трябва да бъдат закупени само от Mercedes Benz. В момента картата поддържа само 5 цифрени кодове във Великобритания.



COMAND-APS (NTG2)
С цел да се намалят разходите Mercedes Benz представя тази система в W203 и W209 CLK за средата на 2004 г. фейслифт (приблизително март 2004 г. производството нататък) и след това е бил монтиран в новия модел A, B, ML, GL и R-класа също се монтира и на Smart ForFour, и W639 Вито / Viano.



Публикувано изображение
Тази система обединява всички компоненти в едно двойно-DIN устройство, значително опростяване на окабеляването
.
NTG2 система, обаче, губи способността си да възпроизвежда DVD и MP3 дискове, и разбира се, тъй като няма отделен диск за навигация, възпроизвеждане на CD и навигация с пълна карта изисква CD чейнджър.

Всички NTG2 системи имат един AUX вход.

Както NTG1, NTG2 използва патентовани карти, направени от Teleatas и Navteq. Mercedes използват цветна кодировка върху тяхната опаковка , NTG2 дискове имат синя лента.

COMAND-APS (NTG3)

Публикувано изображение


Тази система стартира с текущата W221 и W216 CL. Системата разполага с дисплей, който е част от основната табло и отделен контролер: -

Аз знам много малко за тази система, с изключение на

- Той е част от канбус, като при другите коли

- Дисплеят е физически отделен от на audio / навигация модулите

- Картата се запаметява на вътрешен твърд диск - но трябва да се актуализира от DVD-то.

- Тя има ротационен контролер вместо клавиатурата, за да го контролира.



COMAND-APS (NTG4-W204 and NTG4-W212)


Първо се монтират в W204 (Ц-класа), след това в GLK и в Е-клас купе
Моля, обърнете внимание, актуализацията на картите и т.н. са различни за W204 версия (NTG4-W204) W212/W207 (NTG4-W212).


Публикувано изображение

Тази версия е орязана NTG3 система.

- Основно е свързана през кан шината

- Дисплеят е физически отделен

- Има слот PCMCIA, където можете да включите в PCMCIA (или друго устройство с адаптер), пълна с MP3 музика

- Картата е записана на твърдия диск, отново се актуализира от DVD.

- Има отделен въртящ се контролер като NTG3.

- Поддържа телефон, Bluetooth е вграден, но не е особено добър в изтегляне на контактите от мобилният апарат.

- Поддържа Media Interface - опция интерфейс за свързване на IPod (с поддръжка на видео), USB, или 3,5 мм вход AUX. (Mercedes код е 518)

- Мисля, че той се произвежда от Mitsubishi.


ICOMAND-APS (NTG2.5)

Юнита е като NTG4 система с по-ниска цена. Всичко е в едно физическо устройство, използвано от модели от 2009 година в А, Б, W211-E класа, ML, GL, R, SL и SLK заменяйки старите NTG1 и NTG2 системи. Тя може лесно да бъде позната по цветните бутони (червен и зелен) за телефонната функция (NB, В Северна Америка NTG1, NTG2 системи също имат цветни бутони). Няма ги също и бутоните покрай дисплея и над слота за ДВД диска има слот за флаш карти.Очаква се, че Vito / Viano ще получат тази система в края на 2009 г.. Имайте предвид, че W209 CLK никога не е актуализирана, т.к. моделът е заменен от Е-клас купе W207.

Picture of COMAND NTG2.5 in R230 SL: -

Публикувано изображение



Най-важното е, че устройството e повишена функционалност на Bluetooth връзката с телефон, който работи много добре и има гласово разпознаване. Команда също така има опция DVD чейнджър. С DVD чейнджър, устройството има Mercedes код 512. Без DVD чейнджър, че все още има код 527, което може да бъде объркващо, когато търсите части.

Той разполага с SD слот за карти, може да чете MP3 файлове, има вътрешен твърд диск за картата на навигацията и отново поддържа DAB радио и медиен интерфейс опции.

Ротари контролер не е налице, и устройството има подходяща клавиатура отново.

Устройството е много по-добро, отколкото по-старите NTG1/NTG2 системи.

То не е произвеждано от Бекер повече.

Окабеляването за NTG2 и NTG2.5 изглежда много сходно, но има някои основни разлики. Ако се опитва да се постави NTG2.5 единица в NTG2 кола. Те включва- телефонният контролер и LINGUATRONIC са вградени, така трябва да се направи окабеляване за микрофон и вероятно стария телефон и LINGUATRONIC (ако има такива) трябва да бъдат отстранени.Захранването на антената за NTG2 автомобили се получава от COMAND-а, а на NTG2.5 автомобили, се контролира от друг контролен блок (Заден SAM). На FM конектори антенни са различни, и, окабеляване AUX сега се свързва с различни poins на конектора multiway.


COMAND NTG3.5
COMAND NTG3.5 е оборудван при S / CL от 2010 година (т.е. средата на 2009 г. нататък) заменя NTG3. Той има вградена Bluetooth телефония.



Източник http://www.mercupgrades.com/

Този пост е редактиран от drjivago: 20 май 2012 - 21:38

  • 1

#2 dostav4ika

dostav4ika

    Прохождащ

  • Нови потребители
  • 2 Мнения:
  • Град:Sliven

Публикувано 12 август 2018 - 12:42

Здравейте 

 

От вашата побликация за навигацията за мерцедес NTG, виждам че разбирате доста от тях. Можете ли да ми кажете коя е най-добрата която мога да сложа на моя Мерцедес W211 2007 година в момента съм с Audio 20 със CD чейджър с 6 диска и имам Bluetooth  в колата. Искам да сложа навигация която да пак да е със Bluetooth самоче да мога да пускам и музика през Bluetooth. Защото за момента мога да го използвам само за разговори . Идеята ми е да имам Навигация която работи със CD чейджър с 6 диска и Bluetooth през които мога да говоря докато карам а когато не говоря да си пускам музика през него. Та има ли такъв вид навигация която да обединява всичко това или трябва да се разделя със CD чейджър с 6-те диска.

 

Благодаря 


  • 0

#3 sami

sami

    Администратор

  • Администратори
  • 2839 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:Дармщат
  • Автомобил:
    W215 CL500
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 12 август 2018 - 20:59

Здравейте 

 

От вашата побликация за навигацията за мерцедес NTG, виждам че разбирате доста от тях. Можете ли да ми кажете коя е най-добрата която мога да сложа на моя Мерцедес W211 2007 година в момента съм с Audio 20 със CD чейджър с 6 диска и имам Bluetooth  в колата. Искам да сложа навигация която да пак да е със Bluetooth самоче да мога да пускам и музика през Bluetooth. Защото за момента мога да го използвам само за разговори . Идеята ми е да имам Навигация която работи със CD чейджър с 6 диска и Bluetooth през които мога да говоря докато карам а когато не говоря да си пускам музика през него. Та има ли такъв вид навигация която да обединява всичко това или трябва да се разделя със CD чейджър с 6-те диска.

 

Благодаря 

Заводска навигация, която да поддържа пускане на музика през Bluetooth няма. Ако искаш да можеш да пускаш музика през Bluetooth вариантите ти е един.

Китайска навигация с андроид. (губиш CD changera)


  • 0

#4 dostav4ika

dostav4ika

    Прохождащ

  • Нови потребители
  • 2 Мнения:
  • Град:Sliven

Публикувано 12 август 2018 - 22:13

Благодаря много. Ще помисля дали да сложа NTG2.5 или да взема китайска която е и по-ефтина от NTG2.5 . 


  • 0

#5 sami

sami

    Администратор

  • Администратори
  • 2839 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:Дармщат
  • Автомобил:
    W215 CL500
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 13 август 2018 - 08:57

NTG2.5 се намира изключително трудно. А и обновяването на картите става само от оригинален диск. Иначе колата ти ако няма Harman Kardon музика направо си взимай китайче с андроид.


  • 0

#6 toni6600

toni6600

    Прохождащ

  • Нови потребители
  • 1 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:Варна
  • Автомобил:
    Mercdes W204
    BMW E46
    BMW E70

Публикувано 11 юни 2019 - 10:47

Здравейте,

дано да успеете да помогнете, понеже аз луднах вече. Не мога да разбера моята навигация каква се води - по вин излиза 509 navi box, radio audio 20 - имам бекер който си го ъпдейтвам без проблем(стои си в жабката) , като съм в колата си сваля и проверява контактите в тела и ако си пусна песен през тела върви през блутута, също управлявам песните от колата(тоест без да си вадя телефона от джоба). Колата е W204 - 2013г, нямам слот под диска да вкарам нищо. Какво NTG се води?


  • 0

#7 nikolai4o_94sl

nikolai4o_94sl

    Прохождащ

  • Нови потребители
  • 7 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:Сливен
  • Автомобил:
    Mercedes W211 E320 CDI EVO Facelift

Публикувано 21 август 2023 - 16:06

Здравейте,колеги!Темичката е малко старичка но имам един въпрос относно навигациите!В момента съм с голямата навигация с Harmon Kardon озвучаване и искам да знам мога ли да сложа следващия модел,който е с SD картата Ntg 2.5 ли как се води?Голям ли е филма или става лесно?Колата е W211 фейс


  • 0




0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни